Η επιλεκτική παρεμπόδιση φλεγμονοδών ερεθισμάτων μπορεί να προστατεύσει ποντίκια από τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Ένας νέος τρόπος συντήρησης των κυττάρων που περιβάλλουν και προστατεύουν τα νεύρα μπορεί να οδηγήσει στην θεραπεία των απομυελινώσεων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, όπως αναφέρει μια μελέτη μιας επιστημονικής ομάδας στην έκδοση της Journal of Neuroscience τον Μάιο του 2006.

Η προσέγγιση αυτή προήλθε από μια καινούρια εξήγηση, που βρίσκει ολοένα και περισσότερους οπαδούς, σχετικά με τον μηχανισμό καταστροφής των νεύρων που έχουν προσβληθεί από σκλήρυνση κατά πλάκας. Αντί να επικεντρωθούν στις αλλαγές που οδηγούν στις αυτοάνοσες επιθέσεις του νευρικού συστήματος, οι ερευνητές υπό την καθοδήγηση του Brian Popko στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, εστίασαν σε ένα σύνολο παραγόντων που προστατεύουν από τις φλεγμονώδεις επιθέσεις. Μια σειρά ερευνών στο εργαστήριο του Popko έχει καταδείξει ότι η Ιντερφερόνη Γ , – μια χημική ουσία πολύ χρήσιμη στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος- παίζει κυρίαρχο ρόλο στην καταστροφή των κυττάρων που παράγουν μυελίνη, την προστατευτική στοιβάδα που διατηρεί την υγεία των νεύρων. Η Ιντερφερόνη Γ , όχι μόνο εμποδίζει την αποκατάσταση αυτών των κυττάρων, που ονομάζονται ολιγοδενδρίτες, αλλά μπορεί να τα σκοτώσει άμεσα.
« Φυσιολογικά, η Ιντερφερονη δεν συναντάται στο νευρικό σύστημα», λέει ο Popko, the Jack Miller Professor of Neurological Diseases του Πανεπιστήμιου του Σικάγου, « αλλά μπορεί να κερδίσει έδαφος έπειτα από μια φλεγμονώδη αντίδραση». Οι ερευνητές δημιούργησαν μια σειρά από πειράματα σε ποντίκια που είχαν μεταμοσχευτεί κάποια γονίδια. Στο ένα πείραμα εισήγαγαν γονίδια που παρήγαγαν Ιντερφερονη Γ στο νευρικό σύστημα. Σ΄ ένα άλλο πείραμα εισήγαγαν επίσης ένα άλλο γονίδιο { γνωστό με τα αρχικά SOCS1}, που παρεμπόδιζε την αντίδραση των κυττάρων μυελίνης στην Ιντερφερονη Γ.
Αν και τα μεταμοσχευμένα ποντίκια με χαμηλά επίπεδα Ιντερφερόνης Γ δεν παρουσίασαν συμπτώματα βλάβης στο νευρικό σύστημα, 18 με 20 ποντίκια με υψηλά επίπεδα Ιντερφερόνης παρουσίασαν δυσκολίες στην βάδιση – ήπιο έως μέτριο τρόμο-, μέσα σε δυο βδομάδες από την γέννηση τους. Μόνο 4 στα 20 ποντίκια που διέθεταν υψηλά επίπεδα Ιντερφερονης και SOCS1, παρουσίασαν συμπτώματα.
Έπειτα από νεκροψία, τα ποντίκια με υψηλά επίπεδα Ιντερφερονης παρουσίασαν στο νευρικό τους σύστημα μεγάλη απώλεια ολιγοδενδριτών, σε ποσοστό που κυμαινόταν από 20% ως 40%. Εκείνα που διέθεταν το προστατευτικό γονίδιο SOCS1 είχαν απώλειες μόνο 8% έως 15%.
Τα υψηλά επίπεδα Ιντερφερονης σχετίζονταν επίσης με μεγάλη απώλεια των στρωμάτων μυελίνης γύρω από τις νευρικές συνάψεις και τους μη προστατευμένους νευρίτες του εγκέφαλου. Και πάλι το SOCS1 μπορούσε να μειώσει τις απώλειες.
« Όλο αυτό το υλικό μαζί», λένε οι ερευνητές, « αποδεικνύει ότι το γονίδιο SOCS1 προστατεύει τους ολιγοδενδρίτες από τα κλινικά και μορφολογικά συμπτώματα που προκαλεί η Ιντερφερόνη Γ στο κεντρικό νευρικό σύστημα κατά την διαδικασία της ανάπτυξης».
« Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό», λέει ο Popko. « Το SOCS1 απέτρεψε ή μείωσε τις επιβλαβείς συνέπειες της Ιντερφερονης Γ στα κύτταρα που παράγουν μυελίνη. Αυτή η μελέτη θέτει σαφείς βάσεις στην υποψία μας για τον συγκεκριμένο ρόλο της Ιντερφερονης στις απομυελινώσεις και καταδεικνύει τρόπους παρεμπόδισης της»
Αν και επί του παρόντος δεν έχει βρεθεί αξιόπιστος τρόπος μεταφοράς του SOCS1 απευθείας στα νεύρα του ασθενούς που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτή η μέθοδος προστασίας θα μπορούσε να συνδυαστεί με την θεραπεία με βλαστικά κύτταρα για την αντιμετώπιση των νευρικών βλαβών. Διάφορες ερευνητικές ομάδες ήδη μελετούν την χρήση των βλαστικών στην αποκατάσταση των στοιβάδων μυελίνης, μακροπρόθεσμα όμως αυτά τα βλαστικά κύτταρα είναι αρκετά ευπαθή όταν μεσολαβεί κάποια εκτενής βλάβη του ανοσοποιητικού.
Εάν ήταν εφικτό να κατασκευαστούν βλαστικά κύτταρα που θα αντιστέκονταν σε βλαβερά ερεθίσματα όπως η Ιντερφερονη Γ, θα μπορούσαν να προστατευτούν σε «σκληρά περιβάλλοντα», όπως στις περιπτώσεις των παθήσεων του ανοσοποιητικού, στις απομυελινώσεις κι αλλού, δηλώνει ο Popko.

University of Chicago Medical Center, 14 Μαΐου 2006. Μετάφραση: Ζουρνατζίδης Παναγιώτης, Εργοθεραπευτής, panos@disabled.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δραστήριοι και στα γεράματα

Λένε πως οι δραστηριότητες και οι ενασχολήσεις συχνά συνδέονται με τη μακροζωία και την ευτυχία. Στο άρθρο αυτό θα γνωρίσουμε τρεις ηλικιωμένους «ροδάτους», των οποίων η ζωή επιβεβαιώνει αυτόν τον …

Το πεπρωμένο είναι ανόητο

Ο Philippe Pozzo di Borgo, η ιστορία του οποίου γυρίστηκε ταινία (“Οι άθικτοι“), και ο Samuel Koch που έπαθε ατύχημα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού reality (“Πάμε στοίχημα;”) στη Γερμανία, συζητούν για …

Κατακλίσεις του βαθέως ιστού (Συρίγγια)

Τα συρίγγια είναι ύπουλες κατακλίσεις που ταλαιπωρούν τους παραπληγικούς και τετραπληγικούς που δεν παρακολουθούν υπερβολικά σχολαστικά τις αλλαγές στο χρώμα του δέρματος. Διαβάστε ένα πληροφοριακό …

Η υπεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών είναι μια κακή συνήθεια όλων των παραπληγικών και των τετραπληγικών σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι εύκολο να σταματήσει αυτή η συνήθεια όμως αυτό το κείμενο είναι αρκετά …

Είμαστε αδέλφια

Η ιστορία του έγινε γωστή από την ταινία “Οι Άθικτοι”. Τώρα ο τετραπληγικός Philippe Pozzo di Borgo συζητώντας με την Elisabeth von Thadden, μιλάει για το πώς η ταινία άλλαξε τη ζωή του. Μιλάει για …

Δρόμος-μαρτύριο για 53χρονο τετραπληγικό

Μπορεί η εβδομάδα των Παθών του Κυρίου να τελείωσε, αλλά ο «Γολγοθάς» για τη Σοφία Νικολοπούλου και τον γιο της Γιώργο από το Χελιδόνι κρατά 22 ολόκληρα χρόνια, όσα χρόνια ο 53χρονος άνδρας βρίσκεται …

ΔεδΙΚΑίωται αλλά χάνει το σπίτι

Το ΙΚΑ κατάσχεσε το διαμέρισμα πρώην πρωταθλητή ποδηλασίας, που έμεινε τυφλός και τετραπληγικός έπειτα από τροχαίο ατύχημα, για νοσήλια ύψους 47.530 ευρώ. Ο Β. Κιουρκτσής δικαιώθηκε και στο Εφετείο …

Τα ρομπότ δίνουν ελπίδα σε παραπληγικούς

Ένα ρομπότ που θα λειτουργεί ως πρόσθετος εξωτερικός σκελετός δίνει ελπίδα σε άτομα με αναπηρία ότι θα ξαναπερπατήσουν. Οι έρευνες για το ρομπότ που ελέγχεται με τη σκέψη βρίσκονται σε προχωρημένο …

Η απόφαση του Φάνη Παπαδημητρίου για Κομοτηνή

Ένα άτομο με κινητικά προβλήματα, που έζησε στην Αθήνα βρήκε το δικό του παράδεισο στην Κομοτηνή, τον βρήκε στους ανθρώπους του συλλόγου Περπατώ, αλλά και στον Ραφαέλο και την Ασούντα, σε όλους αυτούς …