Η αγωνία των ηλικιωμένων για τη «Βοήθεια στο Σπίτι»

Σε αγωνιώδη αναμονή για το μέλλον του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» βρίσκονται χιλιάδες ηλικιωμένοι και εργαζόμενοι. Η χρηματοδότηση του «Βοήθεια στο Σπίτι» από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους είναι εξασφαλισμένη έως και τον Ιούνιο του 2007, και κατά το εξάμηνο που μεσολαβεί θα πρέπει να δημιουργηθεί θεσμικό πλαίσιο για τη μόνιμη λειτουργία των δομών του προγράμματος.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Ιωάννης Αθανασίου, κοινωνιολόγος, μέλος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου Συλλόγων και Σωματείων Eργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι», η υλοποίηση του προγράμματος έγινε σε τρεις διαφορετικές χρονικές φάσεις. Ειδικότερα, οι πρώτες 100 δομές «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτουργούν από το 1998 και συγχρηματοδοτούνται από τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας. Ακολούθησε η δημιουργία περίπου 180 δομών το 2000 στο πλαίσιο του Β΄ ΚΠΣ, και το 2002 – 2003 ξεκίνησε σταδιακά η λειτουργία 990 δομών που υποστηρίζονται από το Γ΄ ΚΠΣ και αποτελούν το μεγάλο μέρος του προγράμματος.

Σε αυτές τις 990 δομές εργάζονται περίπου 3.700 άτομα (κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, νοσηλευτές/τριες και οικογενειακοί βοηθοί), τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες περίπου 100.000 ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία.

Η σημασία της λειτουργίας του προγράμματος για τα εξυπηρετούμενα άτομα είναι τεράστια.

Οπως επισημαίνει ο κ. Αθανασίου, «αντιμετωπίσαμε ηλικιωμένους που είχαν να πάνε στο γιατρό 4 – 5 χρόνια παρά τα προβλήματα υγείας τους, άτομα που μπέρδευαν τα φάρμακά τους, ή που έπαιρναν ληγμένα φάρμακα.

Εχουμε αντιμετωπίσει περίπτωση ατόμου το οποίο συνέχιζε να παίρνει φάρμακο που του είχε γράψει ο γιατρός προ τριετίας για μία απλή ίωση. Επίσης πολλοί ήταν αυτοί που δεν γνώριζαν τα επιδόματα που δικαιούντο να λαμβάνουν».

Το ζητούμενο για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», επισημαίνει ο κ. Αθανασίου, «είναι να θεσμοθετηθεί μόνιμα υπηρεσία και εργαζόμενοι ώστε να διασφαλίσουμε αυτό που μία κοινωνία αυτονόητα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει, δηλαδή να φροντίζει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Γι’ αυτό και το Πανελλήνιο Συντονιστικό Οργανο Συλλόγων και Σωματείων Eργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» ζητεί να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των δομών μετά το τέλος της συγχρηματοδότησης με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους (σ.σ. Ιούνιος του 2007) με την ένταξή τους ως μόνιμες υπηρεσίες στους ΟΤΑ αλλά και να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτές με μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου χρόνου που είναι σήμερα σε αορίστου χρόνου.

Πεννυ Μπουλουτζα
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 28-12-2006

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …