ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ για την Κινητικότητα των Εργαζομένων έχει ανακηρύξει το 2006 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσκοπώντας στο να ευαισθητοποιηθούν οι εργαζόμενοι στα πλεονεκτήματα της εργασίας σε μια άλλη χώρα ή σε έναν καινούργιο τομέα.
Η γεωγραφική και επαγγελματική κινητικότητα των εργαζομένων επισημάνθηκε ιδιαίτερα ως ένα από τα μέσα που βοηθούν στην εφαρμογή των στόχων της αναθεωρημένης στρατηγικής της Λισαβόνας, ενώ στις «κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης (2005-2008)» δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο της κινητικότητας ως παράγοντα που συμβάλλει στην ενδυνάμωση της υποδομής της αγοράς εργασίας στην Ευρώπη. Η κινητικότητα θα πρέπει επίσης να είναι ένας από τους απαραίτητους παράγοντες για την εδραίωση μιας γνήσιας ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας.
Για την ενίσχυση και την προβολή μιας μεγαλύτερης κινητικότητας των εργαζομένων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες, όπως:
* Προώθηση, ενός σχεδίου δράσης για τις δεξιότητες και την κινητικότητα (λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους)
* Οι Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες Απασχόλησης EURES (European Employment services), ένα ευρύ δίκτυο με 650 συμβούλους οι οποίοι παρέχουν πληροφόρηση και βοήθεια σε προσωπικό επίπεδο σε εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Το δίκτυο αυτό, το οποίο συμβουλεύονται περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι κάθε μήνα, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε εργαζόμενο να έχει άμεση πρόσβαση σε εκατοντάδες προσφορές εργασίας (από τις αρχές του 2005 κάθε πολίτης θα μπορεί μέσω του EURES να έχει πρόσβαση οποιαδήποτε στιγμή, σε όλες τις προσφορές εργασίας που δημοσιεύονται από τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης, δηλαδή περίπου 1 με 1,5 εκατομμύρια προσφορές εργασίας).
* Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας που προωθήθηκε τον Ιούνιο 2004 σε 13 κράτη μέλη και αναμένεται να διανεμηθεί στα υπόλοιπα κράτη μέλη και στις χώρες ΕΖΕΣ έως το τέλος του 2005.
Δεδομένων των νομοθετικών πρωτοβουλιών που προβλέπονται μέχρι το τέλος του 2005 ή τις αρχές του 2006 (τελική έκθεση του σχεδίου δράσης για τις δεξιότητες και την κινητικότητα, πρόταση Οδηγίας για τη δυνατότητα μεταφοράς των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, προσωρινή έκθεση για τα μεταβατικά μέτρα, προώθηση του Europass, και της νέας δικτυακής πύλης για την κινητικότητα των εργαζομένων) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κηρύξει το 2006 Ευρωπαϊκό Έτος για την Κινητικότητα των Εργαζομένων.
Ο προϋπολογισμός για το Ευρωπαϊκό Έτος είναι έξι εκατομμύρια ευρώ. Διοργανωμένο με τη μορφή ενός πιλοτικού έργου της Επιτροπής, το έτος αυτό θα προσφέρει στις ομάδες-στόχους έναν ευρύ χώρο ανταλλαγών και συζητήσεων σε θέματα που αφορούν την κινητικότητα στα πλαίσια του περιεχομένου της στρατηγικής της Λισαβόνας.
Το Ευρωπαϊκό Έτος έχει τρεις στόχους:
* Να ευαισθητοποιήσει όλους τους φορείς των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τομέα της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων.
* Να αναπτύξει την ανταλλαγή των ορθών πρακτικών στο θέμα της κινητικότητας
* Να διευρύνει τη βάση γνώσεων (μελέτες και έρευνες) στο θέμα της ροής κινητικότητας στην Ευρώπη.
Οι δραστηριότητες
Προβλέπονται τρία κύρια είδη δραστηριοτήτων, που θα διεξαχθούν σε διαφορετικά επίπεδα και θα περιλαμβάνουν ένα μεγάλο αριθμό πιθανών συμμετεχόντων (δημόσιες αρχές, κοινωνικοί εταίροι, εργαζόμενοι, επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, μέσα ενημέρωσης, σε ένα μεγάλο βαθμό το κοινό κλπ):
Δραστηριότητες που συντονίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
* Εκδηλώσεις έναρξης και κλεισίματος του Ευρωπαϊκού Έτους (προβλέπεται για τις 23/24 Φεβρουαρίου 2006 στις Βρυξέλλες). Προβλέπονται επίσης αρκετές διασκέψεις επιπέδου Ε.Ε.
* Μια ευρωπαϊκή έκθεση εργασίας προβλέπεται να οργανωθεί ταυτόχρονα σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις στην Ε.Ε. το Σεπτέμβριο 2006 (πιθανόν στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου)
* Έρευνες και μελέτες θα είναι διαθέσιμες σε επίπεδο Ε.Ε. για καλύτερη κατανόηση των ερωτημάτων που σχετίζονται με την επαγγελματική και την γεωγραφική κινητικότητα.
* Έκδοση ενός βιβλίου και ενός CD-ROM «30 κινητοί εργαζόμενοι»
* Διοργάνωση του «βραβείου για το Ευρωπαϊκό Έτος για την Κινητικότητα των Εργαζομένων, 2006».
Δραστηριότητες συγχρηματοδοτούμενες από τον κοινοτικό προϋπολογισμό
Οι δραστηριότητες αυτές θα έχουν τη μορφή εργασιών που θα διοργανωθούν σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνικό επίπεδο. Θα συγχρηματοδοτηθούν μετά από δύο προσκλήσεις υποβολής προτάσεων:
* Για εργασίες που αφορούν τη διοργάνωση ημερών πληροφόρησης, εργαστηρίων, εκθέσεων εργασίας, εκδηλώσεων που σχετίζονται με τα μέσα ενημέρωσης, σε συνδυασμό με τα θέματα του έτους. Όλες οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων αναμένονται στα μέσα Σεπτεμβρίου 2005 (όριο προθεσμίας τέλος Νοεμβρίου). Η Επιτροπή προβλέπει να συγχρηματοδοτήσει περίπου 30 με 40 εργασίες αξίας 100.000 με 200.000 ευρώ η καθεμία. Θα πρέπει να αποτελούν συνεργασία τουλάχιστον 2 φορέων (για παράδειγμα, 2 Ευρωπαϊκά Κέντρα Πληροφόρησης και/ή 2 εταιρειών) που θέλουν να διοργανώσουν μια εκδήλωση που να σχετίζεται με την επαγγελματική κινητικότητα.
* Για τις πιλοτικές εργασίες προβλέπεται μια ειδική πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο τέλος του 2005. Η επιτροπή υπολογίζει να χρηματοδοτήσει περίπου 5 με 8 πιλοτικές εργασίες αξίας μεταξύ 150.000 και 250.000 ευρώ η καθεμία. Οι εργασίες αυτές θα έχουν στόχο την προώθηση της κινητικότητας.
Οι εργασίες αυτές μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό σε ποσοστό το ανώτερο 85% του κόστους, ανάλογα με τη φύση και το περιεχόμενο που προτείνεται.
Ενέργειες για τις οποίες καμία κοινοτική οικονομική ενίσχυση δεν είναι διαθέσιμη
Η Επιτροπή θα βοηθήσει και θα ενισχύσει (γραπτή έγκριση για χρήση του λογότυπου και άλλων στοιχείων που σχετίζονται με το ευρωπαϊκό έτος) όλες τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς κατά τη διάρκεια του 2006 και οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη ενός ή περισσοτέρων από τους στόχους του Ευρωπαϊκού Έτους.
Λίγοι οι Ευρωπαίοι που εργάζονται στο εξωτερικό
Το ποσοστό των Ευρωπαίων που μένουν σε μία χώρα διαφορετική από τη χώρα προέλευσής τους παραμένει σταθερά περίπου στο 1,5% τα τελευταία 30 χρόνια.
Σε 9 χώρες της Ε.Ε., 40% των εργαζομένων έχει παραμείνει στην ίδια δουλειά για περισσότερα από 10 χρόνια.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, και την Ισότητα Ευκαιριών, Vladimir Spidla, «εξακολουθούν να υπάρχουν νομικά, διοικητικά και γλωσσικά κωλύματα στην επαγγελματική κινητικότητα, σε συνδυασμό με την πλημμελή ενημέρωση και την άγνοια για τα διαθέσιμα μέτρα βοήθειας, ενώ πολλοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι ελάχιστα πεπεισμένοι σχετικά με τα πλεονεκτήματα της εργασίας σε άλλη χώρα ή σε άλλο τομέα. Αυτά είναι θέματα στα οποία πρέπει να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας».
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2005 07:00