Oι εντυπώσεις του έμπειρου χρήστη:
Ποτέ στο παρελθόν δεν εμφανίστηκε στον ημερήσιο και στον περιοδικό τύπο τίποτα που να αφορά τις προσωπικές εμπειρίες ανθρώπων που χρησιμοποιούν τις, ομολογουμένως πολλές, εφαρμογές των τεχνολογιών αποκατάστασης και των βοηθημάτων για την ανεξάρτητη διαβίωση.
Ήταν καιρός να δημιουργηθεί κάτι που να καταγράφει την εμπειρία των έμπειρων χρηστών των τεχνολογιών αποκατάστασης αλλά και όλων των τεχνολογιών που ενσωματώνονται στην καθημερινή ρουτίνα, στην για να γίνει εφικτή η ανεξάρτητη διαβίωση.
Έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο ψηφιακό ημερολόγιο όπου καταγράφονται οι εμπειρίες από τις τεχνολογίες αποκατάστασης από την άποψη του έμπειρου και απαιτητικού χρήστη. Είναι ένα ημερολόγιο εμπειριών για ανθρώπους που θέλουν να γνωρίζουν αυτά που χρησιμοποιούν και θέλουν να χρησιμοποιούν αυτά που γνωρίζουν. Ονομάστηκε προσωρινά αναπηρία ΟΥΦ !!! και ειλικρινά από τον πρώτο κιόλας μήνα βρέθηκε στην πρώτη θέση της επισκεψιμότητας. Περισσότεροι από 4000 επισκέπτες επισκέφτηκαν και διάβασαν το Αναπηρία ΟΥΦ τον πρώτο μήνα της λειτουργίας του.
Η θεματολογία που καλύφθηκε είχε να κάνει με τις τεχνολογίες φωνής, με τις εφαρμογές φωνητικής υπαγόρευσης, μετά νέα αναπηρικά καθίσματα που πρόκειται να εισαχθούν στην Ελλάδα πολύ σύντομα, με ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον τρόπο που καλύπτεται η αναπηρία από αυτά αλλά και πολλά άλλα σοβαρά, αστεία, έως και κουτσομπολιά.
Κινέζος γιατρός τα θεραπεύει όλα:
Όλα μπορούν να συμβούν στην Ελλάδα. Κάποιοι δημοσιογράφοι διάβασαν στο BBC για κάποιο Κινέζο γιατρό που κάνει διάφορες περίεργες θεραπείες και θεραπεύει την παράλυση. Χωρίς να το πολυσκεφτούν έκαναν τη μεγάλη είδηση: Ανακοίνωσαν το τέλος στην παράλυση. Όλοι μπορούν να γίνουν με 20.000 $. Τα τηλέφωνα του ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ έσπασαν. Οι αναγνώστες προσπαθούσαν να μάθουν τι συμβαίνει και εάν θα περπατήσουν. Εάν είναι δυνατόν. Δεν ελέγχεται τίποτα σε αυτά τα κανάλια; Ό,τι βρουν μπροστά τους το γνωστοποιούν;
Η αλήθεια είναι πως την αμέσως επόμενη μέρα αναζητήσαμε και βρήκαμε όλες τις σχετικές ειδήσεις τόσο από το BBC όσο και από τα άλλα ξενόγλωσσα έντυπα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Για την ενημέρωση των αναγνωστών τα ανεβάσαμε στην ψηφιακή κοινότητα και συγκεκριμένα στην ειδική περιοχή όπου δημοσιεύονται όλες οι δημοσιεύσεις που αφορούν τις κακώσεις νωτιαίου μυελού, στην αγγλική γλώσσα, και βρίσκονται πάντα στην διεύθυνση http://scinews.disabled.gr
Πολλές από αυτές τις ειδήσεις μεταφράζονται από εθελοντές στην ελληνική γλώσσα. Ο άλλες ειδήσεις βρίσκονται στην ψηφιακή κοινότητα του ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ στην διεύθυνση http://portal.disabled.gr
Oι ειδήσεις στο www.disabled.gr:
Όλες οι ειδήσεις που αφορούν τους ανθρώπους με αναπηρίες βρίσκονται διαθέσιμες καθημερινά στο διαδίκτυο στην διεύθυνση http://news.disabled.gr, που έχει εξελιχθεί σε ένα θησαυρό γνώσης, πληροφόρησης και ειδησεογραφίας. Περιλαμβάνει ειδήσεις από τον Νοέμβριο του 2003. Είναι δυνατή η αναζήτηση ειδήσεων ανά ημερομηνία δημοσίευσης, ανά θεματική ενότητα, ανά είδος, ενώ υπάρχει και δυνατότητα αναζήτησης με λέξεις κλειδιά από τον ειδικό μηχανισμό αναζήτησης που είναι πλήρως συμβατός με την ελληνική γλώσσα.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αυτή η υπηρεσία είναι πολύ πιο ενημερωμένη από τις επαγγελματικές και τις εμπορικές υπηρεσίες που, αποδελτιώνουν πολύ μικρότερους όγκους ειδήσεων, και παρόλα αυτά χρεώνουν περισσότερα από 200 τον μήνα.
Τεχνολογίες φωνής και ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ:
Είναι γνωστό προς το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις τεχνολογίες φωνής και στα συστήματα φωνητικής υπαγόρευσης. Επειδή λειτουργεί κυρίως με εθελοντές που ζουν κάτω από συνθήκες τετραπληγίας και κατά συνέπεια δυσκολεύονται στην πληκτρολόγηση μακροσκελών κειμένων αναπόφευκτα θεωρεί αυτές τις τεχνολογίες της φωνητικής υπαγόρευσης ως ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη όχι μόνο των εθελοντών που βοηθούν στο ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, αλλά και γενικότερα της κοινότητας των ανθρώπων με σοβαρές αναπηρίες στην Ελλάδα. Ειλικρινά είμαστε βαθύτατα πεπεισμένοι πως αυτές οι τεχνολογίες θα αποκαταστήσουν την παραγωγικότητα και την δημιουργικότητα του πληθυσμού που ζει κάτω από σοβαρές κινητικές αναπηρίες.
Προσφάτως δημιουργήθηκαν δύο διαφορετικές εφαρμογές. Η πρώτη εφαρμογή, που είναι και η παλαιότερη, δημιουργήθηκε και έχει το όνομα ηλεκτρονικός λογογράφος. Η δεύτερη εφαρμογή που δημιουργήθηκε στα μέσα του Δεκεμβρίου του 2004 και στηρίζεται στην πλατφόρμα της Philips και ονομάστηκε MLS Talk&Write. και για τις δύο εφαρμογές έχουμε αναφερθεί εκτενώς στο http://www.disabled.gr/at ο που επανειλημμένα έχουμε παρουσιάσει πολλά μικρά κόλπα για να λειτουργούν καλύτερα και οι δύο εφαρμογές αλλά και για να μπορούν να τα χρησιμοποιούν καλύτερα οι χρήστες.