Ερμηνεύει συγκινητικά την μπαλάντα “Alone yet not alone” που προτάθηκε για το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού και ανταγωνίζεται τους U2.
Ένα από τα αξιοπερίεργα αλλά και συνάμα συγκινητικά φαινόμενα των φετινών υποψηφιοτήτων των βραβείων Όσκαρ είναι η σχεδόν αναπάντεχη υποψηφιότητα για την μπαλάντα της ταινίας «Alone yet not Alone» που εκτυλίσσεται στην αποικιοκρατούμενη Αμερική του 1755.
Το τραγούδι που είναι αλήθεια ότι είναι πολύ όμορφο ως άκουσμα, ξεχωρίζει κυρίως λόγω της υπέροχης και φορτισμένης ερμηνείας της 64χρονης Joni Eareckson Tada από το Μέριλαντ, η οποία από την ηλικία των 17 χρονών είναι παραπληγική.
Μάλιστα στη διάρκεια της ηχογράφησης του τραγουδιού στο στούντιο, ο σύζυγος της ήταν πλάι της και την βοηθούσε κάνοντας της μαλάξεις στους πνεύμονες, όταν χρειαζόταν για να μπορέσει να βγάλει και να ερμηνεύσει σωστά η Joni Eareckson Tada τις πιο ψηλές νότες!
Όπως σχολίασαν το Τhe Hollywood Reporter και το Variety, η επιτυχία του «Alone Yet Not Alone» ήρθε ως αναπάντεχη έκπληξη στις φετινές υποψηφιότητες των Όσκαρ αφήνοντας μάλιστα εκτός γνωστά ονόματα και τραγούδια που είχαν ελπίδες να μπουν στην 5άδα, όπως η Τέιλορ Σουίφτ και το κομμάτι της για την ταινία «One chance», η Μπιγιονσέ για το φιλμ «Epic», η Λάνα Ντελ Ρέι με το «Young & Beautiful» από τον «Υπέροχο Γκάτσμπι» αλλά και ο Τζάστιν Τιμπερλέικ με το «Please Mr. Kennedy» από το «Ιnside Llewyn davis», ο Jay Z επίσης από το σάουντρακ του «Υπέροχου Γκάτσμπι», ο Άλεξ Έμπερτ με το «Αmen» από το «Όλα Χάθηκαν», οι Coldplay με το «Atlas» από τους «Αγώνες Πείνας, Φωτιά», ενώ πολύ ωραίο ήταν και το τραγούδι από το «Χόμπιτ 2» του Εντ Σίραν «Ι see fire»!
Όπως έγραψε το The Hollywood Reporter, υπήρξαν καταγγελίες ότι το κομμάτι «Alone Yet Not Alone» δεν πληρούσε ακριβώς τους όρους της κατηγορίας καλύτερου τραγουδιού κινηματογραφικής ταινίας, της Ακαδημίας των Όσκαρ καθώς και ότι ο μουσικός δημιουργός του, Bruce Broughton ενδεχομένως να «έσπρωξε» το τραγούδι ώστε να πετύχει την εύνοια των περίπου 250 μελών του τμήματος τραγουδιού της Ακαδημίας καθότι ήταν μέλος επί 9 χρόνια του διοικητικού συμβουλίου της Ακαδημίας εκπροσωπώντας το μουσικό τμήμα! Τους στίχους έχει γράψει ο Dennis Spiegel. Ο Βruce Broughton έχει ξαναλάβει υποψηφιότητα τραγουδιού το 1986 για το «Σιλβεράντο».
Ωστόσο από την πλευρά της Ακαδημίας υπήρξε η απάντηση ότι δεν υπάρχει λόγος να ακυρωθεί η υποψηφιότητα του συγκεκριμένου τραγουδιού το οποίο και θα διαγωνιστεί κανονικά με τους υπόλοιπους τέσσερις υποψήφιους, την υπέροχη μπαλάντα «Let it go» από το «Frozen – Ψυχρά και ανάποδα» της Ντίσνει, το χαρούμενο κομμάτι «Ηappy» του βραβευμένου και με Γκράμμι Φάρελ Γουίλιαμς από το φιλμ «Εγώ ο απαισιότατος 2», το φαβορί «Οrdinary love» των U2 Από την ταινία «Μαντέλα, ο μακρύς δρόμος για την ελευθερία» που θα βγει στις Ελληνικές αίθουσες στις 6 Φεβρουαρίου 2014 και την μπαλάντα «Μoon song» της Κάρεν Ο από το ιδιαίτερο φιλμ «Ηer – Δικός της» του Σπάικ Τζόντζι.
Πάντως αυτό που σχολιάστηκε είναι η απορία πώς ένα τραγούδι από μία πολύ μικρού βεληνεκούς ταινία, το «Αlone yet not alone» που στόχευε στο χριστιανικό κοινό της Ευαγγελικής εκκλησίας στις ΗΠΑ με ελάχιστη εμπορική απήχηση (μόλις 150,000 δολάρια εισπράξεις) κατάφερε να φτάσει μέχρι τα Όσκαρ!
Η Joni Eareckson Tada και η ιστορία της είναι πραγματικά συγκινητική και αξίζει τον όλο θρίαμβο γιατί απογειώνει μία όμορφη μπαλάντα με την φωνή και το κουράγιο της και την πίστη της στο Θεό.
Η καλλιτέχνιδα έμεινε ανάπηρη χωρίς να μπορεί να κουνήσει χέρια και πόδια στην ηλικία μόλις των 17 ετών όταν βούτηξε στη θέλασσα και χωρίς να έχει υπολογίσει σωστά τον αμμώδη πυθμένα, χτύπησε σοβαρά και τραυμάτισε την σπονδυλική της στήλη.
Η ίδια μαθαίνοντας τα καλά νέα της υποψηφιότητας στα Όσκαρ, δεν το πίστευε και πέταξε από την χαρά της. «Είναι απίστευτο, αυτά συμβαίνουν σε καλλιτέχνες όπως η Taylor Swift και η Carrie Underwood, όχι σε εμένα», είπε χαρακτηριστικά η καλλιτέχνιδα που από μικρή τραγουδά εκπληκτικά θρησκευτικούς ύμνους.
Το τραγούδι της που είναι υποψήφιο για Όσκαρ μπορεί να το ακούσει κάποιος στο youtube.
Eπιμέλεια – TΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ
thebest.gr 25-1-2014