Οι τεχνολογίες φωνής φαίνεται να εξελίσσονται συνεχώς προς όφελος όλων των ανθρώπων, όμως με βεβαιότητα αυτοί που θα ωφεληθούν περισσότερο είναι οι άνθρωποι με πολύ σοβαρές αναπηρίες.
Σήμερα αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πως στην ξένη αγορά κυκλοφορούν πολύ αξιόπιστα προϊόντα για την φωνητική υπαγόρευση, τουλάχιστον όταν πρόκειται για τις βασικές μεγάλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά) αλλά και για κάποιες μικρότερες γλώσσες (σουηδικά, ολλανδικά, ιταλικά).
Σε αυτές τις γλώσσες η υπαγόρευση του κείμενου στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και η μετατροπή του προφορικού λόγου σε γραπτό λόγο γίνεται χωρίς λάθη ή τα λάθη περιορίζονται σε ποσοστό κάτω του 2%. Η αλήθεια είναι πως αυτή η πιστότητα των τεχνολογιών φωνής είναι που τις έχει κάνει δημοφιλείς όχι μόνο στους κύκλους των ανθρώπων με αναπηρίες, αλλά και σε επαγγελματικούς κύκλους, που στο πλαίσιο της εργασίας τους υποχρεούνται να διεκπεραιώνουν μεγάλους όγκους κειμένων.
Στην πλειοψηφία τους όλες οι εφαρμογές φωνητικής υπαγόρευσης συνεργάζονται με όλες (σχεδόν) τις εφαρμογές που υπάρχουν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, και βέβαια είναι διαθέσιμες σε όλα τα λειτουργικά συστήματα (Windows, Linux, Mac, κ.ά), ώστε να μην περιορίζονται οι επιλογές του χρήστη σε λειτουργικά συστήματα και σε εφαρμογές που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Οι περισσότερες βασικές εφαρμογές φωνητικής υπαγόρευσης είναι συμβατές με όλα τα λειτουργικά συστήματα και με όλες τις εφαρμογές και τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Τεχνολογικά, όμως, πάντα υπήρχε ένας περιορισμός, και πάντα ήταν ενδεχόμενη η χρήση του πληκτρολόγιου, επειδή ορισμένα ορθογραφικά λάθη δεν μπορούσαν να διορθωθούν φωνητικά. Όλες οι μέχρι σήμερα εφαρμογές είχαν αυτόν τον περιορισμό. Όμως, προσφάτως, κάτι καινούργιο βγήκε στην αγορά:
Πρόκειται για το e-speaking, που είναι μια νέα πλατφόρμα φωνητικής υπαγόρευσης, η οποία δίνει τη δυνατότητα και για ολοκληρωμένο έλεγχο του ηλεκτρονικού υπολογιστή και για την εκφώνηση φωνητικών εντολών, δυνατότητες που ήταν περιορισμένες στις παλαιότερες εφαρμογές ή έπρεπε ο χρήστης να χρησιμοποιεί δύο διαφορετικές εφαρμογές: μία για τον έλεγχο του ηλεκτρονικού υπολογιστή με φωνητικές εντολές και μία εφαρμογή για τη φωνητική υπαγόρευση. Το μειονέκτημα αυτής της λύσης ήταν πως σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχε διένεξη μεταξύ των δύο εφαρμογών και ο υπολογιστής σταματούσε να λειτουργεί.
Με το e-speaking αυτές οι δύο δυνατότητες ενσωματώθηκαν στην ίδια εφαρμογή, και το κυριότερο είναι πως όλα αυτά γίνονται χωρίς χέρια και χωρίς τη χρήση του πληκτρολόγιου.
Η εταιρεία που δημιούργησε το e-speaking έχει δημιουργήσει και ένα πολύ ενημερωτικό site στη διεύθυνση http://www.e-speaking.com/, όπου υπάρχουν και μικρά βίντεο που εξηγούν τη χρήση του e-speaking στο σύνολο των ενεργειών που κάνει ένας τυπικός χρήστης στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Δυστυχώς το e-speaking είναι διαθέσιμο μόνο στην αγγλική γλώσσα. Ελπίζουμε πως θα βρεθεί κάποια εταιρεία που θα προσπάθησε να αναλάβει τον εξελληνισμό του e-speaking, αν και οι περισσότερες εταιρείες ισχυρίζονται πως μια τέτοια εφαρμογή δεν παρουσιάζει εμπορικό ενδιαφέρον. Είναι προφανές πως κάνουν λάθος:
Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι με σοβαρές αναπηρίες που θα μπορούσαν να ωφεληθούν πολύ από μια τέτοια εφαρμογή, και είναι πλέον βέβαιο πως αυτοί οι άνθρωποι θα ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν την εφαρμογή.
Η φωνητική υπαγόρευση είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, ίσως το σημαντικότερο, που θα βάλει στον κόσμο της πληροφορίας χιλιάδες ανθρώπους με και χωρίς αναπηρίες.