ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στην τελευταία συνεδρίασή του ενέκρινε δέσμη μέτρων για την περίοδο 2005-2008 με σκοπό την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρώπη.
Στο πρόγραμμα αυτό προτείνονται συγκεκριμένες δράσεις και καθορίζεται μια συνολική στρατηγική που περιλαμβάνει μακροοικονομικές και μικροοικονομικές πολιτικές καθώς και μέτρα στον τομέα της απασχόλησης, ώστε να βελτιωθούν οι ανεπαρκείς επιδόσεις της Ευρώπης στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Σύμφωνα με την Κομισιόν οι νέες κατευθυντήριες γραμμές στηρίζονται στις συνέργειες δύο βασικών μέσων: των γενικών προσανατολισμών των οικονομικών πολιτικών και των κατευθυντηρίων γραμμών για την απασχόληση. Η δέσμη κατευθυντηρίων γραμμών θα καθοδηγεί τα κράτη-μέλη στην κατάρτιση των εθνικών προγραμμάτων, που θα θεσπίσουν έως τις 15 Οκτωβρίου 2005.
Στις ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές που εγκρίθηκαν με την ευκαιρία αυτή, υπογραμμίζεται ότι τα κράτη-μέλη και η Ε.Ε. θα πρέπει να αξιοποιούν κάθε ευκαιρία για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των περιφερειακών και τοπικών αρχών, των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών.
Με λίγα λόγια η πρωτοβουλία της Επιτροπής επιβάλλει την αποκέντρωση για την υλοποίηση των νέων πολιτικών, κάτι για το οποίο δεν φημίζεται η χώρα μας. Και βέβαια γνωρίζουμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και οι κοινωνικοί φορείς δεν διακρίνονται για την αρτιότητα και την αξιοπιστία των μηχανισμών ελέγχου και υλοποίησης τέτοιου είδους πολιτικών. Ωστόσο κάποια στιγμή οι τοπικές αρχές και οι κοινωνικοί φορείς πρέπει να απογαλακτισθούν από την κεντρική εξουσία.
Με βάση λοιπόν τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε., τα κράτη- μέλη θα καταρτίσουν τριετή εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων μέχρι τις 15 Οκτωβρίου φέτος. Κάθε φθινόπωρο, τα κράτη-μέλη θα υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τα προγράμματα μεταρρύθμισης με μία ενιαία εθνική έκθεση για την εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας. Η Επιτροπή θα αναλύει τις εκθέσεις αυτές σε μία ετήσια έκθεση προόδου τον Ιανουάριο κάθε έτους. Με βάση την έκθεση προόδου, η Επιτροπή θα προτείνει, εφόσον απαιτείται, κατάλληλες τροποποιήσεις των ολοκληρωμένων κατευθυντηρίων γραμμών. Και να μην ξεχνάμε ότι η καλή διαχείριση των πόρων αποτελεί τον καλύτερο συνήγορο για αύξησή τους στην επόμενη περίοδο. Αναμένουμε λοιπόν το ελληνικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη και την απασχόληση το φθινόπωρο.