Οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα διατρέχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως σκληρύνσεως κατά πλάκας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη η οποία μπορεί να σηματοδοτεί έναν πολλά υποσχόμενο τρόπο προστασίας από τη νόσο.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία αυτοάνοση, ανίατη και συχνά παραλυτική ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού), η οποία εκδηλώνεται συνηθέστερα στους νεαρούς ενήλικες και προσβάλει 2 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Ερευνητές από την Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αναζήτησαν τους πάσχοντες από τη νόσο σε δείγμα 7 εκατομμυρίων στρατιωτικών των ΗΠΑ – και εντόπισαν 257 ασθενείς.
Τους ασθενείς αυτούς υπέβαλλαν σε αναλύσεις της βιταμίνης D – και συνέκριναν τα ευρήματά τους με αυτά μίας ομάδας υγιών στρατιωτικών, τους οποίους επέλεξαν τυχαία από το ίδιο δείγμα των 7 εκατομμυρίων.
Όπως διαπίστωσαν, όσο πιο υψηλά επίπεδα βιταμίνης D είχε κανείς, τόσο λιγότερο κινδύνευε να παρουσιάσει σκλήρυνση κατά πλάκας – με τους εθελοντές οι οποίοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα να έχουν 62% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας», τα ευρήματα αυτά σημαίνουν ότι πολλά κρούσματα σκληρύνσεως κατά πλάκας θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν ο κόσμος αύξανε την βιταμίνη D που κυκλοφορεί στον οργανισμό του.
Πάντως, οι ερευνητές τονίζουν ότι, όσο ενθαρρυντικά κι αν είναι τα ευρήματά τους, είναι πρόωρο να προχωρήσουν σε συστάσεις για λήψη κάποιου συμπληρώματος της βιταμίνης.
Ωστόσο, θα μπορούσε κανείς να τρώει τρόφιμα πλούσια στη βιταμίνη αυτή, όπως το μουρουνέλαιο και πολλά ψάρια όπως ο σολομός.
Μία άλλη πηγή της βιταμίνης είναι ο ήλιος, ο οποίος διεγείρει την παραγωγή της από τον οργανισμό όταν εκτίθεται το δέρμα μας σε αυτόν.
Η βιταμίνη D επιτελεί πολλαπλούς ρόλους στον οργανισμό – μεταξύ αυτών, η βελτίωση της απορρόφησης του ασβεστίου από τα τρόφιμα, το οποίο είναι απαραίτητο όχι μόνο για γερά οστά και δόντια, αλλά και για την ομαλή λειτουργία των νευρικών κυττάρων, των εγκεφαλικών συμπεριλαμβανομένων.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση τους ενήλικες και στη ραχίτιδα τα παιδιά.
ΠΗΓΗ: Reuters, Journal of the American Medical Association (December 19, 2006)
ΑΝΑ 20-12-2006