Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δίνει οδηγίες προς τις δημόσιες υπηρεσίες για την εφαρμογή της κινητικότητας, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου (νόμος 4172/2013 πλέον), αλλά και για να μην βρεθούν «παράθυρα» (ή να στενέψουν τα περιθώρια) εξαίρεσης από τη διαθεσιμότητα.
Σύμφωνα με τις διευκρινιστικές κατευθύνσεις προς τις υπηρεσίες για την εφαρμογή του Ν. 4172/2013 (ΦEK 167/A/23.7.2013), θα πρέπει να εκδίδεται διαπιστωτική πράξη κατάργησης του συνόλου των θέσεων της ειδικότητας που καταργείται και να αναρτάται στην «Διαύγεια», συμπεριλαμβανομένων και των θέσεων των υπαλλήλων οι οποίοι εξαιρούνται. Επίσης, εκδίδονται ατομικές διαπιστωτικές πράξεις ένταξης σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων των οποίων οι θέσεις καταργούνται. Ηδη η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε για τους 2.122 εκπαιδευτικούς της τεχνικής εκπαίδευσης.
Σημειώνεται ότι η δικαστική απόφαση, που ορίζει τον δικαστικό συμπαραστάτη, πρέπει να είναι τελεσίδικη για να εξαιρεθεί ο υπάλληλος από το καθεστώς της διαθεσιμότητας. Πάντως, σε ό,τι αφορά τους λόγους εξαίρεσης, που συνεχώς «συρρικνώνονται», υπάλληλος ο οποίος έχει διοριστεί ειδικός επίτροπος τέκνου δεν αποφεύγει τη διαθεσιμότητα.
Επίσης, διευκρινίζεται πότε εξαιρείται της διαθεσιμότητας υπάλληλος με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% ή υπάλληλος του οποίου ο/η σύζυγος έχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% είτε υπάλληλος με τέκνο που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών, με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ, και συνοικεί με αυτόν με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
Θα εξαιρεθεί μόνον εφόσον προσκομίσει στην υπηρεσία του «φρέσκο» πιστοποιητικό από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α). σε ισχύ – ή για το πριν την 1.1.2011 χρονικό διάστημα γνωμάτευση σε ισχύ της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, στην οποία υπαγόταν ο υπάλληλος, – ότι έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%.
Σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε διαθεσιμότητα και θα εξαιρεθεί αναδρομικά από την ημερομηνία ένταξης σε διαθεσιμότητα, εφόσον προσκομίσει από ΚΕΠΑ πιστοποιητικό αναπηρίας με ποσοστό τουλάχιστον 67%.