Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Wistar στη Φιλαδέλφεια βρήκαν ότι το γονίδιο p21 στους ανθρώπους εμποδίζει την ικανότητα αποκατάστασης των οργάνων που έχουν υποστεί βλάβες.
Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η απενεργοποίηση του p21 γονιδίου κινητοποιεί εκ νέου την ικανότητα αναγέννησης των κατεστραμμένων ιστών, καθώς όταν οι ερευνητές απενεργοποίησαν το γονίδιο σε ποντίκια με κατεστραμμένα αυτιά τα ζώα ανέπτυξαν νέα αυτιά. Σε αντίθεση με τα άλλα θηλαστικά, στα οποία οι πληγές επουλώνονται σχηματίζοντας ουλές, στα τροποποιημένα γενετικά αυτά ποντίκια η επούλωση της πληγής ξεκίνησε με το σχηματισμό ενός βλαστήματος, μιας δομής που συνδέεται με ταχεία κυτταρική αύξηση.
Η απενεργοποίηση του γονιδίου p21 κάνει τα κύτταρα των ποντικιών αυτών να «συμπεριφέρονται» περισσότερο σαν αναγεννητικά εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα παρά σαν ενήλικα κύτταρα, που σημαίνει ότι λειτουργούν μάλλον δημιουργώντας νέες δομές παρά επιδιορθώνοντας απλά το σώμα.
Η κύρια ερευνήτρια της μελέτης, καθηγήτρια Ellen Heber-Katz, δήλωσε πως στο μέλλον οι γιατροί ενδέχεται να απενεργοποιούν προσωρινά το γονίδιο στην περιοχή ενός τραύματος με τοπικά χορηγούμενα φάρμακα, επιταχύνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία της επούλωσης.