Αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας έδειξαν ότι με μέτρια άσκηση μπορεί να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα σε αθλητές με παραπληγία. Αυτά τα ευρήματα, έρχονται να προστεθούν σε εκείνα προηγούμενων ερευνών για τα ανοσολογικά οφέλη της ήπιας άσκησης στο γενικό πληθυσμό.
Μετά από περίπου 22,4 χιλιόμετρα ποδηλασίας, με μέσο καρδιακό ρυθμό 165 παλμούς/λεπτό, ρυθμό αντιληπτής κόπωσης 15, και γαλακτικό οξύ 7,9 mmol/L, οι αθλητές παρουσίασαν αύξηση κατά 72% του αριθμού των λευκοκυττάρων, 74% των ουδετερόφιλων, 53% των λεμφοκυττάρων και 175% των «φονικών» κυττάρων στο αίμα τους.
Τα λευκοκύτταρα και τα ουδετερόφιλα παρέμειναν σε σημαντικά υψηλότερα από το κανονικό επίπεδα ακόμα και μία ώρα μετά την άσκηση, αλλά τα επίπεδα των λεμφοκυττάρων και τον φυσικών «φονικών» κυττάρων επέστρεψαν άμεσα στα φυσιολογικά επίπεδα.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματά τους είναι σε πολύ αρχικό στάδιο και δεν μπορούν να είναι αντιπροσωπευτικά των ατόμων με παραπληγία (κυρίως λόγω της ήδη καλής φυσικής κατάστασης των συμμετεχόντων). Το μόνο που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως «η ήπια άσκηση μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις, πέρα από τα υπόλοιπα γνωστά οφέλη».
«Δεδομένης της αυξημένης συχνότητας εμφάνισης λοιμώξεων σε ανθρώπους με ΚΝΜ (σε αναπνευστικό/ουροποιητικό σύστημα και δέρμα), οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να αξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο η τακτική σωματική δραστηριότητα, αλλά και το επίπεδο και η έκταση της ΚΝΜ (πλήρης ή ατελής), επηρεάζουν την ανοσία και τη συχνότητα εμφάνισης μιας λοίμωξης», καταλήγουν οι ερευνητές.
Επιμέλεια: Θάλεια Κιούση
Περιοδικό Αυτονομία – www.disabled.gr