Λονδίνο: Τα υψηλά επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D στον οργανισμό σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα προοπτικής εμφωλεασμένης μελέτης ασθενή-μάρτυρα, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Ερευνητική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Δρ Αλμπέρτο Ασέριο μελέτησε το ρόλο της 25-υδροξυβιταμίνης D στην πολλαπλή σκλήρυνση, εξετάζοντας στοιχεία από το Τμήμα Αποθήκευσης Ορού Αμυνας, όπου αποθηκεύονται δείγματα ορού περισσότερων από επτά εκατομμυρίων υπαλλήλων του αμερικανικού στρατού. Οι επιστήμονες ερεύνησαν και τις βάσεις δεδομένων του Πίνακα Φυσικής Αξιολόγησης για να εντοπίσουν προσωπικό που είχε διαγνωστεί με σαφή ή πιθανή σκλήρυνση κατά πλάκας.
Οι επιστήμονες ξεχώρισαν τους ιατρικούς φακέλους 174 ατόμων (57,6% καυκάσιας φυλής, 30% αφρο-αμερικανοί και 12,5% ισπανικής καταγωγής ή άλλοι) που είχαν τουλάχιστον ένα αποθηκευμένο δείγμα ορού πριν την απαρχή των συμπτωμάτων της νόσου και ένα μετά. Με τυχαία επιλογή επιλέχθηκαν δύο άτομα-ελέγχου, ιδίας, ηλικίας, φύλου και φυλής καθώς και ημερομηνιών συλλογής των δειγμάτων και κλάδου υπηρεσίες στο στράτευμα.
Μεταξύ των ατόμων της καυκάσιας φυλής, καταγράφηκε 41% μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης για κάθε 50 nmol/L αύξησης της 25-υδροξυβιταμίνης D. Ο κίνδυνος εκδήλωσης της νόσου ήταν υψηλότερος μεταξύ των ατόμων στο κατώτερο πέμπτο και χαμηλότερος στα άτομα που άνηκαν στο υψηλότερο πέμπτο.
Η εφηβεία φαίνεται να είναι μια κρίσιμη περίοδος για την σκλήρυνση κατά πλάκας και γι’ αυτό οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση μεταξύ της 25-υδροξυβιταμίνης D και του κινδύνου νόσησης σε ομάδα υπαλλήλων, κάτω των 20 ετών. Μόλις μία στις 39 περιπτώσεις πολλαπλής σκλήρυνσης και 16 στα 76 άτομα-ελέγχου είχαν επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D της τάξης των 100 nmol/L ή υψηλότερα.
Ο Δρ Ασέριο επισημαίνει ότι μεταξύ του προσωπικού αφρο-αμερικανικής καταγωγής, η στατιστικά σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ 25-υδροξυβιταμίνης D και πολλαπλής σκλήρυνσης δεν ήταν δυνατόν να καταγραφεί διότι καμιά περίπτωση δεν είχε επίπεδα βιταμίνης 100 nmol/L ή υψηλότερα. Επιπλέον, το μικρό μέγεθος του δείγματος των υπαλλήλων λατινικής καταγωγής και των υπολοίπων επίσης δεν επέτρεψε την ακριβή ανάλυση των στοιχείων.
Αν και από τα παραπάνω προκύπτει ότι η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες προλαμβάνει τη σκλήρυνση κατά πλάκας, οι επιστήμονες δεν συστήνουν ακόμα την χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D, καθώς θα πρέπει να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά της και σε νέες κλινικές δοκιμές.
health.in.gr 2-1-2007