Ένας μικρός μόλις αριθμός ατόμων της έρευνάς μας, χρησιμοποίησαν κάποιον επαγγελματία για σεξ, ενώ τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η πορνεία θα πρέπει να νομιμοποιηθεί πλήρως.
Το σεξ επί πληρωμή επιτρέπεται, όμως είναι παράνομη η επίσκεψη σε πορνείο κι η αναζήτηση και διαφήμιση σεξουαλικών υπηρεσιών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν κάποιον σεξουαλικό αναπληρωτή εκπαιδευμένο να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε άτομα με αναπηρίες, όμως το αναβάλλουν συνεχώς λόγω του κόστους, αλλά και του φόβου ότι θα στιγματιστούν από τους φίλους και τους συγγενείς τους.
Συνολικά, το 11,7% των ανάπηρων ατόμων έχουν επισκεφτεί κάποιον σεξουαλικό λειτουργό κάποια στιγμή. Οι αριθμοί δείχνουν ότι πάνω από το 1/5 των ατόμων με αναπηρία έχουν χρησιμοποιήσει σεξουαλικές υπηρεσίες, το 22,6% δηλαδή, εν συγκρίσει με το 11%, που είναι ο μέσος όρος για το σύνολο του αντρικού πληθυσμού, σύμφωνα με την έρευνα της Durex.
Οι άντρες που έχουν σκεφτεί να χρησιμοποιήσουν μια πόρνη, φτάνουν στο 37,6% και περίπου τα 2/3 θα το έκαναν, αν ήταν νόμιμο.
Λιγότερο από το 1% των γυναικών έχουν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες αυτές , αν και το 16.2% το έχουν σκεφτεί, ενώ το 19.2% θα το σκεφτόταν, αν η πορνεία είχε νομιμοποιηθεί.
Η Tuppy Owens, ιδρυτής ενός κλαμπ για ανάπηρα άτομα, θεωρεί ότι το ενδιαφέρον για την πορνεία αντανακλά την έλλειψη αυθορμητισμού και εμπιστοσύνης ανάμεσα στα ανάπηρα άτομα.
«Για τα ανάπηρα άτομα, όλα θα πρέπει να είναι προσχεδιασμένα. Δεν είναι εύκολο να βγεις έξω στον κόσμο……τελικά οι πιο πολλοί νιώθουν σεξουαλικά απομονωμένοι», μας λέει.
Η κυρία Owens προσθέτει, ότι βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη των επιλογών στα άτομα με αναπηρίες, ώστε να κοινωνικοποιηθούν και να βρουν κάποιον σύντροφο.
Ο Nigel Anderson, που εργάζεται κι αυτός στο κλαμπ, λέει ότι «η νομιμοποίηση της πορνείας είναι η αρχή. Είναι πια καιρός να αντιμετωπίσουμε την σεξουαλικότητα με πιο ώριμο τρόπο.»
«Ο κόσμος δεν θέλει να συζητά για το σεξ και την αναπηρία – κυρίως οι πολιτικοί – γι’ αυτό και ποτέ δεν τίθεται υπό συζήτηση.»
Μάιος 2005
Μετάφραση: Πάνος Ζουρνατζίδης, Εργοθεραπευτής,
allejestem@hotmail.com