ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ στη χρήση των υπηρεσιών υγείας καταγράφονται στην πρόσφατη έρευνα Hellas Health I, σύμφωνα με την οποία το 80% των ατόμων των ανωτέρων εισοδηματικών στρωμάτων είχαν επαφή με επαγγελματίες υγείας τον τελευταίο χρόνο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τα κατώτερα στρώματα ήταν 65%.
To πρόβλημα απεικονίζεται εντονότερα στη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων, όπου οι διαφορές είναι σαφείς σε όλο το φάσμα των εξετάσεων, με πιο σημαντικές στη μέτρηση του PSA (41,4% έναντι 19,7%) και στη δακτυλική εξέταση (37,9% έναντι 8,2%). Αντίστοιχες διαφορές παρατηρούνται και μεταξύ των ασφαλισμένων βασικών ταμείων, όπου παρατηρήθηκε μεγαλύτερη συχνότητα προληπτικών εξετάσεων μεταξύ ασφαλισμένων στο δημόσιο, σε σχέση με το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ.
Τα αίτια των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία σχετίζονται κυρίως με τη πολυδιάσπαση των ταμείων και τις άνισες παροχές τους, καθώς και με τη συνεχή υποβάθμιση και συρρίκνωση του ΕΣΥ. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η διαμόρφωση ενός βασικού πακέτου παροχών για κάθε έλληνα ασφαλισμένο που θα περιέχει νοσοκομειακές, πρωτοβάθμιες και προληπτικές παροχές, πράγματι δωρεάν, καθώς και η ενίσχυση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία της τάξης των 1,7 δισ. ευρώ κατ’ έτος και με τη μεταφορά ιδιωτικών δαπανών από τον ιδιωτικό τομέα στον δημόσιο.
Στα παραπάνω αποτελέσματα αναφέρθηκε χθες ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής κ. Γ. Τούντας, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Αθηνών, κατά τη διάρκεια ημερίδας για τις κοινωνικές ανισότητες στην υγεία που διοργάνωσε η Ένωση Στελεχών – Διαβούλευση για την υγεία.
Ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Σωτ. Ζώτος τόνισε ότι σύμφωνα τα στοιχεία του ΟΟΣΑ στην έκθεση για το 2006, παρατηρείται διεύρυνση των ανισοτήτων στην Ελλάδα που πλέον με 48,5% ιδιωτικές δαπάνες υγείας και 97% άμεσες πληρωμές βρίσκεται στην πρώτη τριάδα του κόσμου μαζί με το Μεξικό και την Κορέα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ, το 2006 κάθε ελληνική οικογένεια πλήρωσε εκτός από τις ασφαλιστικές κρατήσεις, επιπλέον 128,17 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο, για δαπάνες υγείας.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΣΥ και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την κρίση ανάπτυξης του συστήματος. Χαρακτήρισε ως πραγματικά προβλήματα του ΕΣΥ την εσωστρέφεια, εμπορευματοποίηση, τις ανισότητες και τη χαμηλή συνοχή, ενώ τόνισε την απουσία διαρθρωμένου εθνικού σχεδίου σε επίπεδο δήμου, περιφέρειας, χώρας. Σημείωσε πως αποτελεί πολιτική πρόκληση η χάραξη εθνικής στρατηγικής βάσει ενός σχεδίου εναρμονισμένης και συντονισμένης νομοθετικής τεχνικής και οικονομικής δράσης.
ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 27 Απριλίου 2007