Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστήμιο του Newcastle (Βρετανία), που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», μια νέα μέθοδος τεχνητής γονιμοποίησης μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της εκδήλωσης κληρονομικών ασθενειών που μεταφέρονται με τα γονίδια από γονείς σε παιδιά.
Η τεχνική αυτή συνίσταται στη δυνατότητα μεταφοράς του μιτοχονδριακού DNA μεταξύ δύο ανθρώπινων ωαρίων. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέπτυξαν έμβρυα με τη μέθοδο της τεχνητής γονιμοποίησης, χρησιμοποιώντας ωάρια από τη μητέρα και σπέρμα από τον πατέρα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε μόνο το πυρηνικό DNA σε ωάρια δωρήτριας που είχαν φυσιολογικά μιτοχόνδρια, απομακρύνοντας με αυτό τον τρόπο το μιτοχονδριακό DNA που «κουβαλάει» τις ασθένειες από τη μητέρα στο παιδί.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, με αυτή την τεχνική οι μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες που ευθύνονται για κληρονομικές νόσους που προκαλούν εξασθένιση του μυϊκού συστήματος, τύφλωση, καρδιακές και ηπατικές νόσους, διαβήτη, μαθησιακές δυσκολίες, ακόμα και πρόωρο θάνατο, μπορούν να αποφευχθούν.
Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δεν επιτρέπεται ακόμα να προχωρήσει πέρα από το εργαστηριακό επίπεδο, αφού δεν έχει δοθεί η άδεια της βρετανικής Αρχή για τη Γονιμοποίηση και την Εμβρυολογία.