To 1998, το Πανεπιστήμιο της Alabama, στο Birmingham, έλαβε ομοσπονδιακές χρηματοδοτήσεις για το Κέντρο Έρευνας Αποκατάστασης και Επιμόρφωσης (UAB-RRTC), για τις δευτερογενείς συνθήκες των κακώσεων νωτιαίου μυελού. Ένας από τους στόχους του UAB-RRTC ήταν να διεξάγει έρευνα και να παρέχει ένα μέσο διάδοσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα από αυτές τις ερευνητικές δραστηριότητες είναι πλέον διαθέσιμα.
Μια περιοχή ερευνητικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνει ουρολογικά ζητήματα για τη βελτίωση της γενικής υγείας και ευημερίας των ατόμων με κάκωση νωτιαίου μυελού (SCI). Με την πάροδο των χρόνων, έχουν ειπωθεί πολλά για τη χρήση του χυμού από τους καρπόυς του cranberry, που θεραπεύει και μειώνει την πιθανότητα μολύνσεων της ουροδόχου κύστης (UTI).
Ωστόσο, δεν υπήρξαν προηγούμενες ερευνητικές δραστηριότητες που να δοκιμάσουν αυτή τη θεωρία σε άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού.
Η πηγή της μόλυνσης της ουροδόχου κύστης (UTI) είναι τα βακτήρια. Τα βακτήρια είναι μια ομάδα ή αποικία μικροσκοπικών ζωικών σχηματισμών με μονήρη κύτταρα, που ζουν μέσα στο σώμα. Αυτά τα βακτήρια μπορούν γρήγορα να πολλαπλασιαστούν και να οδηγήσουν σε ασθένεια ή μόλυνση.
Είναι φυσικό για τα περισσότερα άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού να έχουν βακτήρια στα ούρα τους. Ωστόσο, τα βακτήρια συνήθως δεν λαμβάνονται υπόψη ως ιατρικό πρόβλημα, μέχρις ότου το άτομο να παρουσιάσει συμπτώματα της ασθένειας. Αυτή η μελέτη κρίνεται σημαντική, μιας και η παρουσία των βακτηρίων θέτει τα άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ουρολοιμώξεων. Εμπράκτως, οι προβληματισμοί που οφείλονται στη μόλυνση της ουροδόχου κύστης, είναι κατά πρώτον η ιατρική ανησυχία, η πιθανότητα επηρεασμού της συνολικής υγείας, και το κόστος φροντίδας της υγείας των ατόμων με κάκωση νωτιαίου μυελού.
Στόχος Έρευνας
Το ερευνητικό πρόγραμμα εξέτασε την αποτελεσματικότητα των χαπιών που εμπεριέχουν cranberry, στο να περιορίζουν ή να σκοτώνουν βακτήρια που εντοπίστηκαν μέσα στα ούρα ατόμων με κάκωση νωτιαίου μυελού.
Συμμετέχοντες
Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού, που διέμεναν στο σπίτι περισσότερο από 1 χρόνο μετά την κάκωση, και οι οποίοι διαχειρίζονταν την ουροδόχο κύστη τους με διαλείποντες καθετηριασμούς. Οι συμμετέχοντες, δεν έλαβαν αντιβιοτικά για 7 μέρες προ της συμμετοχής τους στην έρευνα, και δεν επιτρεπόταν να λάβουν αντιβιοτικά, να πιουν χυμό cranberry ή να κάνουν οτιδήποτε που να τους προστατέψει από μια ουρολοίμωξη, κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Μέθοδοι
Κάθε συμμετέχοντας τοποθετήθηκε, τυχαία, στην 1η ή 2η ομάδα. Στη μια ομάδα δόθηκε ένα χάπι με το απόσταγμα του καρπού cranberry, και στην άλλη ομάδα δόθηκε απλό χάπι ζάχαρης (placebo).
Ένα εργαστηριακό τεστ επιβεβαίωσε ότι το απόσταγμα από cranberry περιείχε το ενεργό συστατικό του χυμού cranberry. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να λαμβάνουν 2 χάπια το πρωί και 2 χάπια το βράδυ με νερό, για 6 μήνες. Ούτε οι ερευνητές ούτε οι συμμετέχοντες γνώριζαν ποιος έπαιρνε το απόσταγμα του cranberry και ποιος το placebo.
Οι συμμετέχοντες παρείχαν δείγματα ούρων κατά τη διάρκεια της αρχικής κλινικής επίσκεψης, και μηνιαία, για 6 μήνες. Τα μικροβιολογικά δεδομένα αξιολογήθηκαν αναλύοντας τις διακυμάνσεις με επαναλαμβανόμενες μετρήσεις. Όλοι οι συμμετέχοντες έδειξαν περισσότερες από 10.000 αποικίες βακτηρίων ανά ml ούρων, απ’ ό,τι πριν την έναρξη συμμετοχής τους στην έρευνα.
Αποτελέσματα
Υπήρξαν 23 άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού που έλαβαν το απόσταγμα του cranberry, ενώ άλλοι 20 με κάκωση, που έλαβαν το χάπι placebo. Δεν υπήρχαν διαφορές ή τάσεις που να εντοπίστηκαν με την πάροδο του χρόνου ανάμεσα στις 2 ομάδες, όσον αφορά στον αριθμό των δειγμάτων ούρων με 10.000 αποικίες βακτηρίων ανά ml, τους τύπους και τους αριθμούς των διαφορετικών βακτηριακών ειδών, τον αριθμό ουρικών λευκοκυττάρων ή του ουρικού pH.
Συμπέρασμα
Η μελέτη αυτή δεν έδειξε πως τα χάπια του cranberry προσφέρουν κάποιο όφελος στην μείωση του αριθμού των βακτηρίων στα ούρα των ανθρώπων με κάκωση νωτιαίου μυελού.
Μετάφραση: Άννα Κουλικούρδη, Βιβλιοθηκονόμος-Αρχειονόμος,
akou@ait.edu.gr