Πέντε μήνες μετά τα λαμπερά εγκαίνια του σύγχρονου γηροκομείου της Αγίας Παρασκευής Λέσβου, με παρόντες υπουργούς (τους κ. Παυλόπουλο και Παυλίδη) αλλά και τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, το μέλλον του ιδρύματος αυτού, που χρηματοδοτήθηκε εξ, ολοκλήρου με 3 εκατομμμύρια ευρώ από τον ομογενή Μιχάλη Ζαχάρη, που ήταν κι αυτός παρών στα λαμπρά εγκαίνια και έδωσε «καπάκι» στη δωρεά 300 χιλιάδες ευρώ για τα πρώτα έξοδα της λειτουργίας του, διαφαίνεται εξαιρετικά θολό.
Γηροκομείο υπάρχει, γέροντες για να ζήσουν εκεί υπάρχουν πολλοί, το ίδρυμα όμως δεν λειτουργεί. Κι όπως όλα δείχνουν, θα κάνει καιρό να λειτουργήσει. Αφού χρειάζεται ένας χρόνος μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού, ενώ από τότε και μετά άγνωστο παραμένει πώς το προσωπικό θα πληρώνεται. Τα 300.000 ευρώ του δωρητή πόσο θα κρατήσουν άλλωστε;
Επί δημαρχίας Χριστόφα Χατζηγιάννη, όταν ο δωρητής είχε αποφασίσει να δωρίσει ένα μεγάλο ποσό στον δήμο για τη χρηματοδότηση ενός μεγάλου έργου, το Δημοτικό Συμβούλιο, με εισήγηση της τότε δημοτικής αρχής, συμφώνησε στην κατασκευή ενός σύγχρονου γηροκομείου. Ο τότε δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της παράταξης της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Απόστολος Κομνηνάκας είχε εκφράσει τότε τις επιφυλάξεις του για το θέμα αυτό.
«Πριν από οκτώ χρόνια», λέει ο κ. Κομνηνάκας, «όταν ακόμη αποφασίσαμε πώς θα αξιοποιήσουμε τη δωρεά του κ. Ζαχάρη, είχα θέσει επίμονα σαν προαπαιτούμενο στο Συμβούλιο ότι θα έπρεπε πρώτα απ’ όλα να βρούμε λύση για το λειτουργικό κόστος ενός τέτοιου ιδρύματος. Γιατί δεν έχει νόημα, όπως έλεγα τότε, να φτιάξουμε κάτι το οποίο δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε. Στα ερωτήματά μας ήρθε μια “νεφελώδης” απάντηση από την πλευρά τής τότε δημοτικής αρχής ότι θα τα καλύψει το υπουργείο Υγείας ή ότι θα βοηθήσουν οι ομογενείς».
Κάπως έτσι το γηροκομείο πρότυπο έμεινε «ξεκρέμαστο» όσον αφορά τον τρόπο που θα βρει για να καλύψει τα λειτουργικά έξοδά του. Τελευταία ελπίδα του δήμου φαίνεται να είναι πλέον οι ομογενείς της Αγίας Παρασκευής, που πολλές φορές έχουν στηρίξει οικονομικά τον δήμο σε τέτοιες περιπτώσεις. Θα υπάρξει όμως ανταπόκριση από την πλευρά τους και, αν ναι, για πόσο χρονικό διάστημα;
Από κάποιες πλευρές ακούγονται σχόλια για το ιδιαίτερα υψηλό κόστος κατασκευής του γηροκομείου, για το οποίο δαπανήθηκαν πολλά χρήματα, για παραπανίσιες υποδομές, ενώ, αν δεν κατασκευαζόταν ένα υπέρ πολυτελείας γηροκομείο, θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν επιπλέον χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες.
Οσον αφορά το γραφειοκρατικό μέρος των διαδικασιών που πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη της διοίκησης του ιδρύματος, μέχρι τώρα έχει συνταχθεί ο οργανισμός λειτουργίας, χρειάζεται όμως να γίνει προϋπολογισμός για τα λειτουργικά έξοδα (στα οποία περιλαμβάνεται και η μισθοδοσία προσωπικού) και πρέπει να προχωρήσουν και οι διαδικασίες για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 29/12/2006