Μια επιστημονική εφαρμογή που κάνει χρήση του κώδικα «Twitter» δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους με περιορισμένη κινητικότητα και ομιλία να επικοινωνήσουν γράφοντας μόνο με τις σκέψεις τους!
Φορώντας μόνο έναν κόκκινο «σκούφο» που συνδέεται με ηλεκτρόδια, παρακολουθείται η εγκεφαλική δραστηριότητα του χρήστη, ο οποίος μπορεί να «πληκτρολογεί» νοητικά στο Twitter (μια διαδικτυακή εφαρμογή άμεσων μηνυμάτων – http://twitter.com/), ενώ τα γράμματα εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή.
Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο σύστημα υπάρχει εδώ και 10 χρόνια, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε δημιουργηθεί το πρόγραμμα που να συνδέει τον κώδικα του Twitter με την ήδη υπάρχουσα τεχνολογία.
Τα ηλεκτρόδια που είναι ενσωματωμένα στον σκούφο, μπορούν και «διαβάζουν» την εγκεφαλική δραστηριότητα που προέρχεται από την προσήλωση του χρήστη σε κάθε ένα από τα γράμματα της οθόνης. Ωστόσο, αρκετές φορές χρειάζεται να επαναλάβει κανείς τη διαδικασία προκειμένου να πετύχει το σωστό γράμμα.
Ένα-ένα τα γράμματα προστίθενται στην οθόνη του υπολογιστή, και όταν ο χρήστης ολοκληρώσει το μήνυμα, πατάει το κουμπί «Twit» στην οθόνη. Κατόπιν, το λογισμικό στέλνει το μήνυμα στην υπηρεσία του Twitter. Στη συνέχεια, οποιοσδήποτε έχει επιλέξει να «παρακολουθεί» τον χρήστη μέσω της υπηρεσίας του Twitter, λαμβάνει άμεσα το μήνυμα που έστειλε ο χρήστης, μέσω του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου.
Υπεύθυνοι για αυτή την τεχνολογική εφαρμογή είναι o Adam Wilson, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Wisconsin, και ο επιβλέπων καθηγητής του (Justin Williams), που μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα δημιούργησαν έναν τρόπο επικοινωνίας για άτομα με περιορισμένο λόγο και κίνηση.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Neural Interface Technology, Research & Optimization Lab, Department of Biomedical Engineering, University of Wisconsin-Madison, url: http://nitrolab.engr.wisc.edu
30-4-2009