Το δίκτυο της αλ Κάιντα στο Ιράκ είχε πρόσβαση σε φακέλους ασθενών ψυχιατρικών ιδρυμάτων και χρησιμοποιεί γυναίκες με νοητικά και ψυχικά προβλήματα ως καμικάζι, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού των ΗΠΑ στη Βαγδάτη υποναύαρχο Γκρέγκορι Σμιθ, οι δύο γυναίκες που ανατινάχτηκαν σε αγορές ζώων στην ιρακινή πρωτεύουσα την 1η Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου εκατό άνθρωποι, είχαν νοσηλευτεί σε δύο διαφορετικά ιδρύματα τις εβδομάδες πριν τις επιθέσεις αυτοκτονίας.
“Πιστεύουμε πως η αλ Κάιντα τις πλησίασε σε διαφορετικές στιγμές και κρυφά από τις οικογένειές τους και τις έπεισε να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις αυτές”, είπε ο Σμιθ και επισήμανε πως “οι αμερικανικές αρχές ανησυχούν για την πιθανότητα η αλ Κάιντα να έχει πρόσβαση στους φακέλους των ψυχιατρικών νοσοκομείων”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο γυναίκες καμικάζι αναγνωρίστηκαν από αμερικανούς ερευνητές που έδειξαν φωτογραφίες στα νοσοκομεία και στις συνοικίες που διέμεναν.
Η μια από τις δύο γυναίκες έπασχε από σχιζοφρένεια και κατάθλιψη και είχε νοσηλευτεί πολλούς μήνες στο νοσοκομείο Ιμπν Ρουσντ και η ίδια είχε πει στους γιατρούς ότι ακούει φωνές που την παρακινούν να αυτοκτονήσει. Η δεύτερη γυναίκα νοσηλευόταν σε ένα άλλο νοσοκομείο, το όνομα του οποίου δεν αποκάλυψε ο αμερικανός εκπρόσωπος.
“Οι δύο γυναίκες είχαν νοητικά προβλήματα”, πρόσθεσε ο αντιναύαρχος Σμιθ, υπογραμμίζοντας όμως πως οι ισχυρισμοί των ιρακινών αρχών ότι έπασχαν από σύνδρομο Ντάουν δεν επιβεβαιώθηκαν.
Στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις αυτές, συνελήφθη ο διευθυντής του νοσοκομείο Αλ-Ρασάντ και ανακρίθηκε για το αν είχε αποκαλύψει πληροφορίες για τους ασθενείς του. Όμως καμιά από τις δύο γυναίκες δεν είχε νοσηλευτεί στο ίδρυμα αυτό.
Αντίθετα, ο επικεφαλής της ψυχιατρικής κλινικής Αλ-Ρουσντ Δρ Σαλάν αλ Αμπούντι αποκάλυψε πως μια από τις γυναίκες που αναγνωρίστηκε από τους Αμερικανούς είχε νοσηλευτεί στην κλινική του.
“Αμερικανοί στρατιωτικοί μας έδειξαν φωτογραφίες και μας είπαν ονόματα. Ψάχνοντας τους φακέλους βρήκαμε το όνομα μιας γυναίκας που έπασχε από σχιζοφρένεια, κατάθλιψη και είχε παραισθήσεις. Μας έλεγε ότι άκουγε φωνές που της έλεγαν να αυτοκτονήσει. Υποβλήθηκε στην κατάλληλη θεραπεία με ηλεκτροσόκ”, υπογράμμισε ο αλ Αμπούντι, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά πως κάποιος από την κλινική του αποκάλυψε πληροφορίες για τους ασθενείς.
Την επομένη των δύο επιθέσεων, ο στρατηγός Τζέφρι Χάμοντ διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη είχε επισημάνει πως “οι δύο γυναίκες χρησιμοποιήθηκαν γιατί δεν γνώριζαν τι έκαναν”.
Τετάρτη, 20.02.08
ΑΠΕ – ΜΠΕ