Κλιμα και κάλλος δεν αρκούν για σοβαρό μερίδιο πίτας από τη νέα αγορά της «2ης πατρίδας» των ηλικιωμένων.
Η παραθεριστική κατοικία αποτελεί έναν κλάδο της ελληνικής κτηματαγοράς στον οποίο έχουν καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια μεγάλες προσδοκίες, σημαντικό μέρος των οποίων θα ικανοποιηθεί από την προσέλκυση συνταξιούχων κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη, που επιθυμούν να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους «κάτω από τον ήλιο». Αρκούν όμως το καλό κλίμα, η παρατεταμένη ηλιοφάνεια και το γενικότερο φυσικό κάλλος για να εδραιώσουν την Ελλάδα ως ένα δημοφιλή προορισμό;
Βάσει της υπάρχουσας εμπειρίας, η απάντηση είναι σίγουρα αρνητική και η πρόσφατη έρευνα της διεθνούς εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών στον κλάδο των ακινήτων King Sturge το επιβεβαιώνει. Η έρευνα της King Sturge διερευνά τις τάσεις και τα βασικά κριτήρια των Βρετανών και Γερμανών πολιτών άνω των 50 ετών βάσει των οποίων θα αποφάσιζαν να μετεγκατασταθούν σε μιαν άλλη χώρα μετά τη συνταξιοδότησή τους. Οι καλές υποδομές στους κλάδους της υγείας και των μεταφορών αλλά και το χαμηλότερο κόστος διαβίωσης, που θα εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής, αποτελούν τα σημαντικότερα κριτήρια βάσει των οποίων θα αποφασίσουν Γερμανοί και Βρετανοί να πάρουν τον δρόμο της… ξενιτιάς για να ζήσουν τη ζωή μετά τη σύνταξη. Το καλό κλίμα και η παρατεταμένη ηλιοφάνεια, που αποτελεί ίσως το πιο δυνατό σημείο της χώρας μας μεταξύ των παραπάνω, συγκινεί μόλις το 12% των Βρετανών και το 28% των Γερμανών και καταλαμβάνει την τελευταία θέση στη σχετική λίστα. Ενδεικτικό πάντως της δυναμικής που εμφανίζει αυτή η νέα τάση στην Ευρώπη είναι ότι το 35% των Γερμανών και το 22% των Βρετανών που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνουν πρόθυμοι να ζήσουν στο εξωτερικό μετά τη συνταξιοδότησή τους.
Οι καλές υποδομές στους κλάδους της υγείας και των μεταφορών θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για το 44% των Βρετανών και το 34% των Γερμανών, ενώ το χαμηλότερο κόστος διαβίωσης είναι σημαντικό για το 38% και 26% αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, μπορεί η Βρετανία να φημίζεται για τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις και τη συννεφιά, αλλά η προοπτική της διαβίωσης σε μια ζεστή και ηλιόλουστη χώρα συγκινεί μόλις το 12% των Βρετανών. Αντιθέτως, μεταξύ των Γερμανών που συμμετείχαν στην έρευνα το αντίστοιχο ποσοστό ενισχύεται στο 30%. Δεδομένου ότι αναφερόμαστε σε ηλικιωμένους ανθρώπους, το ασφαλές περιβάλλον και η θετική επίδραση στην υγεία αποτελούν σημαντικά κριτήρια. Αυτό αποτυπώνεται στην έρευνα της King Sturge, με το 28% των Βρετανών και το 32% των Γερμανών να τοποθετούν θέματα ασφάλειας και υγείας υψηλά στη λίστα των απαιτήσεών τους.
Ενα ακόμα σημαντικό κριτήριο είναι αυτό της πρόσβασης, καθώς για τους… ηλικιωμένους μετανάστες η ευκολία με την οποία μπορούν να τους επισκέπτονται οι συγγενείς και οι φίλοι τους στο νέο ηλιόλουστο και ζεστό σπίτι τους είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι απευθείας αεροπορικές συνδέσεις και η πυκνότητα των πτήσεων επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την τελική τους απόφαση και είναι προφανές ότι αυτό είναι ένα ακόμα καίριο σημείο στο οποίο η Ελλάδα υστερεί.
Οι Βρετανοί εμφανίζονται επίσης πιο ευαίσθητοι έναντι των Γερμανών σε νομικά και πολεοδομικά θέματα που διέπουν την αγορά κατοικίας κάθε χώρας, γεγονός που εξηγείται στο υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης που εμφανίζει η Βρετανία έναντι της Γερμανίας. Από την άλλη πλευρά, η μη γνώση ξένων γλωσσών προβληματίζει σε μεγαλύτερο βαθμό τους Γερμανούς.
Μεταξύ των χωρών που έχουν επισκεφθεί έστω και μία φορά μέχρι σήμερα και προβάλλουν στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων Βρετανών και Γερμανών, για να αποτελέσουν τη δεύτερη πατρίδα τους μετά τη συνταξιοδότηση, η πλέον δημοφιλής εμφανίζεται η Ισπανία. Πέραν αυτής, καλές εναλλακτικές επιλογές για τους Βρετανούς αποτελούν η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ για τους Γερμανούς η Αυστρία, η Ιταλία και η Γαλλία.
Παράγοντες της ελληνικής κτηματαγοράς τονίζουν ότι οι ξένοι που έρχονται για να ζήσουν στην Ελλάδα αγοράζουν στην ουσία τρόπο ζωής και όχι κατοικία, την οποία θα μπορούσαν να αγοράσουν σε οποιαδήποτε άλλη μεσογειακή χώρα. Η μέχρι σήμερα εμπειρία, πάντως, δείχνει ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί, και μάλιστα σε μια τόσο ανταγωνιστική βιομηχανία. Είναι προφανές πως αν η χώρα μας επιθυμεί να δικδικήσει μερίδιο στην πίτα της αγοράς που δημιουργούν οι συνταξιούχοι της Βόρειας Ευρώπης θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις υποδομές στην περιφέρεια
Του Μακη Θεοδωρατου
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 14-5-2005