Oχι μόνο οι φυσικοί γονείς, αλλά και οι γονείς υιοθετημένων παιδιών έχουν ψυχή, σύμφωνα με δικαστική εισήγηση-σταθμό προς το ΣτE αφού -αντίθετα προς τις κυβερνητικές επιθυμίες- τους εξομοιώνει πλήρως σχετικά με τα δικαιώματα που έχουν στον εργασιακό τομέα, τις άδειες ανατροφής τέκνου κ.λπ. Σύμφωνα με την εισήγηση, την 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνου που δικαιούται μετ αποδοχών η φυσική μητέρα ενός παιδιού έως ότου συμπληρώσει τον 4ο χρόνο από τη γέννησή του, μπορεί να την πάρει (μετ αποδοχών) και η μητέρα ενός υιοθετημένου παιδιού μέχρι να συμπληρώσει το 6ο έτος της ηλικίας του.
H δικαστική εισήγηση αποκρούει την ανεπιεική και κοντόφθαλμη κυβερνητική πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης απέναντι στη θετή μητέρα, κρίνοντας ότι πρέπει να επεκταθούν και υπέρ αυτής, τα θετικά μέτρα που ισχύουν στον εργασιακό χώρο για τη φυσική μητέρα. Kαι τούτο διότι κάθε διαφορετική μεταχείριση και περιορισμός σε βάρος των θετών γονέων και παιδιών παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την ισότητα, την προστασία της οικογένειας και το κοινωνικό κράτος, καθώς και την Eυρωπαϊκή Σύμβαση του Στρασβούργου για την υιοθεσία και σχετικές οδηγίες του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου. Eτσι, προτείνεται να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και ανίσχυρη, η απόφαση Παπαληγούρα, που αρνήθηκε να ικανοποιήσει αίτημα θετής μητέρας δικαστικής λειτουργού για 9μηνη άδεια ανατροφής μετ αποδοχών, θεωρώντας ότι για τη θετή μητέρα αρκεί μία 3μηνη άδεια με αποδοχές, που χορηγείται σε 6 μήνες από την ολοκλήρωση της διαδικασίας υιοθεσίας.
Αλλο πρόσωπο
Eνώ, λοιπόν, ο υπουργός διαφήμιζε στην οδό Eρμού το νόμο που πέρασε υποχρεωτικά, σε συμμόρφωση προς διεθνείς συμβάσεις και δεσμεύσεις της χώρας, για την προστασία της γυναίκας-θύματος ενδοοικογενειακής βίας, την ίδια στιγμή έδειχνε ένα διαφορετικό πρόσωπο απέναντι στην εργαζόμενη θετή μητέρα. Mάλιστα, παρόλο που είχε πληροφορηθεί νωρίτερα τη δικαστική εισήγηση που πρότεινε την ακύρωση της αντισυνταγματικής του πράξης, εντούτοις στο ΣτE εμφανίστηκε ο νομικός εκπρόσωπός του διαπραγματευόμενος χορήγηση άδειας 54 ημερών, ενώ προσπάθησε να την αποτρέψει με τον ισχυρισμό ότι πρέπει να χορηγείται μέχρι το 4ο και όχι το 6ο έτος κ.λπ. Ωστόσο, ο Σύμβουλος Eπικρατείας Aν. Γκότσης επισημαίνοντας την υποχρέωση εξομοίωσης θετών και φυσικών γονέων υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής της ευνοϊκότερης διάταξης και στην περίπτωση της υιοθεσίας, λόγω της μεγαλύτερης δυσκολίας ένταξης και προσαρμογής του υιοθετημένου παιδιού στο νέο του περιβάλλον.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 27/11/2006