Η παγκοσμιοποίηση ευνοεί τους φτωχούς, σύμφωνα με έρευνα οικονομικών αναλυτών στο Λονδίνο

Μακριά από το να δημιουργεί φτώχεια, όπως ισχυρίζονται οι πολέμιοι, η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας έχει μειώσει το ποσοστό των φτωχών απόκληρων σε όλο τον πλανήτη.

Αυτό ισχυρίζεται μία αμφιλεγόμενη μελέτη που γράφτηκε από ομάδα επιφανών οικονομικών αναλυτών για λογαριασμό του Κέντρου Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής (Center for Economic Policy Research) με έδρα το Λονδίνο. Η έρευνα χρησιμοποιεί στοιχεία του 1992, τα πιο πρόσφατα που υπάρχουν διαθέσιμα.

Σύμφωνα με την μελέτη το ελεύθερο εμπόριο, με την απαλλαγή από τους δασμούς και την άρση των περιορισμών στην διακίνηση των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών έχει τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και αύξησε τα εισοδήματα τόσο των πλουσίων, όσο και των φτωχών ταυτοχρόνως. Το ποσοστό του πληθυσμού της Γης που ζει κάτω από συνθήκες απόλυτης φτώχειας είναι σήμερα μικρότερο από ποτέ.

Κι ενώ αποδέχεται πως το κόστος της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας απαιτεί την εφαρμογή πολιτικής ευρωστίας, η μελέτη αρνείται τους ισχυρισμούς των πολέμιων της παγκοσμιοποίησης πως ο δυτικός καπιταλισμός έχει καταστρέψει τους φτωχούς του κόσμου στο όνομα του κέρδους των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και κυρίως αυτών των ΗΠΑ.
Η απάντηση σε αυτό είναι πως η ανισότητα στον πλούτο ανάμεσα στα πλουσιότερα και τα φτωχότερα κράτη, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην στασιμότητα της οικονομίας των αφρικανικών χωρών, κάτι που δεν είναι αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης.

Η διανομή του εισοδήματος ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς εντός των περισσοτέρων κρατών τείνει να γίνει πιο ισότιμη. Οι ισχυρισμοί των πολέμιων πως οι πολυεθνικές εταιρείες εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους στις αναπτυσσόμενες και υπανάπτυκτες χώρες, αντικρούονται με το επιχείρημα πως οι αμοιβές που δίνουν οι πολυεθνικές είναι συνήθως υψηλότερες από τον εθνικό μέσο όρο του μισθού και για αυτό οι πραγματικοί μισθοί αυξάνονται σε αυτές τις χώρες.

Η πολεμική

Η μελέτη προκάλεσε μία μάλλον χλιαρή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε μία ομιλία όπου υιοθέτησε το συμπέρασμα της μελέτης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι διαφοροποίησε την θέση της Επιτροπής σε ορισμένα σημεία της μελέτης λέγοντας πως δεν μπορεί να συμφωνήσει με όλη την ανάλυση. «Από πολλές απόψεις τα συμπεράσματα θα αποδειχθούν αμφιλεγόμενα για κάποιους, τουλάχιστον για αυτούς που δεν ανήκουν στον κύκλο των επαγγελματιών της οικονομίας και πιστεύουν βαθύτατα στις αρνητικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης», δήλωσε ο Ρομάνο Πρόντι.

Η μελέτη παραδέχεται πως ο αριθμός των φτωχών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο έχει μεταβληθεί ελάχιστα τα τελευταία 50 χρόνια. Όμως στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί σε λιγότερο από το μισό ως ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που συνεχώς αυξάνεται, από 55% το 1950 σε 24% το 1992. Παρόλο που τόσοι πολλοί άνθρωποι ζουν κάτω από συνθήκες φτώχειας, το πρόβλημα έχει αναλογικά μειωθεί στο επίπεδο της παγκοσμιοποίησης.

Στον ισχυρισμό πως το χάσμα του πλούτου ανάμεσα στις πλούσιες και φτωχές χώρες είναι τώρα μεγαλύτερο από ποτέ, η μελέτη ενώ παραδέχεται πως η διακύμανση των εισοδημάτων είναι μεγαλύτερη από ποτέ, απαντά πως αυτό οφείλεται στην στασιμότητα της οικονομίας της Αφρικής την ίδια ώρα που οι οικονομίες άλλων χωρών αναπτύχθηκαν. Άλλες φτωχές χώρες, όπως η Ινδία και η Κίνα αναπτύχθηκαν ραγδαία. Η δυστυχία όμως της Αφρικής ίσως να μην σχετίζεται με την παγκοσμιοποίηση. Είναι δύσκολο να πει κάποιος αν οφείλεται στην μη επαρκή ένταξη στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία ή στο χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, την αδύναμη διακυβέρνηση και την κατακερματισμένη κοινωνία των πολιτών.

Του Jeremy Gaunt. Απόδοση στα Ελληνικά: Μαίρη Παπαδοπούλου, Πολιτική Επιστήμων, email maryp@disabled.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αποκατάσταση του ορθολογισμού

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το περιοδικό Αυτονομία και το www.disabled.gr δεν δημιουργήθηκαν για να χαϊδέψουν τα αυτιά κανενός, ούτε για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές ματαιοδοξίες και τις …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

No Problem

Χρειάστηκε να μας χτυπήσει για τα καλά η οικονομική κρίση για να φανεί πως η Ελλάδα είναι το κράτος του «No Problem»! Η κοινωνική αλληλεγγύη και η συμπαράσταση βρίσκεται κάτω του μηδενός. Όσοι βρεθούν …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013

Διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013. Μάθετε τα δικαιολογητικά και τον τρόπο χορήγησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της σχετικής …

Πώς αξιοποιείται η υπολογιστική όραση για συστήματα ασφαλείας σε αυτοκίνητα

Η ισραηλινή εταιρεία Orcam είναι γνωστή για την ανάπτυξη της τεχνολογία υπολογιστικής όρασης με επικεφαλής επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει ήδη …

Η φινλανδική κυβέρνηση «θυσιάζει» κοινωνική πρόνοια για χάρη του «ΑΑΑ»

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα περιορισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που είναι από τα πιο γενναιόδωρα στον κόσμο, για να διατηρήσει την κορυφαία βαθμίδα στο …

«Eκκένωση» γηροκομείων & ιδρυμάτων για να επωφελείται η οικογένεια τη σύνταξη

Καταγράφεται τάση «εκκένωσης» των γηροκομείων! Οι οικογένειες αναλαμβάνουν τη φροντίδα του παππού ή της γιαγιάς για να επωφεληθούν από τη σύνταξή τους… Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους με …