Γάλλοι επιστήμονες εντόπισαν πειστήρια επέμβασης ακρωτηριασμού δουλεύοντας στον τάφο ενός ηλικιωμένου άνδρα που έζησε στην Πρώιμη Νεολιθική Περίοδο. Ο τάφος ανακαλύφθηκε στο Μπιτιέ-Μπουλανκούρ, νότια του Παρισιού, και διαπιστώθηκε πως οι «γιατροί» της εποχής είχαν πραγματοποιήσει με εντυπωσιακό τρόπο μια επέμβαση για τον ακρωτηριασμό τού αριστερού του χεριού.
Τα ευρήματα έδειξαν πως ο χειρουργός φορούσε δέρμα γίδας ή προβάτου και χρησιμοποίησε μια ακονισμένη πέτρα για να ακρωτηριάσει το χέρι του ασθενούς του. Στον ασθενή έγινε «αναισθησία» με παυσίπονα φυτά, ενδεχομένως με δάτουρα (ή διαβολόχορτο), ενώ το βραχιόνιο οστό κόπηκε πιθανότατα με έναν ακονισμένο πυρόλιθο, και για τον καθαρισμό της πληγής χρησιμοποιήθηκαν κάποια άλλα φυτά, ίσως σάλβια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μακροσκοπική εξέταση δεν αποκάλυψε καμία μόλυνση, ενώ ο ασθενής -που μάλλον ήταν πολεμιστής και ίσως τραυμάτισε το χέρι του σε πτώση, επίθεση από κάποιο ζώο ή σε μάχη- επιβίωσε της επέμβασης και, παρ’ ότι είχε οστεοαρθρίτιδα, έζησε αρκετούς μήνες ακόμα, ίσως και χρόνια.
Από τα περιεχόμενα του τάφου του (όπου βρέθηκαν ένα τσεκούρι από σχιστόλιθο, μια αξίνα από πυρόλιθο και υπολείμματα νεαρού ζώου – απόδειξη πως επρόκειτο για σημαντικό άτομο) φαίνεται πως, παρά την αναπηρία του, δεν εξοστρακίστηκε από την κοινότητά του.
Πηγή: The Times