Αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη θα βρεθεί η ελβετική οργάνωση Dignitas, που βοηθά ασθενείς στο τελευταίο στάδιο να δώσουν τέλος στη ζωή τους, καθώς προσέφερε προσφάτως τις υπηρεσίες της σε δωμάτιο ξενοδοχείου χωρίς να ενημερώσει τη διεύθυνση.
Την Παρασκευή η Dignitas χορήγησε θανατηφόρα δόση νατριούχου πεντοβαρβιτάλης σε έναν Γερμανό σε ξενοδοχείο του Βίντερχουρ (καντόνι της Ζυρίχης), ο διευθυντής του οποίου δήλωσε ότι προτίθεται να υποβάλει μήνυση. Η οργάνωση, που προτείνει μια μέθοδο υποβοηθούμενης αυτοκτονίας σε άτομα που κατοικούν εκτός Ελβετίας, αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα δυσκολίες στη φιλοξενία των ασθενών. Την περασμένη εβδομάδα οι τοπικές αρχές διέταξαν το κλείσιμο του χώρου που χρησιμοποιούσε η Dignitas έπειτα από παράπονα των γειτόνων που ενοχλούνταν από τη θέα των παραταγμένων φερέτρων στο πεζοδρόμιο έξω από το κτίριο. Ο ιδρυτής της οργάνωσης προσέφερε τότε το δικό του διαμέρισμα, αλλά οι Αρχές απαγόρευσαν τη χρήση του για τον συγκεκριμένο σκοπό. Βασιζόμενες σε ελβετική νομοθετική διάταξη περί ανοχής της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας υπό ορισμένες συνθήκες, οι οργανώσεις Dignitas και Exit International προσφέρουν σε ασθενείς αυτό που αποκαλούν δυνατότητα «αυτο-απαλλαγής».
Την ίδια ώρα, μια νέα μελέτη στις ΗΠΑ δείχνει ότι η νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στην Ολλανδία και την αμερικανική Πολιτεία του Ορεγκον δεν οδηγεί σε αυξημένο αριθμό θανάτων σε «ευάλωτες» ομάδες ασθενών, όπως οι φτωχοί ή οι ηλικιωμένοι. Η μελέτη, που θα δημοσιευτεί στο οκτωβριανό τεύχος της επιθεώρησης «Journal of Medical Ethics», καταγγέλθηκε αμέσως από πολέμιους της ευθανασίας, διότι η κύρια συντάκτριά της δεν αποκάλυψε εξ αρχής ότι ανήκει σε συμβουλευτική επιτροπή του κέντρου Death with Dignity, που υπεραμύνεται της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στο Ορεγκον. Η ίδια απαντά ότι οι απόψεις της είναι γνωστές και τα στοιχεία της έρευνας διαθέσιμα στο κοινό. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε δέκα ομάδες ασθενών, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι, φτωχοί, γυναίκες, ανασφάλιστοι, μέλη μειονοτήτων, παιδιά και ασθενείς με AIDS. Βρήκαν ότι η νομιμοποίηση δεν προκάλεσε περισσότερα αιτήματα για υποβοηθούμενη αυτοκτονία σε Ολλανδία και Ορεγκον. Οσον αφορά την ταυτότητα των ασθενών που πέθαναν με τη βοήθεια γιατρού, οι περισσότεροι ήταν καρκινοπαθείς, με μέσο όρο ηλικίας τα 70 χρόνια.
ΛΗ.Π. (Πηγές: Ασ. Πρες – Γαλλικό)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 04/10/2007