Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν περίπου 100 γονίδια που μπορεί να παίζουν ρόλο στην εκδήλωση της ασθένειας
Αμερικανοί και βρετανοί ερευνητές ταυτοποίησαν, για πρώτη φορά εδώ και τριάντα χρόνια, γονίδια τα οποία συνδέονται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Τα ευρήματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύθηκαν σε δύο επιστημονικές επιθεωρήσεις, δε θα οδηγήσουν απευθείας σε νέες κλινικές δοκιμές, καθώς οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σχεδόν άλλα 100 γονίδια μπορεί να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της εκφυλιστικής ασθένειας.
Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκε η πιο εξελιγμένη τεχνολογία σάρωσης γονιδιώματος για την καταγραφή του γενετικού προφίλ χιλιάδων ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας. Στόχος ήταν η αναζήτηση ελάχιστων γενετικών διαφορών οι οποίες συνεπάγονται ενδεχομένως αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.
Η ασθένεια προκαλεί μυϊκή αδυναμία, δυσκολίες στην ισορροπία και την ομιλία, καθώς και προβλήματα όρασης
Από τις αναλύσεις προέκυψε ότι οι άνθρωποι που έφεραν ένα από τα δύο γονίδια, τα οποία ονομάζονται IL7R-alpha και IL2R-alpha, διέτρεχαν κίνδυνο να νοσήσουν αυξημένο κατά 20% και 30%.
Σύμφωνα με τον δρ. Στίβεν Σόσερ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, αν και η αύξηση αυτή ήταν ελάχιστη, η ανακάλυψη ήταν καθοριστικής σημασίας.
“Εκτιμάμε ότι υπάρχουν ακόμη 50 με 100 γονίδια τα οποία συνεπάγονται επίσης αυξημένο κίνδυνο για την εκδήλωση της νόσου”, πρόσθεσε.
Και τα δύο γονίδια που ανακαλύφθηκαν παίζουν ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα έλυτρα μυελίνης που περιβάλλουν τα νευρικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα ίδια, καθώς και η δυνατότητα μεταβίβασης νευρικών σημάτων.
BBC (Επιμέλεια, Γιολάντα Γεωργίου)
ΣΚΑΙ.GR 03/09/2007