Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα ασφαλίζουν και ασθενείς

Όπως φαίνεται έχει αρχίσει να ορθολογικοποιείται το σύστημα ιδιωτικών Ασφαλίσεων. Στα μέσα του Οκτωβρίου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Τα Νέα πως ασφαλιστικά προγράμματα για ειδικές ομάδες πληθυσμού που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις ξεκινούν να καθιερώσουν και στην Ελλάδα οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Όπως έγραψε η εφημερίδα τα νέα προγράμματα των ασφαλιστικών εταιρειών θα αφορούν καρδιοπαθείς, διαβητικούς, νεφροπαθείς, υπερτασικούς και γενικά αναπηρίες που έως σήμερα δεν ασφαλίζονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς η ασφάλισή τους θεωρείται εντελώς ασύμφορη. Τα προγράμματα αυτά, πέρα από τη κάλυψη των εξόδων νοσηλείας για περιστατικά που σχετίζονται με την πάθησή του ασφαλισμένου (π.χ. έμφραγμα αν πρόκειται για καρδιοπαθή), προβλέπουν μέχρι και ειδικές θεραπείες που θα ακολουθεί ο ασθενής για να προλάβει τυχόν επιδείνωση της νόσου του.

Αύξηση αποζημιώσεων

Με την ενθάρρυνση της πρόληψης οι εταιρείες πιστεύουν ότι θα περιορίσουν το κόστος των ασφαλιστηρίων συμβολαίων υγείας, που παραμένει ακόμη σε επίπεδο υψηλότερο του επιθυμητού. Το 2003 οι αποζημιώσεις που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες στα ιδιωτικά νοσοκομεία εκτιμάται ότι αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 10%, ξεπερνώντας τα 330 εκατ. ευρώ από τα 300 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο, οδηγώντας σε αντίστοιχες αυξήσεις και στα ασφάλιστρα των νοσοκομειακών προγραμμάτων.

H εμπειρία των ΗΠΑ

Το μοντέλο που ωριμάζει σε αρκετές μεγάλες εταιρείες, εφαρμόζεται ευρύτατα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, έχοντας ήδη δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Καρδιολογίας έδειξε ότι ασφαλισμένοι που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια και υποβλήθηκαν σε ειδικές θεραπείες για πάνω από 6 μήνες, κατάφεραν να περιορίσουν δραστικά τις επισκέψεις τους σε νοσοκομεία.
Πώς, επομένως, θα μπορέσουν να μειωθούν οι επισκέψεις στα νοσοκομεία, δηλαδή, να περισταλούν οι δαπάνες για τις εταιρείες; «Κρατώντας υγιέστερους τους ασφαλισμένους», τονίζουν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς.

600.000 με 700.000 καρδιοπαθείς

Πρόκειται για μια αγορά που τόσα χρόνια είχε μείνει έξω από τα πλάνα των ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Έχει υπολογιστεί ότι στην Ελλάδα έχουμε αυτή τη στιγμή 600.000-700.000 καρδιοπαθείς, το 80% των οποίων πάσχει από στεφανιαία νόσο και ότι κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 4.000 περιστατικά, πολλά εκ των οποίων είναι καινούργια.

Διαβητικοί

Μία άλλη κατηγορία ασθενών στην οποία σκέπτονται να επεκταθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι οι διαβητικοί. H μείωση των πιθανοτήτων να επιδεινωθεί η πάθησή τους θα απέφερε στις εταιρείες εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, καθώς οι έρευνες απέδειξαν ότι οι ασθενείς αυτοί νοσηλεύονται 3,5 φορές πιο συχνά και μένουν μιάμιση ημέρα περισσότερο στο νοσοκομείο απ’ ό,τι οι μη διαβητικοί. Επίσης, έχουν διπλάσιες ή τετραπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία νεφροπάθειας τελικού σταδίου και νέων περιπτώσεων τύφλωσης σε ενηλίκους. Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι από διαβήτη πάσχουν περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι και η θεραπεία τους κοστίζει 44 εκατ. δολάρια τον χρόνο.

Εκπτώσεις και οικιακοί βοηθοί

Η πιο ενδιαφέρουσα καινοτομία είναι ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν την υποστήριξη των καθημερινών αναγκών των ασφαλισμένων από επαγγελματίες βοηθούς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα παραλλαγές του ίδιου ασφαλιστικού προγράμματος προβλέπουν την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών, π.χ. οικιακή βοηθό ή νοσοκόμα στο σπίτι και σε πιο προχωρημένα στάδια θα παρέχεται υποστήριξη σε ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται λόγω κάποιας ασθένειας σε κατάσταση αναπηρίας, π.χ. από εγκεφαλικό. Άλλες εταιρείες εξετάζουν να αναπτύξουν την παροχή τέτοιων υπηρεσιών σε ηλικιωμένους που είναι σε γηροκομείο, μέθοδος επίσης διαδεδομένη στο εξωτερικό. Κάποιες άλλες εταιρείες, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, κάνουν λόγο ακόμη και για την παροχή μπόνους στους ασφαλισμένους που θα συμμετάσχουν στα ειδικά αυτά προγράμματα ή ακόμη και εκπτώσεις στο ασφάλιστρο.

Αλλάζουμε;

Είναι πραγματικά εντυπωσιακές οι αλλαγές έτσι όπως αναφέρονται στο δημοσίευμα. Ως πολιτισμός είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε πολλές αλλαγές επειδή τα παραδοσιακά ασφαλιστικά ταμεία είναι υπερβολικά ακριβά για τους ασφαλισμένους και οι υπηρεσίες που παρέχουν είναι πολύ χαμηλού επιπέδου. Πρέπει να γίνουν δραστικές αλλαγές ώστε ο πληθυσμός που ζει κάτω από συνθήκες αναπηρίας να μπορεί να ζήσει ανεξάρτητους. Πάνω από όλα πρέπει να σταματήσει να υπάρχει το μονοπώλιο των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων.
Έως εδώ! Τα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης και της κοινωνικής ασφάλειας πρέπει να τεθούν υπό διαπραγμάτευση. Οι Ελλήνες με αναπηρίες πρέπει να σταματήσουν να είναι όμηροι των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων. Πρέπει να νομοθετηθεί και η άλλη επιλογή.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΕΟΠΥΥ: Αλλάζει (πάλι) το σύστημα των ραντεβού

Νέο μηχανισμό κλεισίματος των ραντεβού με τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εξετάζει η διοίκηση του Οργανισμού στοχεύοντας στη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων αλλά και στον έλεγχο των …

Επέκταση των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ' αόριστον

Αυτή είναι η υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β' 2906/18-11-2013) που καθορίζει τις παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ' αόριστον και οι ασφαλισμένοι δεν χρειάζεται …

Οι 43 μόνιμες αναπηρίες για τις οποίες δεν περνούν οι ασφαλισμένοι για επανέλεγχο στα ΚΕ.Π.Α.

Υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας (31/10/2013) υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον, …

Χορήγηση κύριας σύνταξης αναπηρίας από το ΙΚΑ

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση κύριας σύνταξης αναπηρίας από το ΙΚΑ. Αρμόδιος φορέας: ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (ΙΚΑ) Νομικό πλαίσιο: ΦΕΚ τ. Β 777/17.06.2003 - Απλούστευση με ΦΕΚ τ.Β …

Προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ Γλυφάδας

Η ταλαιπωρία των πολιτών με αναπηρία λόγω καθυστερήσεων πληρωμών από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, αλλά και η πολύμηνη αναμονή στις λίστες των ΚΕ.Π.Α., έχει γίνει πια η εφιαλτική καθημερινότητα όλων μας. Και τα …