ΕΛΕΝ ΡΟΜΠΕΡΤΣ Η σύγχρονη τεχνολογία βοηθά μια νέα γενιά ηλικιωμένων ανθρώπων να γεράσουν στον χώρο τους
O στόχος είναι ένας: πώς να παραμείνει ο ηλικιωμένος στον χώρο του, χωρίς να μεταφερθεί σε κέντρο φροντίδας και χωρίς να προκαλεί ανησυχία στους οικείους του για την κατάστασή του.
Στην υπηρεσία αυτού του στόχου διατίθενται πλέον όλο και περισσότερες συσκευές νέας τεχνολογίας, που καταγράφουν τις κινήσεις του ηλικιωμένου και ενημερώνουν για τυχόν προβλήματα τους συγγενείς του. Η χρήση τους μάλιστα εξαπλώνεται, κάνοντας τους ειδικούς να μιλούν για μια νέα τάση που περιγράφεται ως εξής:
«Γερνώντας στον χώρο σου».
Αν και η 77χρονη μητέρα τής Κάρολ Ρόμπερτς είναι δραστήρια και διατηρεί τη διαύγειά της, πάσχει από προβλήματα υγείας που απαιτούν στενή παρακολούθηση. Πολλοί άνθρωποι στη θέση της θα αποφάσιζαν να μεταφερθούν σε ένα ειδικό κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων με προβλήματα υγείας ή να μετακομίσουν κοντά στα παιδιά τους, αλλά η Έλεν Ρόμπερτς δεν δέχεται τίποτα από τα δύο: «Δεν ήθελε να χάσει την ανεξαρτησία της», λέει η Κάρολ.
Για την περίπτωσή της υπάρχει εναλλακτική λύση. Χάρη στο σύστημα Grand Care, η μητέρα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, αν και μόνη στο σπίτι, και η κόρη της ήσυχη πως, αν κάτι στη διάρκεια της μέρας πάει στραβά, θα ενημερωθεί αμέσως. Το σύστημα που χρησιμοποιούν οι Ρόμπερτς στηρίζεται στην εγκατάσταση αισθητήρων σε βασικά σημεία του σπιτιού της μητέρας, στο μπάνιο, την κουζίνα, την είσοδο και το υπνοδωμάτιο και στην επικοινωνία με τον προσωπικό υπολογιστή της κόρης. Η Κάρολ Ρόμπερτς παρακολουθεί τις κινήσεις της μητέρας της μέσω πληροφοριών που λαμβάνει στον υπολογιστή της. «Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ζει στο σπίτι της και εγώ δεν ανησυχώ», επισημαίνει.
Το «δεν ανησυχώ», βέβαια, είναι σχετικό. Αν κάτι δεν λειτουργήσει σωστά, πρέπει να είναι έτοιμο, σε κάθε περίπτωση, ένα δεύτερο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αν, για παράδειγμα, η μητέρα πέσει, θα πρέπει κάποιος να τρέξει και να τη βοηθήσει. Εκφράζονται επίσης και προβληματισμοί που συνδέονται με την παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή του ανθρώπου. «Κάποιοι ηλικιωμένοι έχουν φτάσει στο σημείο να καλύψουν την κάμερα- στα συστήματα εκείνα που προβλέπεται η ύπαρξή της- με ύφασμα», λέει στους «Financial Τimes» ο Ματζίντ Αλουάν, διευθυντής του Κέντρου Παροχής Υπηρεσιών και Τεχνολογίας για Ηλικιωμένους στην Ουάσιγκτον. «Ωστόσο, “η ιδιωτική ζωή” σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι έννοια απόλυτη. Οι περισσότεροι προτιμούν να υποστούν το κόστος της παρακολούθησης, γιατί με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν την εισαγωγή τους σε κάποιο ειδικό κέντρο», συμπληρώνει.
Το σύστημα που χρησιμοποίησαν οι Ρόμπερτς κοστίζει περίπου 1.700 ευρώ και η μηνιαία συνδρομή του ανέρχεται στα 35 ευρώ.
ΤΑ ΝΕΑ 22-3-2008