Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ελλάδας κατατάσσεται στην 22η θέση ως προς τη φιλικότητα προς τον καταναλωτή, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Πίνακα Κατάταξης Καταναλωτών Υπηρεσιών Υγείας (EHCI) για το 2007 που δημοσιεύθηκε σήμερα. Πρόκειται για πτώση από την 17η θέση των τελευταίων ετών.
Ο Ευρωπαϊκός Πίνακας Κατάταξης Καταναλωτών Υπηρεσιών Υγείας για το 2007, η ετήσια έρευνα για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της Ε.Ε., κατέταξε τις ελληνικές υγειονομικές υπηρεσίες στην 22η θέση μεταξύ 29 χωρών. Η Αυστρία καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 806 βαθμούς και ακολουθούν οι Κάτω Χώρες (πρώτες το 2005), η Γαλλία (πρώτη το 2006), η Ελβετία, η Γερμανία και η Σουηδία.
Σε πέντε κατηγορίες, που καλύπτουν 27 δείκτες επίδοσης, η Ελλάδα συγκέντρωσε 561 βαθμούς από σύνολο 1.000. Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στο κάτω μέρος του πίνακα, μαζί με χώρες όπως η Σλοβενία και η Ουγγαρία και σε μεγάλη απόσταση από τα πρότυπα της Κύπρου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ελληνικό σύστημα δεν είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρο.
«Η Ελλάδα πρέπει να βελτιωθεί ως προς τους παιδικούς εμβολιασμούς και τις δωρεές οργάνων. Οι ελλείψεις αυτές ξεχωρίζουν ακόμη και από την καθόλου εντυπωσιακή συνολική επίδοση του ελληνικού συστήματος» δηλώνει ο Δρ. Arne Björnberg, Διευθυντής Έρευνας για τον Ευρωπαϊκό Πίνακα Κατάταξης Καταναλωτών Υπηρεσιών Υγείας.
Τί παραπάνω μπορεί να γίνει στην Ελλάδα;
«Η υιοθέτηση ενός νόμου «τεκμαρτής συναίνεσης» όπως στην Ιταλία θα ήταν ίσως καλή ιδέα για την ενίσχυση της ενεργούς πολιτικής μεταμοσχεύσεων» δηλώνει ο πρόεδρος του Health Consumer Powerhouse, κος Johan Hjertqvist αναλύοντας τα αποτελέσματα της Ελλάδας.
Σχετικά με τον Πίνακα Κατάταξης
Ο Ευρωπαϊκός Πίνακας Κατάταξης Καταναλωτών Υπηρεσιών Υγείας αξιολογεί ετησίως τα εθνικά συστήματα υγείας των ευρωπαϊκών κρατών με γνώμονα πέντε τομείς ουσιώδους σημασίας για τους καταναλωτές: δικαιώματα και πληροφόρηση ασθενών, χρόνοι αναμονής για κοινές θεραπείες, αποτελέσματα θεραπευτικής αγωγής, γενική ισχύς του συστήματος και πρόσβαση σε φάρμακα. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 2005. Ο Πίνακας συντάσσεται με βάση επίσημα στατιστικά στοιχεία, καθώς και στοιχεία που προκύπτουν από ανεξάρτητες έρευνες και παρουσιάζεται σε μορφότυπο φιλικό προς τον καταναλωτή. Εκδίδεται από τον Health Consumer Powerhouse, έναν οργανισμό μελέτης και ενημέρωσης με έδρα στις Βρυξέλλες, και αντιμετωπίζει τα εκάστοτε ζητήματα με γνώμονα το συμφέρον του καταναλωτή.
1 Οκτωβρίου 2007,
Πηγή: www.healthpowerhouse.com