Γραπτή Δήλωση σχετικά “με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία” έχει καταθέσει η Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Αντιπρόεδρος του Disability Intergroup του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευαγγελία Τζαμπάζη. Με τη Δήλωση αυτή (Γραπτή Δήλωση 101/2007) η οποία άνοιξε για υπογραφή από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου και την οποία συνυπογράφουν οι Ευρωβουλευτές Liz Lynne (εισηγήτρια της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία 2006-2007), Jean Lambert και Edit Bauer, (μέλη του Disability Intergroup), επιδιώκεται η προώθηση της προσυπογραφής και επικύρωσης της Σύμβασης και του προαιρετικού της Πρωτοκόλλου από τα Κράτη Μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα, μετά από τέσσερα έτη διαπραγματεύσεων στα πλαίσια επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, υιοθετήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2006, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία ο πρώην Γενικός Γραμματέας των Η.Ε. Κόφι Αννάν, χαιρέτισε ως ιστορικό επίτευγμα για τα 650 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία σε όλο τον κόσμο.
Καλύπτοντας ένα κενό στο διεθνές δίκαιο των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η 50 άρθρων Σύμβαση περιγράφει λεπτομερώς τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ σε κάθε τομέα ανθρώπινης δράσης. Ζητά από τα Κράτη Μέλη του ΟΗΕ να απαλείψουν από τη νομοθεσία τους κάθε διάκριση και να προστατεύσουν από τον κοινωνικό αποκλεισμό όλα τα άτομα με αναπηρία. Υποχρεώνει επίσης τις Κυβερνήσεις να καταπολεμήσουν τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις και να προωθήσουν την αξιοποίηση των ικανοτήτων των ατόμων με αναπηρία καθώς και τη συμβολή τους στην κοινωνία. Παράλληλα με τη Συνθήκη, η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε κι ένα προαιρετικό πρωτόκολλο 18-άρθρων το οποίο θα επιτρέπει στα άτομα και τις ομάδες να υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία- μια Επιτροπή αποτελούμενη από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, που θα δημιουργηθεί εφόσον η Συνθήκη τεθεί σε ισχύ – μόλις εξαντληθούν όλες οι εθνικές διαδικασίες προσφυγής.
Η σύμβαση, μετά την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση, άνοιξε για υπογραφή κι επικύρωση στις 30 Μαρτίου 2007, συγκεντρώνοντας 82 υπογραφές την πρώτη μέρα (μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας) ενώ θα τεθεί σε ισχύ όταν επικυρωθεί από 20 χώρες. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, 3 μόνο χώρες (Κροατία, Ουγγαρία, Παναμάς) έχουν επικυρώσει και τη Σύμβαση και το προαιρετικό Πρωτόκολλο.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει προτείνει στους συναδέλφους της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνουν το κείμενο της Γραπτής Δήλωσης προσυπογράφοντας το και συνεισφέροντας κατ’ επέκταση ‘στην εξάλειψη της διακριτικής μεταχείρισης σε βάρος των Ατόμων με Αναπηρία και την κατοχύρωση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων’ .
Όπως δήλωσε η κ. Τζαμπάζη: “καλώντας όλα τα Κράτη-Μέλη να υπογράψουν, να επικυρώσουν και να εφαρμόσουν αυτή τη σημαντική Σύμβαση και το προαιρετικό της Πρωτόκολλο, εγγυόμαστε ότι τα άτομα με αναπηρία θα απολαμβάνουμε πλήρως όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες σε ίση βάση με τα άλλα άτομα, και συμβάλλουμε επίσης ουσιαστικά στο καλό ολόκληρης της κοινωνίας”.
Μόλις η γραπτή δήλωση προσυπογραφεί από την πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαβιβάζεται στον Πρόεδρο ο οποίος προβαίνει σε σχετική ανακοίνωση σε συνεδρίαση ολομέλειας.
Ευαγγελία Τζαμπάζη
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ