Μια νέα εποχή έχει ξεκινήσει για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μια εποχή κατά την οποία μαθαίνουν από τα λάθη τους, ικανότητα που θα επιφέρει πραγματική επανάσταση. Η πρώτη εμπορική εκδοχή του ηλεκτρονικού επεξεργαστή της επόμενης γενιάς θα κυκλοφορήσει το 2014 και, όπως λένε οι ειδικοί, θα μπορεί αυτομάτως να πραγματοποιεί λειτουργίες που σήμερα απαιτούν προγραμματισμό, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να υπερκεράσει τα λάθη του.
Η νέα προσέγγιση χρησιμοποιείται ήδη από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και βασίζεται στο νευρικό σύστημα, και ειδικότερα στον τρόπο με τον οποίο οι νευρώνες αντιδρούν στα ερεθίσματα και συνδέονται με τα άλλα νευρικά κύτταρα προκειμένου να ερμηνεύσουν τις πληροφορίες. Ταυτόχρονα επιτρέπει στα κομπιούτερ να απορροφούν τις νέες πληροφορίες τη στιγμή που εκτελούν κάποια εντολή και να προσαρμόζουν αυτό που κάνουν στα μεταβαλλόμενα σήματα.
Τα επόμενα χρόνια, επισημαίνουν οι ειδικοί, τα μηχανήματα θα μπορούν να κάνουν πράγματα που σήμερα κάνουν με ευκολία οι άνθρωποι. Θα μπορούν, δηλαδή, να δουν, να μιλήσουν, να ακούσουν, να κινηθούν στον χώρο και τελικά να αποκτήσουν έλεγχο. Αυτές οι δυνατότητες θα επιφέρουν πραγματική επανάσταση σε τομείς όπως η τεχνολογία αναγνώρισης της ομιλίας και του προσώπου, η πλοήγηση και γενικότερα ο σχεδιασμός, όλα αυτά που σήμερα βρίσκονται σε εμβρυϊκό επίπεδο και βασίζονται πολύ στον ανθρώπινο προγραμματισμό. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτή η νέα προσέγγιση θα ανοίξει τον δρόμο για την έλευση ρομπότ τα οποία θα μπορούν να περπατούν και να οδηγούν με ασφάλεια στον φυσικό κόσμο. Ομως το ενδεχόμενο κατασκευής ενός σκεπτόμενου κομπιούτερ απέχει πολύ.
Πέρυσι οι μηχανικοί της Google κατάφεραν να κατασκευάσουν έναν αλγόριθμο, το νευρωνικό δίκτυο, που επιτρέπει στη συσκευή να εκπαιδευτεί και να ολοκληρώσει δοκιμασίες αναγνώρισης χωρίς ανθρώπινη εποπτεία. Το δίκτυο «μελέτησε» δέκα εκατομμύρια φωτογραφίες και έμαθε να αναγνωρίζει τις γάτες. Οι νέοι επεξεργαστές θα περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά στοιχεία που θα συνδέονται μεταξύ τους με σύρματα τα οποία θα μιμούνται τις συνάψεις του εγκεφάλου. Επειδή βασίζονται σε μεγάλες ομάδες στοιχείων που μοιάζουν με τους νευρώνες, είναι γνωστοί ως «νευρομορφικοί επεξεργαστές», όρος που αποδίδεται στον φυσικό Κάρβερ Μιντ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας.
Οι επεξεργαστές αυτοί δεν προγραμματίζονται, αλλά οι συνδέσεις μεταξύ των διαφορετικών κυκλωμάτων καθορίζονται από τις σχέσεις μεταξύ των δεδομένων που ο επεξεργαστής έχει ήδη μάθει. Τελικά δημιουργείται ένα σήμα το οποίο ταξιδεύει στα άλλα συστατικά στοιχεία μεταβάλλοντας το νευρωνικό δίκτυο.
Βέβαια, για αρκετό καιρό ακόμα οι νέοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν τους υπάρχοντες, θα ενισχύσουν όμως τις δυνατότητές τους.
kathimerini.gr 31-12-2013