Στις 8 Σεπτεμβρίου, ο Βούλγαρος παραπληγικός Ιβάν Κοζουζάροφ μαζί με μια ομάδα φίλων ορειβατών ανέβηκε στο όρος Μον Μπλαν μετά από πολύχρονη προετοιμασία που ξεκίνησε το 2006. Ο Ιβάν, που απέκτησε την παράλυσή του πριν 19 χρόνια κατά την κατολίσθηση λίθων σε αναρρίχηση στις Άλπεις, αποφάσισε να επιστρέψει στις κορυφές μετά το ατύχημά του.
Η πρώτη ανάβασή του μετά το ατύχημα ήταν στην κορυφή Μαλιόβιτσα, ενώ ακολούθησαν η υψηλότερη κορυφή του Πίριν, Βίχρεν, πτήση με αιωρόπτερο και ανάβαση απόκρημνου βράχου 140μ. στο βουνό Ρίλα. Στη συνέχεια γεννήθηκε η ιδέα ανάβασης του Μον Μπλάν και το σχέδιο «Μοιρασμένες κορυφές». Το 2007 η ομάδα πραγματοποίησε ανάβαση στο όρος Μον Μπλαν ντε Τακούλ, ενώ στις αρχές του 2009 κατακτήσαν όλοι μαζί την υψηλότερη κορυφή στα Βαλκάνια – τη Μουσαλά, και διανυκτέρευσαν στο ύπαιθρο. Όλη αυτή η εμπειρία τους εφοδίασε με γνώση για την ανάβαση του Μον Μπλαν.
Πριν την πραγματοποίηση της ανάβασης ο Ιβάν έπρεπε να προετοιμαστεί για να επιβιώσει στις χαμηλές θερμοκρασίες που θα αντιμετώπιζαν. Καθώς η παράλυση του Ιβάν δεν του επιτρέπει να έχει αίσθηση του κρύου ή της ζέστης, υπήρχε υψηλό ρίσκο για τη ζωή του από ενδεχόμενα κρυοπαγήματα. Κανένας από την αποστολή δεν γνώριζε αν ο Ιβάν μπορεί να μείνει έξω περισσότερες από 35 ώρες. Γι’ αυτό, αποφάσισαν αρχικά να οργανώσουν την ανάβαση της κορυφής Μουσαλά σε χειμερινές συνθήκες και έστησαν την κατασκήνωσή τους δίπλα στη λεγόμενη «Παγερή λίμνη», ενώ ο Ιβάν έμεινε στο ύπαιθρο. Η θερμοκρασία εκεί πλησίαζε τους 19 βαθμούς κάτω από το μηδέν και η εμπειρία ήταν καθοριστική για να επιλεγεί η κατάλληλη ένδυση για τον Ιβάν ώστε να ακολουθήσει η αποστολή στο Μον Μπλαν σε υψόμετρο 4.350 μ. Οι 40 ώρες σ’ αυτό το υψόμετρο ήταν μεγάλη πρόκληση τόσο για τον Ιβάν όσο και για ολόκληρη την ομάδα.
Σημειώνουμε πως ο Ιβάν και οι Βούλγαροι αθλητές τού σχεδίου «Μοιρασμένες κορυφές» έλαβαν υψηλή αναγνώριση από τον ΟΗΕ για το εγχείρημά τους.
12/10/2009