Οι εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην Ιατρική υπόσχονται τη δημιουργία «έξυπνων» φαρμάκων για την αντιμετώπιση του Διαβήτη, που θα αντικαταστήσουν τις ενέσεις ινσουλίνης.
Με τη χρήση της νανοτεχνολογίας οι φαρμακευτικές ουσίες μεταφέρονται με τους νανοφορείς σε μικρότερες ποσότητες και αποδεσμεύονται περισσότερο ελεγχόμενα. Τα νέα φάρμακα θα αναγνωρίζουν και θα καταστρέφουν τα κύτταρα που νοσούν, χωρίς να βλάπτουν τα υγιή, εξασφαλίζοντας καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα και λιγότερες παρενέργειες. Μάλιστα, οι ειδικοί προβλέπουν ότι αυτά τα φάρμακα, σε μορφή χαπιού, θα κυκλοφορήσουν την προσεχή πενταετία.
Ήδη, στην Ευρώπη διεξάγεται μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο οποίο μετέχουν 20 φορείς, ανάμεσα στους οποίους και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
Εφαρμογές της νανοτεχνολογίας υπάρχουν ήδη σε φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για τη χρήση της νανοτεχνολογίας σε φάρμακα για την καταπολέμηση νόσων όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.
9-10-2009