Η εκπαίδευση των ανθρώπων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη για το πώς μπορούν να αποφύγουν τη νόσο, μπορεί όντως να τους βοηθήσει να μειώσουν τον κίνδυνο αυτό, σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών επί του θέματος.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της εκπαίδευσης στον τρόπο ζωής και της πρόληψης του τύπου ΙΙ διαβήτη», γράφουν οι συντάκτες της μελέτης δρες Καζούε Γιαμαόκα και Τοσίρο Τάνγκο, από το Εθνικό Ίδρυμα Δημόσιας Υγείας, στην Ιαπωνία.
Η εκπαίδευση στον τρόπο ζωής – γενικά, έχει ως στόχο την πληροφόρηση του κόσμου για τη διατροφή και τη σωματική άσκηση – είναι μια κοινά αποδεκτή μέθοδος πρόληψης και θεραπείας του τύπου ΙΙ διαβήτη, ωστόσο λίγοι είναι οι επιστήμονες που έχουν εκπονήσει επίσημη μετα-ανάλυση για την αποτελεσματικότητά της (η μετα-ανάλυση είναι η εκ νέου αξιολόγηση των ευρημάτων παλαιοτέρων μελετών).
Για να καλύψουν το κενό αυτό, οι δύο επιστήμονες βρήκαν και αξιολόγησαν αρκετές μελέτες, οι οποίες πληρούσαν τα κριτήρια που έθεσαν για να τις συμπεριλάβουν στην μετα-ανάλυσή τους. Ένα από αυτά ήταν να έχουν συμμετάσχει στις παλαιότερες μελέτες ενήλικες με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως τύπου ΙΙ διαβήτη – και να διακρίνεται αυτό από τα επίπεδα της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα τους.
Οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής διέφεραν μεταξύ των μελετών που αναλύθηκαν εκ νέου, επεσήμαναν οι ερευνητές. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη οι εθελοντές δέχθηκαν συμβουλές για τη διατροφή τους από διατροφολόγο και συστάσεις για φυσική δραστηριότητα από φυσιοθεραπευτή. Σε μια άλλη, οι εθελοντές ακολουθούσαν μία διατροφή με μικρή περιεκτικότητα σε λίπη και υψηλή σε φυτικές ίνες, ενώ γυμνάζονταν τακτικά κατά την παραμονή τους για ένα μήνα σε κέντρο ευεξίας.
Ωστόσο, «οι άνδρες και οι γυναίκες που συμμετείχαν στην εκπαίδευση στον τρόπο ζωής, η οποία συνήθως διαρκούσε έναν χρόνο, είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου την περίοδο της παρακολούθησης μετά το τέλος των μελετών», επισημαίνουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Φροντίδα του Διαβήτη», όπου δημοσιεύθηκε η μελέτη τους.
Επιπλέον, ο κίνδυνος που διέτρεχαν να διαγνωσθούν με τύπου ΙΙ διαβήτη, ήταν ο μισός σε σύγκριση με τον κίνδυνο των εθελοντών που δεν συμμετείχαν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης.
«Λαμβάνοντας υπόψη την ελλιπή ποιότητα ζωής των πασχόντων από διαβήτη», τόνισαν οι ερευνητές, «καθίσταται σαφές ότι η πρόληψη της νόσου είναι σημαντική και ότι και πρέπει να δίνεται πολύ μεγαλύτερη προσοχή στην εκπαίδευση στον τρόπο ζωής των ανθρώπων που κινδυνεύουν πολύ να αναπτύξουν διαβήτη».
Πηγή: Reuters, επιθεώρηση Diabetes Care (November 2005)