Λονδίνο: Ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε ποσότητα ανάλογη με έξι έως οκτώ φλιτζάνια καφέ ημερησίως ήταν λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν ασθένεια όμοια με την σκλήρυνση κατά πλάκας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ στις ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο Τουρκου στην Φινλανδία που διενήργησαν το πείραμα, ελπίζουν ότι η παραπάνω παρατήρηση θα οδηγήσει σε νέους τρόπους πρόληψης της πάθησης στους ανθρώπους.
Η καφεΐνη φάνηκε να προλαμβάνει την βλάβη του νευρολογικού συστήματος, αλλά οι ειδικοί δεν συστήνουν την κατανάλωση περισσοτέρων από πέντε φλιτζανιών καφέ την ημέρα, καθώς υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η υπερκατανάλωση καφεΐνης επιδεινώνει τον διαβήτη.
Ενώ η αλυσιδωτή αντίδραση που οδηγεί στην πολλαπλή σκλήρυνση δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή, μια κρίσιμη στιγμή περιβάλλει την είσοδο των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Μόλις συμβεί αυτό, προκαλούνται αυτοάνοσες επιθέσεις, που βαθμιαία και προοδευτικά καταστρέφουν το λιπώδες έλυτρο μυελίνης που προστατεύει τα νεύρα.
Οι υφιστάμενες θεραπείες για την σκλήρυνση κατά πλάκας είναι περιορισμένες μόνο στην επιβράδυνση της νόσου, αφότου έχει εδραιωθεί.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ζωικό μοντέλο της λεγόμενης πειραματικής αυτοάνοσης εγκεφαλομυελίτιδας για να μιμηθούν την ανάπτυξη της πολλαπλής σκλήρυνσης στους ανθρώπους.
Μια από τις επιδράσεις της καφεΐνης τόσο στα ποντίκια όσο και στους ανθρώπους είναι η επιρροή επί της αδενοσίνης, μόριο που παίζει ρόλο στον ύπνο και την παραγωγή ενέργειας.
Όταν τα ποντίκια πήραν καφεΐνη, η αδενοσίνη δεν μπόρεσε να συνδεθεί με τον συγκεκριμένο υποδοχέα στην επιφάνεια των κυττάρων. Αυτό με τη σειρά του φάνηκε να έχει έμμεση επίδραση στην ικανότητα των ανοσοποιητικών κυττάρων να μπορούν στο νευρικό σύστημα στο χοριοειδές πλέγμα, και τα ποντίκια τελικά δεν εκδήλωσαν πειραματική αυτοάνοση εγκεφαλομυελίτιδα.
Ενώ ο ακριβής λόγος που συνέβη αυτό δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος, οι ερευνητές εικάζουν ότι η αποφρακτική επίδραση της αδενοσίνης οδήγησε σε χαμηλότερο αριθμό μόρια σύμφυσης, που απαιτούνται από τα ανοσοποιητικά κύτταρα για να αποκτήσουν πρόσβαση στην επιφάνεια του χοριοειδούς πλέγματος.
Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με την Δρ Λίντα Τόμπσον που ηγήθηκε των πειραμάτων, είναι να δουν αν οι άνθρωποι που πίνουν άφθονο καφέ έχουν παρόμοιες ενδείξεις μικρότερης επιρρέπειας στην σκλήρυνση κατά πλάκας.
Αν διαπιστωθεί συσχετισμός μεταξύ καφεΐνης και μειωμένης συμπτωματολογίας της πολλαπλής σκλήρυνσης, αυτό θα κατευθύνει την κλινική έρευνα. Αν όμως δεν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, ο καφές τελικά δεν θα είναι καλός τρόπος πρόληψης της νόσου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποσότητα των έξι έως οκτώ φλιτζανιών καφέ που χορηγήθηκε στα ποντίκια είναι πάνω από το όριο που συστήνουν οι ειδικοί. ’λλες μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη σε αυτή την αναλογία ίσως προκαλεί εθισμό και επιδεινώνει τον έλεγχο του διαβήτη τύπου ΙΙ.
www.in.gr 18/7/2008