Νέα Υόρκη: Επιβεβαιώνεται η υπόθεση ότι ο τραυματισμός του κρανίου αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Neurology.
Στην μελέτη που διενεργήθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου για τη Νόσο Πάρκινσον της Καλιφόρνια με επικεφαλής τον Δρ Σάμιουελ Μ. Γκόλντμαν διαπιστώθηκε ότι σε ζευγάρια διδύμων όπου το ένα μέλος νοσούσε από νόσο Πάρκινσον και το άλλο όχι, οι τραυματισμό στο κεφάλι ήπιας ή μέτριας σοβαρότητας συσχετίζονταν με τριπλάσιο κίνδυνο αύξησης του κινδύνου νόσου Πάρκινσον αρκετές δεκαετίες αργότερα.
Πιο αναλυτικά, 93 ζευγάρια διδύμων ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση και το ιστορικό τραυματισμού στο κεφάλι με αμνησία ή απώλεια των αισθήσεων συσχετίστηκε με σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο νόσου Πάρκινσον. Ομοίως με άλλες μελέτες, υπήρχε ένας μακρός λανθάνων χρόνος μεταξύ κρανιακού τραυματισμού και νόσου Πάρκινσον. Οι τραυματισμοί είχαν συμβεί κατά μέσο όρο πριν από 30 χρόνια από την εκδήλωση της νόσου.
Η κλινική σημασία της παρατήρησης αυτής είναι ότι αν μια επίθεση στον εγκέφαλο χρειάζεται 30 χρόνια για να προκαλέσει κλινική νόσο, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια επιμήκης περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας ίσως οι επιστήμονες μπορούν να παρέμβουν και να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν την εκφυλιστική διαδικασία.
Στην παρούσα μελέτη, το ιστορικό δύο προηγούμενων τραυματισμό στο κεφάλι συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Πάρκινσον απ’ ότι ο ένας τραυματισμός. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η σχέση μεταξύ εγκεφαλικού τραύματος και νόσου Πάρκινσον ήταν κατά κάποιο τρόπο ισχυρότερη στα μονοζυγωτικά δίδυμα παρά στα δυζυγωτικά.
Σε υπο-ανάλυση 18 ζευγαριών διδύμων όπου και τα δύο μέλη είχαν νόσο Πάρκινσον, το μέλος με την νεότερη εκδήλωση νόσου Πάρκινσον ήταν πιθανότερο να έχει υποστεί τραυματισμό στο κεφάλι. Αυτό σημαίνει ότι ο τραυματισμός του κρανίου μπορεί να επιταχύνει την εκδήλωση της νόσου Πάρκινσον σε επιρρεπή άτομα.
16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 7:16
health.in.gr