Τα στεγαστικά δάνεια για τους άγαμους ανάπηρους απασχόλησαν τη βουλή και εδώ μπορείτε να διαβάσετε τα πρακτικά από την συζήτηση που έγινε στην βουλή, επειδή ενδιαφέρουν την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με κινητικές αναπηρίες:
Η με αριθμό 1/30-6-2005 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Μπούγα προς τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σχετικά με τη στεγαστική συνδρομή σε άγαμους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας με αναπηρία άνω του 67%.
Η Επίκαιρη Ερώτηση έχει ως εξής: “Στο πλαίσιο της κατ’ εξαίρεση παροχής στεγαστικής συνδρομής σε άτομα με αναπηρίες, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) προβλέπει την παραχώρηση κατοικίας εκτός κλήρωσης, μεταξύ άλλων κατηγοριών, και σε δικαιούχους που πάσχουν α) από ολική αναπηρία, εφόσον προστατεύουν σύζυγο ή παιδί και β) από αναπηρία άνω του 67%, εφόσον προστατεύουν τουλάχιστον ένα παιδί.
Επίσης, προκειμένου να συμμετάσχουν σε προγράμματα του ΟΕΚ, οι δικαιούχοι του Οργανισμού με αναπηρία άνω του 67% χρειάζονται 1.600 μέρες εργασίας, εάν είναι έγγαμοι (έναντι των 2.600 των εγγάμων, χωρίς αναπηρία), 1.500 ημέρες, εάν προστατεύουν ένα παιδί (έναντι 2.000 των υπολοίπων δικαιούχων αυτής της κατηγορίας), ενώ ο αριθμός των ημερών βαίνει περαιτέρω μειούμενος ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κύριος Υπουργός, εάν προτίθεται να επεκτείνει τις ανωτέρω στεγαστικές διευκολύνσεις, καθώς και άλλες, όπως η χορήγηση ατόκων δανείων, και σε άγαμου δικαιούχους του Οργανισμού με αναπηρία άνω του 67%”.
Απάντηση στο παραπάνω ερώτημα έδωσε ο Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος:
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας):
Πράγματι, κύριε συνάδελφε, έχετε πάρα πολύ δίκιο και μέσα στις προθέσεις μας και στον σκοπό που έχει και αναπτύσσει ο ΟΕΚ έχει ήδη δημιουργηθεί μια επιτροπή όπου μέχρι τα τέλη του χρόνου και άλλες κοινωνικές ομάδες θα ενταχθούν για να διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων και μέσα σε αυτά που έχουμε σκοπό είναι να βάλουμε τους άγαμους με 67% και άνω αναπηρία.
Θα πρέπει να ξέρετε ότι η κατοικία είναι πολύ βασικό αγαθό στη χώρα μας, κύριε Πρόεδρε. Από αρχαιοτάτων χρόνων η οικία είναι ιερή. Έλεγε -και έμεινε ιστορική φράση- ο Οδυσσέας “καπνός να δω να βγαίνει από το σπίτι μου και να πεθάνω”. Αλήθεια, πόσο επίκαιρο είναι αυτό σήμερα, να βάλει κάποιος ένα κεραμίδι για τα παιδιά του ή ένα σπίτι για να μπορεί να μείνει.
Αυτό κάνει η Εργατική Κατοικία. Κάνει ένα κοινωνικό real estate. Δίνει πράγματι σπίτια. Μέχρι τώρα στην πενηντάχρονη ιστορία της είχαμε δει τα σπίτια της Εργατικής Κατοικίας. Ήταν παλιά και κακής κατηγορίας. Όμως ήταν ένα ξεκίνημα.
Σήμερα μιλάμε για τα σπίτια του Ολυμπιακού Χωριού και μιλάμε για βιλίτσες. Σήμερα αυτά που φτιάχνουμε είναι πράγματι σπίτια αξιοπρεπή που μπορεί να μείνει ο εργαζόμενος, ο δικαιούχος. Εδώ το πρόβλημα είναι ότι συνεχώς διευρύνουμε τη βάση και μειώνουμε τους λόγους και τα κριτήρια για τη διεύρυνση της βάσης για κατοικία.
Θέσαμε για πρώτη φορά 0% επιτόκιο στο τρίτο παιδί. Μέχρι τώρα το 0% επιτόκιο ήταν στα τέσσερα παιδιά και άνω. Μέχρι στιγμής αν είχαν οι ίδιοι ή ένα προστατευόμενο μέλος αναπηρία 67% και άνω, το επιτόκιο ήταν 0%. Και βέβαια οι δικαιούχοι που έχουν ένα ή δύο προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω και αυτοί έχουν 0%. Τώρα σε αυτό, δηλαδή με 0% επιτόκιο, θα εντάξουμε και τους άγαμους -χωρίς προστατευόμενα μέλη- με αναπηρία 67% και άνω.
Θέλω να ξέρετε ότι δίνουμε μάχη. Πολεμάμε καθημερινά για να δώσουμε περισσότερα και καλύτερα σπίτια σε περισσότερους δικαιούχους εργαζόμενους. Και αυτό το κάνουμε με ένα σύγχρονο κοινωνικό real estate όπου, πρώτον, αξιοποιούμε την ακίνητη περιουσία και τα οικόπεδα που διατίθενται -είτε δωρεάν παραχωρηθέντα από νομάρχες ή δημάρχους- και κτίζουμε σπίτια. Δεύτερον, αγοράζουμε σπίτια και τα δίνουμε. Τρίτον, μπορεί ο ίδιος ο δικαιούχος να πάει να αγοράσει σπίτι της αρεσκείας του που αυτός διαλέγει και προτιμά και να τον επιδοτήσουμε με 0% από οποιαδήποτε τράπεζα επιλέξει να πάρει τα χρήματα για την αγορά πρώτης κατοικίας.
Αυτές είναι καινοτόμες πολιτικές στην Εργατική Κατοικία, γιατί έως τώρα, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ήταν μέχρι διακόσια σπίτια το χρόνο. Απελευθερώσαμε το πλαφόν και όσοι θέλουν προτιμότερο είναι να πάνε να αγοράσουν σπίτια από μόνοι τους και η Εργατική Κατοικία να επιβαρυνθεί με το επιδοτούμενο επιτόκιο.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο κ. Μπούγας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι όλα αυτά τα οποία μας είπε ο κύριος Υπουργός απόψε είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά. Η διεύρυνση των δικαιούχων των παροχών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας δείχνει και την ευαισθησία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Απασχόλησης σε αυτόν τον τομέα.
Θα πρέπει να πω τα εξής που αφορούν στην ερώτηση που έχω υποβάλει προς τον αρμόδιο Υπουργό. Η αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω θεωρείται επαρκής λόγος προκειμένου να τύχουν ευμενέστερης μεταχείρισης, σε ό,τι αφορά τις παροχές του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, όσοι έχουν αναπηρία πάνω απ’ αυτό το ποσοστό.
Η μόνη εξαίρεση η οποία γίνεται μέχρι στιγμής είναι στους αγάμους. Αυτή η εξαίρεση δεν είναι ούτε συνταγματικά, αλλά ούτε και ηθικά ανεκτή και νομίζω ότι με τα όσα είπε σήμερα ο κύριος Υπουργός μπαίνει το θέμα στη σωστή του βάση και δίνεται λύση σε ένα πρόβλημα, το οποίο νομίζω ότι ταλαιπωρούσε μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας.
Θα πρέπει προς επίρρωση των όσων αναφέρω στην ερώτηση, κύριε Πρόεδρε, να πω τα εξής: Σύμφωνα με τις γενικές ασφαλιστικές προϋποθέσεις του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ένας άγαμος εργαζόμενος με αναπηρία 67% του ίδιου ή της συζύγου του χρειάζεται 1600 μέρες εργασίας για να καταστεί δικαιούχος οποιασδήποτε στεγαστικής παροχής του Oργανισμού. Αντίθετα δεν προβλέπεται καμία απολύτως μείωση του ελαχίστου αριθμού ημερών για τους άγαμους εργαζόμενους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%. Επίσης, ένας τυφλός χρειάζεται 1300 ημέρες για να τύχει επιδότησης ενοικίου, ένας κινητικά ανάπηρος ή παραπληγικός χρειάζεται 500 ημέρες και ένας έγγαμος με αναπηρία 1000 μέρες. Και σε αυτή την περίπτωση δεν προβλέπεται καμία μείωση του αριθμού των ημερών εργασίας για έναν άγαμο, ο οποίος έχει αναπηρία μεγαλύτερη του 67%.
Τρίτη περίπτωση. Δικαιούχοι που είτε οι ίδιοι, είτε ένα προστατευόμενο μέλος, έχουν αναπηρία πάνω από 67% δικαιούνται να λάβουν στεγαστική συνδρομή υπό μορφή έτοιμης κατοικίας, στεγαστικού δικαιώματος ή ατόκου δανείου. Τέτοια διευκόλυνση επίσης, δεν προβλέπεται για τους άγαμους δικαιούχους με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%.
Θεωρώ, κύριε Υπουργέ, ότι πρέπει να το δει το Υπουργείο σας με ευαισθησία, όπως είπατε ότι θα το δει, αυτό το θέμα και να διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων των παροχών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και στους άγαμους με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%. ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Μπούγα.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Υφυπουργός Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας): Κύριε Πρόεδρε, προς άρση παρεξηγήσεων, μιλάμε για άγαμους και περιλαμβάνουμε βέβαια την άγαμη γυναίκα και τον άγαμο γιατί σιγά-σιγά οι γυναίκες όσο πάνε, θα είναι οι πιο πολλές άγαμες. Κι αυτό είναι μια πολιτική που προσεγγίζει το γυναικείο φύλο.
Κύριε συνάδελφε εκ Φωκίδας, πρέπει να ξέρετε ότι η Επιτροπή έχει συσταθεί εδώ και τρεις μήνες με σαφέστατες εντολές για διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων. Μέσα σε αυτές τις κατευθύνσεις που έχει, κινείται υπό τον κ. Αγαδάκο, τον Αντιπρόεδρο του ΟΕΚ. Επαναλαμβάνω ότι είναι μια Επιτροπή, που έχει συσταθεί εδώ και τρεις μήνες και μέσα στις πολιτικές γραμμές που έχει δώσει αυτή η Κυβέρνηση είναι οι άγαμοι να περιλαμβάνονται στο ποσοστό αναπηρίας 67% και να έχουν αυτά τα ωφελήματα με 0 επιτόκιο που έχουν και οι άλλοι, που έχουν παιδιά με κινητική αναπηρία.
Πράγματι, είναι μια πράξη ευαισθησίας, μια πράξη αλληλεγγύης. Εν πάση περιπτώσει, σε μια φιλελεύθερη κοινωνία αλληλεγγύης πρέπει να δούμε όλες αυτές τις κατηγορίες και συνταγματικά, όπως πολύ σωστά είπατε, αλλά και κοινωνικά δίκαια, διότι η φτώχια δεν είναι φιλανθρωπία. Η φτώχια δεν είναι ευαισθησία. Η φτώχια είναι υποχρέωση του κράτους και κοινωνική δικαιοσύνη, που πρέπει να αποδίδουν και οι πολίτες και το κράτος σε αυτές τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.