Το ευρώ μπήκε τελικά στη ζωή μας, φέρνοντας αλλαγές σε συνήθειες μιας ολόκληρης ζωής, αλλά και προσφέροντας νέες ευκαιρίες για αποδοτικές και ασφαλείς τοποθετήσεις των (πιθανών) κεφαλαίων μας.
Ήδη βλέπουμε τις τιμές όλων των προϊόντων και υπηρεσιών τόσο σε δραχμές όσο και σε ευρώ, ώστε να συνηθίσουμε τις μετατροπές και να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε, μετά από ένα χρόνο, το κοινό νόμισμα.
Όσοι επενδύουν στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών έχουν, εκ των πραγμάτων, συνηθίσει ήδη να σκέφτονται και να υπολογίζουν τις τιμές των μετοχών σε ευρώ, αφού, από 1/1/2001, η διαπραγμάτευση, ο διακανονισμός και οι χρηματιστηριακές συναλλαγές διενεργούνται σε ευρώ.
Οι αλλαγές, όμως, των δεδομένων της οικονομικής ζωής της Ελλάδας, όπως και των υπόλοιπων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δε σταματούν εδώ. Τα κέντρα λήψης των αποφάσεων της νομισματικής και οικονομικής πολιτικής είτε αλλάζουν, είτε δέχονται την παρέμβαση και άλλων φορέων.
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική (επιτόκια), από 1/1/2001, οι αποφάσεις λαμβάνονται πια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο συμβούλιο της οποίας, θα συμμετέχει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Οι αποφάσεις που αφορούν της ανάπτυξη, την ανεργία, το άνοιγμα των αγορών, καθώς και τις ιδιωτικοποιήσεις, λαμβάνονται, στο εξής, και πάλι από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας που υιοθετείται στα Συμβούλια των Υπουργών, αλλά πάντα σε συντονισμό, πλέον, με το Ευρώ-12.
Τι σημαίνει αυτό; Οι νέες πολιτικές αποκατάστασης θα είναι αναπτυξιακές, όπως είναι σε όλα τα «πολιτισμένα» δυτικά κράτη. Η πιστωτική πολιτική αλλάζει, οι δυνατότητες για τη διατήρηση των οικονομικών δραστηριοτήτων ακόμη και μετά από μια αναπηρία γίνεται εφικτή, η αναπηρία παύει να εγκαλείται ως ένας ασφαλιστικός κίνδυνος και γίνεται αντικείμενο αξιοποίησης και συσσώρευσης κεφαλαίων. Με πιο απλά λόγια, βελτιώνεται το ελάχιστο δικαιοσύνης.
Στο πλαίσιο του ευρώ, η αναπηρία και η αποκατάσταση γίνονται μετρήσιμα οικονομικά μεγέθη ενός ενιαίου και συνεκτικού νομισματικού συστήματος.
Έχουμε, λοιπόν, στη διάθεσή μας άλλο ένα χρόνο για να συνηθίσουμε το ευρώ, αφού θα μπει στην «ευρεία κατανάλωση» από τον Ιανουάριο του 2002. Τότε, θα ξεκινήσει η διαδικασία της απόσυρσης της δραχμής, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου του 2002. Οικειοποιηθείτε, λοιπόν, το ευρώ, αλλά κρατήστε και κάποιες δραχμές, γιατί, σε λίγα χρόνια, θα αποτελούν συλλεκτικά κομμάτια!
Λιάνα Μπίτολη