«Η ασφαλιστική βιομηχανία βρίσκεται πλέον ενώπιον σημαντικών εξελίξεων. Το ενδεχόμενο συμμετοχής της στα επαγγελματικά ταμεία, η ισχυροποίηση της στο τρίτο και ίσως και στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης, η διάθεση από τα ασφαλιστικά δίκτυα τραπεζικών προϊόντων και αντίστροφα προδιαγράφουν ως ευοίωνο το μέλλον του κλάδου».
Μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα βρίσκεται η ιδιωτική ασφάλιση, διεκδικώντας ισχυρότερη θέση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Τα φορολογικά κίνητρα που δόθηκαν τελευταία, οι έλεγχοι του υπουργείου Ανάπτυξης που σταδιακά βάζουν σε τάξη τα οικονομικά του κλάδου, τα νέα προγράμματα των ίδιων των εταιρειών, αλλά και η στενή σχέση που πλέον έχουν αποκτήσει με την τραπεζική αγορά μέσω του bancassurance, δημιουργούν ένα μεγάλο πεδίο δράσης με προοπτικές ανάπτυξης, που θα διογκώσει τη συμμετοχή ασφαλιστικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ και θα ισχυροποιήσει τη σχέση της με το πελατειακό της κοινό.
Η ασφαλιστική βιομηχανία βρίσκεται πλέον ενώπιον σημαντικών εξελίξεων. Το ενδεχόμενο συμμετοχής της στα επαγγελματικά ταμεία, η ισχυροποίηση της στο τρίτο και ίσως και στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης, η διάθεση από τα ασφαλιστικά δίκτυα τραπεζικών προϊόντων και αντίστροφα, αλλά και η γενικότερη προσπάθεια την οποία καταβάλει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τη βελτίωση της εικόνας και του προφίλ του ασφαλιστών στα… μάτια των ασφαλισμένων, προδιαγράφουν ως ευοίωνο το μέλλον του κλάδου.
Εξάλλου, όπως συμβαίνει και με άλλους τομείς της εθνικής μας οικονομίας, η ασφαλιστική αγορά θα ακολουθήσει τα… χνάρια της ευρωπαϊκής και γιατί όχι της παγκόσμιας αγοράς, όπου η ασφαλιστική βιομηχανία εξελίσσεται και αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Γενικοί κλάδοι
Σε ό,τι αφορά το οικονομικό περιβάλλον και την πορεία των Γενικών Ασφαλίσεων, από τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για το 2004, προκύπτει ότι αύξησαν την παραγωγή τους κατά 5,5% έναντι 13,5% το 2003 και ειδικότερα κατά 5% ο κλάδος Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτου, έναντι 10% το 2003 και κατά 6% οι Λοιποί κλάδοι, όπως Πυρός και Μεταφορών έναντι 15% το 2003.
Οι συγκρατημένοι ρυθμοί ανάπτυξης της παραγωγής σε σχέση με το 2003 αποδίδονται στο γεγονός ότι αν και πέρυσι οι εταιρείες προχώρησαν σε αυξήσεις ασφαλίστρων, αυτές υπολειπόντουσαν αισθητά σε σχέση με τις ανατιμήσεις της προηγούμενης χρήσης.
Ανάλογη αναμένεται να είναι και φέτος η εικόνα του κλάδου, δεδομένου ότι η χρονιά άρχισε με μεγάλη αυτοσυγκράτηση στα τιμολόγια των εταιρειών. Οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν σε μέσα επίπεδα περιορίσθηκαν μετά από πολλά χρόνια στα όρια του πληθωρισμού, γεγονός το οποίο δείχνει ότι οι μεγάλες τουλάχιστον ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα επιδιώξουν την πραγματική ανάπτυξη των εσόδων τους, που θα προέλθει από τα δίκτυα πωλήσεων και δεν θα προκληθεί από την άνοδο των τιμολογίων τους.
Την ίδια στιγμή, πολλοί από τους μικρούς της αγοράς θα στοχεύσουν στη διατήρηση του όγκου των χαρτοφυλακίων τους, δεδομένου ότι με το χαμηλό επίπεδο στο οποίο κράτησαν τα ασφάλιστρά τους τα τελευταία χρόνια βελτίωσαν υπερβολικά τα μερίδιά τους σε βάρος των μεγάλων. Όμως ο αγώνας των μικρών δεν σταματά εδώ.
Οι αυστηροί έλεγχοι του υπουργείου Ανάπτυξης τους υποχρεώνουν να αναζητήσουν νέα κεφάλαια για τη διατήρηση των περιθωρίων φερεγγυότητας στα όρια του νόμου και στο πλαίσιο αυτό, είτε θα προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, όπως ήδη έκαναν ορισμένες, είτε θα αναπροσαρμόσουν αυξητικά τα τιμολόγιά τους προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδα από τις πωλήσεις, είτε πάλι θα προβούν συντονισμένα και στις δύο ενέργειες, εφόσον παραστεί ανάγκη.
Όπως και να έχει πάντως, μικροί και μεγάλοι στον κλάδο Αστικής Ευθύνης Οχημάτων, φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, θα συγκρούονται για τα μερίδια αγοράς, καθιστώντας ωφελημένους τους καταναλωτές, οι οποίοι θα «εισπράττουν» υψηλότερες παροχές, αλλά και χαμηλότερα ασφάλιστρα.
Στη Ζωή
Τα μηνύματα τα οποία λαμβάνει η αγορά από τον κλάδο Ζωής είναι κάτι περισσότερο από θετικά. Το 2004 έτρεξε με ρυθμούς ανάπτυξης 21% από 10% την προηγούμενη χρήση, διαμορφώνοντας τη συνολική αύξηση της ετήσιας παραγωγής στο 12,5% από 11,7% το 2003.
Στη θετική αυτή εξέλιξη καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα φορολογικά κίνητρα τα οποία δόθηκαν, τόσο στα ομαδικά, όσο και στα ατομικά συμβόλαια, κίνητρα τα οποία έφεραν πιο κοντά στον κλάδο τους απλούς καταναλωτές, αλλά και τους επιχειρηματίες.
Μετά το προαναφερόμενο θετικό βήμα, οι ασφαλιστές διαπιστώνουν ότι ο κλάδος τους θα πρέπει να στραφεί προς τον τομέα των συντάξεων και τις αποταμιεύσεις. Οι λόγοι που οδηγούν στη στρατηγική αυτή, όπως επισημαίνεται από την Ε.Α.Ε.Ε., έχουν να κάνουν, τόσο με την ανάγκη για σύνταξη που διαμορφώνεται στον ελληνικό πληθυσμό, όσο όμως και με την αποδοτικότητα και την κερδοφορία των ασφαλιστικών εταιρειών που ασκούν τον κλάδο Ζώης.
Επιπλέον διαμορφώνονται συνθήκες για τη θετική αντιμετώπιση πάγιων αιτημάτων της αγοράς, όπως η αύξηση των φορολογικών κινήτρων, γεγονός το οποίο εφόσον υλοποιηθεί, θα διογκώσει σημαντικά τη ζήτηση των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.
Υπό αυτή την έννοια το επόμενο βήμα για την ασφαλιστική αγορά είναι να επιμείνει στα σημεία στα οποία υπερτερεί των ανταγωνιστών της στον αποταμιευτικό τομέα, καθώς και να αποφασισθεί στο εσωτερικό της αγοράς τι πρωτοβουλίες θα αναληφθούν και με ποιο ρίσκο. Το βασικότερο πλεονέκτημα πάντως της ασφαλιστικής βιομηχανίας είναι η σε βάθος χρόνου εγγύηση καταβολής της παροχής, πλεονέκτημα για το οποίο θα πρέπει να αποφασισθεί αν είναι σε θέση να αναλάβει το ρίσκο που εμπεριέχει.
Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση έχει ήδη δραστηριοποιηθεί κλαδικά προς τρεις κατευθύνσεις. Προς την προασφαλιστική διαδικασία, την ανάπτυξη των δικτύων πωλήσεων και τη δεοντολογία και αλλά επικοινωνία των ασφαλιστών με το πελατειακό τους κοινό.
Στο μεταξύ, η νέα προοπτική που προδιαγράφεται για τις συντάξεις, σε συνδυασμό με τις δημογραφικές εξελίξεις, επιβάλλουν την αναθεώρηση κάποιων εκ των ισχυόντων στην ελληνική αγορά τεχνικών παραμέτρων, όπως το τεχνικό επιτόκιο και οι πίνακες θνησιμότητας, για την καλύτερη λειτουργία των αποταμιευτικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με τα πεπραγμένα της Ε.Α.Ε.Ε. για το 2004, πρόσφατα ζητήθηκε από την Ένωση Αναλογιστών να εκπονήσει μελέτη σχετικά με τις τεχνικές βάσεις, για τις οποίες έχουν δοθεί ήδη από την ασφαλιστική αγορά στοιχεία θνησιμότητας.
Η μελέτη αυτή θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες και θα παρουσιάζει τις τάσεις του κλάδου Ζωής, περιλαμβάνοντας δύο πίνακες θνησιμότητας, έναν για τις συντάξεις και έναν δεύτερο για τις λοιπές ασφαλίσεις Ζωής.
Στην Υγεία
Σε διαβούλευση μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς, των εκπροσώπων δηλαδή των εταιρειών στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης, τίθενται το διάστημα αυτό τρία από τα βασικότερα ζητήματα του κλάδου Υγείας, ενός τομέα ο οποίος εδώ και αρκετούς μήνες έχει μπει σε σχετική τάξη, μετά τις κεντρικές συμφωνίες που υπεγράφησαν με τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας, σχετικά με το ύψος και τις αναπροσαρμογές των νοσηλίων και των αμοιβών των ιατρών.
Σημειώνεται ότι το 2004 οι αναπροσαρμογές των τιμολογίων και των αμοιβών ήταν εξαιρετικά συγκρατημένες, αφού περιορίσθηκαν κάτω από τον πληθωρισμό, στο 2,71% για ορισμένα νοσοκομεία και στο 2,63% για τα υπόλοιπα.
Πλέον οι ασφαλιστές εξετάζουν νέα ζητήματα τα οποία απασχολούν τη σχετική αγορά, προτάσσοντας τέσσερα ως τα βασικότερα:
– Τους όρους και τους ορισμούς των συμβολαίων, καθώς και τις εξαιρέσεις αυτών.
– Την επανεξέταση των όρων της συμφωνίας που υπέγραψε η Ένωση με τα νοσοκομεία προκειμένου να εξασφαλιστούν ορισμένες βελτιώσεις.
– Την κατάρτιση των συμβάσεων που θα υπογράψει η Ένωση με τις εταιρείες ιατρικών συμβούλων που διαχειρίζονται τα ιατρεία στα τέσσερα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας.
– Τη διατύπωση προτάσεων σχετικά με τον τρόπο πρόληψης και αντιμετώπισης των φαινομένων fraud, στον τομέα της Υγείας, αλλά και στις λοιπές περιπτώσεις κινδύνου.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί η πρωτοβουλία που προετοιμάζει το τελευταίο διάστημα η Επιτροπή Υγείας για συνεργασία με μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, πρωτοβουλία η οποία ξεκίνησε από την υποεπιτροπή Underwriters της Επιτροπής Υγείας και της Επιτροπής Ζωής.
Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να αποσταλούν οι τιμοκατάλογοι ιδιωτών, καθώς και η προσφορά τους για μια επικείμενη συνεργασία, ανάλογη με αυτή των νοσοκομείων, που φυσικά θα αποσκοπεί στην εξασφάλιση οικονομιών κλίμακος.
Τέλος, μιλώντας πάντα για τον κλάδο Υγείας, σημειώνεται ότι η αγορά της Θεσσαλονίκης απασχόλησε αρκετά την αρμόδια Επιτροπή της Ένωσης. Σήμερα το σύνολο σχεδόν των ασφαλιστικών εταιρειών εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τη μέθοδο της απ΄ ευθείας πληρωμής στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας. Η Επιτροπή Υγείας μελετά ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει ώστε να αντιμετωπιστεί κεντρικά και ενιαία το θέμα των συμφωνιών με τη Θεσσαλονίκη.
Σκοπός της Ένωσης είναι να καταλήξει, ενδεχομένως και εντός του έτους, σε κάποια συμφωνία με τα ιδιωτικά νοσοκομεία που εδρεύουν στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της χώρας μετά το λεκανοπέδιο της Αττικής, προκειμένου και οι δύο πλευρές να γνωρίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τις μεταξύ τους συναλλαγές.
ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
Τετάρτη, 27 Απριλίου 2005 07:00