ΤΟ 42% περιορίζει τη βάση δημοκρατικής νομιμοποίησης του δημάρχου, οδηγεί σε πολώσεις και αποτρέπει ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες στις τοπικές κοινωνίες. Γι’ αυτό και η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) είναι, όπως τονίζεται στην απόφαση του ετήσιου συνεδρίου της στη Ρόδο, κατηγορηματικά αντίθετη με αυτή την πρωτοβουλία και εμμένει στην απόφαση υπέρ της διατήρησης του υφιστάμενου εκλογικού συστήματος του 50% συν ένα.
Η ΚΕΔΚΕ στην απόφασή της προτείνει, μεταξύ των άλλων, για τα οικονομικά θέματα:
– Επαναπροσδιορισμό των χρηματοδοτικών πηγών των ΚΑΠ προς την κατεύθυνση της ενίσχυσής τους στο πλαίσιο του 1828/89 ιδιαίτερα εν όψει της εφαρμογής περιορισμού των φορολογικών συντελεστών στο ΦΕΦ & ΝΠ.
– Να εφαρμοστεί το άρθρο 102 του Συντάγματος και όλες οι μεταφερθείσες αρμοδιότητες να χρηματοδοτούνται πλήρως με ειδική γραμμή του προϋπολογισμού εκτός ΚΑΠ.
– Να λειτουργήσει η Επιτροπή, που αποτελείται από τους γ.γ. των ΥΠΕΣΔΔΑ, ΥΠΟΙΟ και τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ για την παρακολούθηση της εφαρμογής του Ν. 1828/1989.
– Σαφή αποτύπωση του συνόλου των κυβερνητικών δεσμεύσεων στον κρατικό προϋπολογισμό του 2006, που αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες συμβασιούχων (σχολικοί φύλακες, ΑΜΕΑ, Βοήθεια στο Σπίτι) που μονιμοποιούνται με το προεδρικό διάταγμα 164/2004.
– Από κοινού αξιολόγηση των προνοιακών δομών.
Για τα παρακρατηθέντα, η ΚΕΔΚΕ ζητεί την άμεση συμφωνία της καταβολής των παρακρατηθέντων πόρων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του περυσινού συνεδρίου της, αρχής γενομένης από το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους (2005).
Για το Πρόγραμμα «Θησέας», που παρουσιάζει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις όσον αφορά στην απορροφητικότητά του με αποτέλεσμα την επενδυτική απραξία των ΟΤΑ, προτείνεται:
1. Αμεση δημοπράτηση του συνόλου του προγράμματος από τους ΟΤΑ.
2. Συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ στην Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος.
Η ΚΕΔΚΕ τάσσεται επίσης κατά της συγκρότησης των 5 «Υπερπεριφερειών» και των «Αναπτυξιακών Α.Ε.» και εμμένει στη συγκρότηση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Για το σχέδιο Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα αναφέρει ότι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και στα οράματα της αυτοδιοίκησης.
Τέλος, προτείνει ψήφο στους μετανάστες, ξεκινώντας από το επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επίσης, προτείνει όπως σε κάθε δήμο συγκροτηθούν συμβούλια μεταναστών, τα οποία σε συνεργασία με την Τ.Α. θα αποτελέσουν παράγοντες διαμόρφωσης των συνθηκών ομαλής ένταξης των μεταναστών.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2005 07:00