Μεταμοσχεύσεις: 2 άτομα έσωσαν 15
ΤΗ ΖΩΗ τους ξανακέρδισαν 15 συνάνθρωποί μας, τις τελευταίες τρεις ημέρες, εξαιτίας της προσφοράς οργάνων για μεταμόσχευση δύο ατόμων που έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων το ένα ήταν έφηβος.
Η μία καρδιά δόθηκε σε μια ασθενή στον Ευαγγελισμό, ενώ η άλλη δεν χρησιμοποιήθηκε για ιατρικούς λόγους.
Τα νεφρά δόθηκαν σε δύο ασθενείς στον Ευαγγελισμό, έναν στο Λαϊκό νοσοκομείο και έναν στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Το ένα ηπατικό μόσχευμα εμφυτεύθηκε σε ασθενή στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ενώ το άλλο προσφέρθηκε στην Ευρώπη και μεταμοσχεύθηκε σε ασθενή της Ελβετίας.
Ενα μόσχευμα παγκρέατος διατέθηκε σε ασθενή σε νοσοκομείο της Ελβετίας, οι κερατοειδείς θα χρησιμοποιηθούν σε τέσσερις ασθενείς από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ οι λοιποί ιστοί (οστά και δέρμα) θα χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς νοσοκομείων της Αθήνας.
Αγωγή αποζημίωσης 587.000 ευρώ για ιατρικό λάθος
Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών κατατέθηκε αγωγή από τον Α.Σ., με την οποία ζητάει το ποσό των 587.000 ευρώ από τη διοίκηση του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, για την αναπηρία που υπέστη κατόπιν χειρουργικής επεμβάσεως.
Συγκεκριμένα, ο Α.Σ. όταν υπηρετούσε τη θητεία του στο Ναυτικό υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι για την αφαίρεση καλοήθους, σύμφωνα με την εκτίμηση των γιατρών, όγκου.
Μετά την επέμβαση ο ασθενής παρουσίασε ημιπληγία. Σήμερα παρουσιάζει αναπηρία 60%, ενώ η υγεία του δεν πρόκειται να αποκατασταθεί πλήρως.
Ο Α.Σ. θεωρεί υπαίτιους για την αναπηρία του τους δύο στρατιωτικούς γιατρούς.
Το επίμαχο ποσό ο παθών το ζητάει για ηθική βλάβη και καταστροφή της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, καθώς ήταν χημικός με μεταπτυχιακές σπουδές.
Αυξάνει ο ΟΕΚ το ύψος των δανείων για πρώτη κατοικία
Αυξάνονται τα ποσά των δανείων που χορηγούνται από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) για αγορά πρώτης κατοικίας σε πολυτέκνους, αναπήρους, δικαιούχους ή δικαιούχους που έχουν ανάπηρα προστατευμόμενα μέλη, μετά από σχετική απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ελευθερίου Τζιόλα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Οπως ανακοινώθηκε, στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στον ΟΕΚ, οποτεδήποτε οι παρακάτω κατηγορίες δικαιούχων :
* Οι δικαιούχοι με τέσσερα προστατευόμενα παιδιά μπορούν να λαμβάνουν δάνειο για αγορά κατοικίας από τον ΟΕΚ, ύψους 60.000 ευρώ (20.445.000 δρχ.) έναντι 13.000.000 δρχ. που διακαιούντο μέχρι πρότινος. Το ποσόν αυτό,μ προσαυξάνεται από 1.000.000 δρχ. σε 6.000 ευρώ (2.044.000 δρχ.) για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν των τεσσάρων.
* Οι δικαιούχοι που προστατεύουν τρία παιδιά και είτε οι ίδιοι είτε ένα προστατευόμενο παιδί τους, έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, μπορούν να λάβουν από τον ΟΕΚ δάνειο ύψους 55.000 ευρώ (18.741.000 δρχ.) έναντι 13.000.000 δρχ., που δικαιούντο πριν την υπογραφή της απόφασης.
* Οι δικαιούχοι που είτε οι ίδιοι και ένα προστατευόμενο μέλος τους είτε δύο προστατευόμενα μέλη τους, έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, μπορούν να λάβουν δάνειο από τον ΟΕΚ ύψους 52.000 ευρώ (17.719.000 δρχ.).
Τα δάνεια θα εξοφλούνται άτοκα, και θα χορηγούνται αποκλειστικά από κεφάλαια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Η διάρκεια αποπληρωμής τους φτάνει τα 25 χρόνια.
Πρώτη εμπορική εφαρμογή συστήματος τηλε-εργασίας του ΟΤΕ στην Πέλλα
Για πρώτη φορά πανελλαδικά τίθεται σε εμπορική λειτουργία σύστημα τηλε-εργασίας του ΟΤΕ στο Νομό Πέλλας. Η χρησιμοποίηση του δικτύου τηλε-εργασίας στην Πέλλα, και συγκεκριμένα στους Δήμους Αριδαίας, Εξαπλατάνου και στην ΤΕΔΚ (Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Πέλλας) αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εισαγωγή της τηλε-εργασίας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αξιοποιώντας τις σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υποδομές του στο χώρο του ηλεκτρονικού επιχειρείν και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής περιφέρειας, ο ΟΤΕ αναπτύσσει σημαντική δράση στην τομέα των τηλε-εφαρμογών.
Αποτέλεσμα της συνεργασίας της Στρατηγικής Επιχειρησιακής Μονάδας Τηλεφαρμογών του ΟΤΕ «OTEPLUS» με την ΕΚΕΜ (Επιμελητηριακή Αναπτυξιακή Κεντρικής Μακεδονίας) και το Τηλεπικοινωνιακό Διαμέρισμα Πέλλας του ΟΤΕ, το παραπάνω δίκτυο τηλε-εργασίας αναμένεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στα κέντρα πληροφόρησης (π.χ. Κοινοτικά Προγράμματα, Υπουργεία κ.α.) και καθιστώντας αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη τη λειτουργία τους.
Καθοριστικός υπήρξε ο ρόλος του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης στην υποστήριξη του όλου εγχειρήματος, το οποίο αποτελεί και ένα πρώτο βήμα για μια αμοιβαία επωφελή μακροχρόνια συνεργασία της «OTEPLUS» με την ΕΚΕΜ.
Τέλος, το έργο αυτό υπογραμμίζει το ενδιαφέρον με το οποίο περιβάλλει ο ΟΤΕ την ελληνική περιφέρεια, προσφέροντας ολοκληρωμένες τηλεπικοινωνιακές λύσεις και δίνοντας έμφαση σε έργα επωφελή τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για την ανάπτυξη της χώρας.
Περιορισμοί τέλος για προσλήψεις στο Δημόσιο
ΧΑΛΑΡΩΝΟΥΝ έως πλήρους εξαφάνισης οι περιορισμοί στις προσλήψεις του Δημόσιου Τομέα, καθώς όπως ανακοίνωσε χθες αιφνιδιαστικά ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Φλωρίδης, δεν ισχύει πλέον η αναλογία μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
Οπως ανέφερε ο υφυπουργός κατά την παρουσίαση της εγκυκλίου με τις οδηγίες προς τα υπουργεία, για την κατάρτιση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2003, η αναλογία 1 προς 5 ίσxυσε κατά την περίοδο της σύγκλισης της οικονομίας και μέxρι να ενταxθεί η xώρα στην ΟΝΕ, ενώ τώρα καταργείται και δεν υφίστανται πλέον ανάγκες για περιορισμούς.
Ο μόνος περιορισμός που τίθεται από την εγκύκλιο για όλα τα υπουργεία, είναι ο προγραμματισμός των προσλήψεων προσωπικού για την προσεχή τριετία 2003-2005, ο οποίος όμως θα είναι μετά την έγκριση του απολύτως δεσμευτικός στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Παράλληλα ζητείται από τα υπουργεία να περιορίσουν το 2003 δραστικά τις δαπάνες για τις μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων (οδοιπορικά), όπως επίσης και για τις υπερωρίες, ενώ τίθεται όριο αύξησης των καταναλωτικών δαπανών της κρατικής μηχανής το 2%. Πρόκειται για δαπάνες, που αυξάνονται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια, υπερβαίνοντας τα εγγεγραμμένα κονδύλια.
Απόφαση για συντάξεις υπαλλήλων εμπορικών καταστημάτων
Με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ροβέρτου Σπυρόπουλου, οι καταβαλλόμενες συντάξεις από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων προς τους συνταξιούχους του, των οποίων το συνταξιοδοτικό δικαίωμα εμπίπτει στο μέχρι 31-12-2001 χρονικό διάστημα, αυξάνονται από 1-1-2002 ως εξής:
Για το τμήμα σύνταξης έως 400 ευρώ, ποσοστό αύξησης 3,5%.
Για το τμήμα σύνταξης 400,01 έως 620 ευρώ, ποσοστό αύξησης 1,5%.
Για το τμήμα σύνταξης από 620,01 έως 910 ευρώ, ποσοστό αύξησης 0,75%.
Για το τμήμα σύνταξης από 910,01 ευρώ και άνω, δεν θα δοθεί αύξηση.
Στα ποσά αυτά συμπεριλαμβάνεται και το διορθωτικό ποσό έτους 2001.
Επίσης, με την ίδια απόφαση, τα κατώτατα όρια των καταβαλλομένων από το Ταμείο συντάξεων καθορίζονται από 1-1-02 στο ποσό των 182,25 ευρώ μηνιαίως για τις κατηγορίες γήρατος και αναπηρίας και στο ποσό των 148,83 ευρώ μηνιαίως για την κατηγορία συντάξεων δικαιοδόχων, ανεξάρτητα από το χρόνο έναρξης της συνταξιοδότησης.
Σε περίπτωση απονομής μειωμένης σύνταξης, τα παραπάνω κατώτατα όρια μειώνονται αναλόγως.
Το 51,4% των κοινωνικών παροχών προορίζεται για συντάξεις
Oι δαπάνες για τις συντάξεις στην Ελλάδα ανέρχονται στο μέσο κοινοτικό όρο, 12,7% του ΑΕΠ, και αντιπροσωπεύουν το 51,4% του συνόλου των κοινωνικών παροχών, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Στους «15» το υψηλότερο ποσοστό των κοινωνικών παροχών που προορίζεται για τις συντάξεις, παρατηρείται στην Ιταλία με 62%, ακολουθεί η Ελλάδα με 51,4%, ενώ τελευταία κατατάσσεται η Ιρλανδία με 27,1%. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος διαμορφώνεται στο 47,9% των συνολικών κοινωνικών παροχών.
Το 1999 οι υψηλότερες δαπάνες για τις συντάξεις ως ποσοστό του ΑΕΠ παρατηρήθηκαν στην Ιταλία με 15,1% και την Αυστρία με 14%, ενώ οι μικρότερες στην Ιρλανδία με 3,8%, την Ισπανία με 9,9% και την Πορτογαλία με 10,1%.
Στην Ελλάδα το 66,8% των συντάξεων αντιστοιχεί σε συντάξεις γήρατος, το 6,3% σε συντάξεις αναπηρίας, το 6,4% σε συντάξεις χηρείας και το 20,5% σε πρόωρη ή μερική συνταξιοδότηση.
Στην Ε.Ε. το 75,3% από τις συντάξεις προορίζεται για συντάξεις γήρατος, το 9,9% για συντάξεις αναπηρίας, το 9,7% για συντάξεις χηρείας και το 5,1% για διάφορες άλλες συντάξεις.