Υπουργείο Οικονομικών, Γραφείο Υφυπουργού, Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2000.
Με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο, περί μη αναγνώρισης της στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμης υπηρεσίας, το Υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώνει τα εξής:
1. Η απόφαση του ΣτΕ στην οποία αναφέρονται τα δημοσιεύματα έκρινε υπόθεση υποχρεωτικής αποχώρησης υπαλλήλου από την υπηρεσία κατά την 1-1-1996, λόγω συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας και 35 ετών πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας, με συνυπολογισμό σε αυτή και του χρόνου στρατιωτικής θητείας, σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες διατάξεις του άρθρου 263 του Π.Δ./τ611/1977 (προϊσχύων Υπαλλ. Κώδικας). Το ΣτΕ έκανε δηλαδή δεκτό ότι ο χρόνος στρατιωτικής θητείας, ως μη παρασχεθείς εθελουσίως στο Δημόσιο, δεν λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση της 35/ετίας, παρότι είναι χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας και κατά συνέπεια ο υπάλληλος έπρεπε να παραμείνει στην υπηρεσία μέχρι να συμπληρώσει 35 ετών πραγματική συντάξιμη δημόσια υπηρεσία του και πάντως όχι πέραν του 67ου έτους της ηλικίας.
2. Τα όσα έγιναν δεκτά από το ΣτΕ έχουν ήδη θεσμοθετηθεί τόσο με τις διατάξεις της παραγρ. 1 του άρθρου 17 του Ν.2527/1997, όσο και με τις όμοιες της παραγρ. 2 του άρθρου 156 του νέου Υπαλληλικού Κώδικα που κυρώθηκε με το Ν. 2683/1999 και ήδη ισχύουν.
3. Κατόπιν των ανωτέρω, η απόφαση αυτή του ΣτΕ δεν δημιουργεί κανένα απολύτως θέμα στην υποχρεωτική έξοδο των υπαλλήλων από την υπηρεσία, λόγω 35ετίας και κατ’ επέκταση και στην συνταξιοδότησή τους.
Τονίζεται τέλος, ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας εξακολουθεί να είναι συντάξιμος από το Δημόσιο και εναπόκειται στη βούληση των υπαλλήλων να τον χρησιμοποιούν ή όχι για την έξοδό τους από την υπηρεσία. Ως εκ τούτου, δεν δικαιολογείται καμία ανησυχία των δημοσίων υπαλλήλων από την ανωτέρω απόφαση του ΣτΕ.