Περισσότεροι από το 70% των ατόμων με αναπηρίες θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα παροχής τηλεφωνικών ψυχο-σεξουαλικών συμβούλων, όπως έχει δείξει η έως τώρα έρευνά μας.
Το ερωτηματολόγιό μας, που απαντήθηκε από 1.115 άτομα, έδειξε ότι η επικοινωνία αποτελεί το εμπόδιο για την ολοκλήρωση των σχέσεων στα ανάπηρα άτομα.
Οι ειδικοί σχετικά με την αναπηρία, πιστεύουν ότι η κυβέρνηση, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις, τα μέσα ενημέρωσης καθώς και τα μη ανάπηρα άτομα, αλλά και τα άτομα με αναπηρίες γενικά, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κατάρριψη των ταμπού που αφορούν στο σεξ και την αναπηρία.
Μια συμβουλευτική οργάνωση για τα ανάπηρα άτομα θα είχε ανεκτίμητη άξια, όπως δείχνει η έρευνά μας.
Ο Tom Shakespeare, επικεφαλής των υπηρεσιών σχετικά με την αναπηρία στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, λέει: «Το σεξ κι οι σχέσεις είναι σημαντικές ανάγκες για τον περισσότερο κόσμο. Η έρευνα αυτή προσφέρει τις βάσεις για μια εκστρατεία βελτίωσης των παροχών».
Η έρευνα έδειξε ότι η σεξουαλική αυτό-εκτίμηση είναι πολύ χαμηλή σε περισσότερους από τους μισούς ερωτηθέντες που είναι παντρεμένοι ή συζούν, στο 80% των διαζευγμένων, και στο 76% των ατόμων που είναι μόνοι.
Ωστόσο, μόλις το 68,2% εκείνων που είχαν κάποιον να μιλήσουν σχετικά με αυτό, είχαν χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενώ το ποσοστό χαμηλής αυτό-εκτίμησης εκείνων που δεν είχαν κάποιον με τον οποίον θα μπορούσαν να συζητήσουν το πρόβλημά τους, ανέβαινε στο 93,6%.
«Το να υπάρχει κάποιος που να μπορούμε να συζητήσουμε τα προβλήματά μας είναι πολύ σημαντικό, κι αυτό αφορά ακόμα περισσότερο στα σεξουαλικά ζητήματα που είναι θέματα που δύσκολα συζητιούνται», μας λέει ο Nigel Anderson, ο οποίοις προσπαθεί να καθιερώσει ένα πλαίσιο σε διάφορες οργανώσεις, που θα μπορούσε να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στον κόσμο σχετικά με το σεξ και την αναπηρία.
Ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, αντρών και γυναικών, δηλώνουν «ασεξουαλικοί», σε ποσοστό 43,1% και 60,3% αντίστοιχα, ενώ μια έρευνα της ιστοσελίδας Μen’s Health Forum έδειξε ότι μόλις το 15% των αντρών ηλικίας 18-59 έχουν χαμηλό ενδιαφέρον για σεξ.
Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες δεν εκφράζουν καμία προτίμηση όσον αφορά στο αν θέλουν ο σύντροφος τους να είναι ανάπηρος ή όχι, ωστόσο το 33,3% των ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες και το 20% των ατόμων που απέκτησαν κάποια αναπηρία, εδώ και 5 χρόνια ή λιγότερο, δηλώνουν ότι τους ελκύουν μόνο τα ανάπηρα άτομα.
Ο Richard Curen, διευθυντής του Respond, που εργάζεται με άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, μας λέει: «Τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες συχνά επηρεάζονται από τους ειδικούς που τους λένε ότι η ιδανική σχέση για αυτούς είναι με τα άτομα που είναι όπως κι εκείνοι. Γαλουχούνται έτσι, από τη παιδική τους ηλικία, με την ιδέα ότι είναι ευάλωτοι και μπορεί να πέσουν θύματα κακοποίησης από τους άλλους».
Πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι προσαρμογές της καθημερινής τους ζωής επηρεάζουν άμεσα και την ικανότητά τους για σεξουαλικές σχέσεις.
Η ηθοποιός και αγωνίστρια για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, Julie Fernandez, μας εκφράζει την ανάγκη να αρχίσουν τα άτομα με αναπηρίες να εργάζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ώστε να αλλάξει η στάση των ανθρώπων απέναντι στο σεξ και την αναπηρία. «Αν δεν υπάρχουν περισσότεροι ανάπηροι παρουσιαστές ειδήσεων, δημοσιογράφοι, μουσικοί, που θα μπορούν να μεταφέρουν την εμπειρία τους μέσα από τη δική τους άποψη, κι αν δεν αποκτούν σχέσεις με μη ανάπηρα άτομα, τότε κανείς δεν θα μας αναγνωρίζει ως φυσιολογικά όντα».
Μάιος 2005
Μετάφραση: Πάνος Ζουρνατζίδης, Εργοθεραπευτής,
allejestem@hotmail.com