Ακόμη ένα μέτρο για τον περιορισμό της ταλαιπωρίας του πολίτη από το δημόσιο τομέα έλαβε το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, καθώς ο υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος με εγκύκλιό του που απέστειλε προς όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και στους ΟΤΑ, αποφάσισε τη δημιουργία Γραφείων Υποδοχής Πολιτών, για την κατάλληλη ενημέρωση των ενδιαφερομένων σε κάθε υπηρεσία, προκειμένου να αποφεύγεται η απώλεια χρόνου και ο συνωστισμός των πολιτών που περιμένουν άσκοπα πολλές φορές για μία ερώτηση.
Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος «η δυσχέρεια των πολιτών κατά τις συναλλαγές τους με τη Δημόσια Διοίκηση για την ανεύρεση των αρμόδιων υπηρεσιών στο χώρο μιας δημόσιας υπηρεσίας, σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα της διαδικασίας που μπορεί να παρουσιάζει το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει, αποτελούν πολύ συχνά πηγές ταλαιπωρίας για τους πολίτες» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «στην αντιμετώπιση των δυσχερειών αυτών θα συμβάλει σημαντικά η οργάνωση και συστηματοποίηση της παροχής της πληροφόρησης και της καθοδήγησης των πολιτών για τον εντοπισμό της αρμόδιας κάθε φορά για το θέμα τους υπηρεσίας»
Το Γραφείο Υποδοχής Πολιτών πρέπει να βρίσκεται σε χώρο της οικείας υπηρεσίας, σε εμφανές σημείο του κτιρίου, προσβάσιμο και στους πολίτες με αναπηρία και να λειτουργεί καθ΄όλη τη διάρκεια του ωραρίου των δημόσιων υπηρεσιών.
Ο κ. Παυλόπουλος διευκρίνισε ότι τα Γραφεία Υποδοχής Πολιτών πρέπει να στελεχωθούν από το υπάρχον προσωπικό των υπηρεσιών και με τον ανάλογο αριθμό υπαλλήλων που απαιτείται και ότι δεν προϋποθέτει, σε καμία περίπτωση, σύσταση νέας οργανικής μονάδας στην οικεία υπηρεσία, δεδομένου ότι αποτελεί διοικητικό μέτρο για τη διευκόλυνση των πολιτών από τις υπηρεσίες.
Τόνισε δε ότι η εφαρμογή του μέτρου θα είναι άμεση, καθώς το αργότερο μέχρι 30 Ιουνίου θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί στις Δημόσιες Υπηρεσίες, μέχρι 31 Ιουλίου στα κυριότερα ΝΠΔΔ (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΟΓΑ κλπ) και μέχρι 31 Αυγούστου τόσο στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις όσο και στους Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων.
Αναμόρφωση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης
Τον απολογισμό του σημαντικού έργου που έγινε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΕΚΔΔΑ), τη διετία 2004-2006, πραγματοποίησαν σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος και ο γενικός γραμματέας του ΕΚΔΔΑ Γιώργος Βούτσινος, παρουσία του υφυπουργού Δημόσιας Διοίκησης Απόστολου Ανδρεουλάκου και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Β. Ανδρονόπουλου.
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι τα όσα έγιναν την προηγούμενη διετία στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης μπορούν εύκολα να συγκριθούν με το σύνολο των όσων έγιναν στα προηγούμενα 21 χρόνια, καθώς το Κέντρο υπολειτουργούσε, δεν είχε οργανισμό λειτουργίας, δεν είχε τους πόρους και το έμψυχο και τεχνικό υλικό, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά «τα σεμινάρια επιμόρφωσης στο παρελθόν ουσιαστικά ήταν άδεια με αποδοχές για ορισμένους υπαλλήλους».
Σήμερα, συνέχισε ο υπουργός, το Κέντρο έχει οργανισμό λειτουργίας, έχει το προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή, έχει τους πόρους, οι οποίοι αυξήθηκαν από 14 εκατ. ευρώ τη διετία 2004-2005, σε 44 εκατ. ευρώ για τη διετία 2006-2007, ενώ αναβαθμίστηκε η ποιότητα της επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων και δημιουργήθηκαν εννέα Περιφερειακά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, μέσα σε ένα χρόνο και αναμένεται εντός του έτους να δημιουργηθούν ακόμη δύο σε Θράκη και Αιγαίο.
Το ΕΚΔΔΑ στην προηγούμενη διετία πραγματοποίησε έργο το οποίο εδράζεται στους παρακάτω άξονες πολιτικής:
1. Αποκέντρωση επιμορφωτικών δράσεων. Κάτι πολύ σημαντικό για την επιμόρφωση των υπαλλήλων, καθώς, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος ο δημόσιος υπάλληλος μπορεί να επιμορφώνεται κοντά στον τόπο εργασίας και διαμονής του και πρόσθεσε ότι πλέον αντιστράφηκαν τα ποσοστά δεδομένου ότι το 67% των επιμορφωτικών σεμιναρίων γίνονται στην περιφέρεια, έναντι του 24% που γίνονταν στο παρελθόν.
2. Ανάπτυξη σχέσεων εταιρικότητας με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο υπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία που έγινε μεταξύ του υπουργείου, του ΕΚΔΔΑ και της ΑΔΕΔΥ, της συμφωνίας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και της συμφωνίας με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ για την επιμόρφωση των αιρετών.
3. Ποιοτική αναβάθμιση επιμορφωτικών προγραμμάτων. Οι νέες τεχνολογίες και η στόχευση των σεμιναρίων αναβάθμισαν την επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων, καταργώντας τα πολυδάπανα συνέδρια του παρελθόντος δίχως την ουσιαστική αποτελεσματικότητα που έπρεπε να έχουν.
4. Ενίσχυση της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επιτελικά στελέχη ταχείας εξέλιξης, καθώς πλέον από το Εθνικό Κέντρο μπορούν να βγουν στελέχη πολύτιμα για το δημόσιο τομέα, υπάλληλοι που μπορούν να εξελιχθούν ουσιαστικά στην ιεραρχία του δημοσίου.
5. Ανάπτυξη διεθνών σχέσεων με την ανταλλαγή επιμορφωτικών σεμιναρίων και προγραμμάτων με την ΕΕ και συγκεκριμένα τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης της ΕΕ στο Μάαστριχτ, αλλά και τη συνεργασία με την Κύπρο, τις χώρες της Βαλκανικής κλπ.
6. Διοικητική αναδιοργάνωση και εκσυχρονισμός υποδομών του ΕΚΔΔΑ.
7. Αξιοποίηση διαθέσιμων πόρων για την εκπαίδευση και την επιμόρφωση των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι χαρακτηριστικό, όπως επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος, τετραπλασιάστηκαν τα κονδύλια για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων διοικητικής εργασίας σε ψηφιακό περιβάλλον, στο πλαίσιο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, όπως και στην ανάπτυξη στελεχών υποστήριξης και υλοποίησης ηλεκτρονικής μάθησης στη Δημόσια Διοίκηση, όπου ο προϋπολογισμός αυξήθηκε από 25.000 ευρώ σε 800.000 ευρώ.
8. Τέλος, προχωρεί το πιλοτικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δημόσιων υπηρεσιών από το ΕΚΔΔΑ.
Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παυλόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά ότι θα αφαιρεθεί η αρμοδιότητα των ελέγχων ασφάλειας τροφίμων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δήλωσε ότι ευελπιστεί μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει απάντηση από το υπουργείο Οικονομίας για την ενίσχυση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με προσωπικό, όπως είχε ζητήσει και τον περασμένο χρόνο ο υπουργός Εσωτερικών, καθώς ο ίδιος αναγνωρίζει το έργο που επιτελείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον τομέα αυτό.
Από την πλευρά του, ο κ. Βούτσινος αφού αναφέρθηκε στην ριζική αναμόρφωση του Εθνικού Κέντρου και των τεράστιων βημάτων που έχουν γίνει στην επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων, τόνισε ότι στο πλαίσιο της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών επιμόρφωσης στη Δημόσια Διοίκηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναδιοργανώθηκαν από το Σεπτέμβριο του 2005 οι τομείς του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης ως εξής: Εισαγωγική Εκπαίδευση, Δημόσιο management, Οικονομικά Θέματα, Θέματα Περιβάλλοντος, Θέματα Πολιτισμού, Νέων Τεχνολογιών και Ξένων Γλωσσών.
Πηγή: ΑΠΕ 15-5-2006