Στα τέλη Ιουνίου, το IKA με έγγραφό του με θέμα «Μη αποζημίωση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων, όπως αυτές ορίζονται στην εκδοθείσα από τον ΕΟΦ Περίληψη Χαρακτηριστικών του Φαρμακευτικού Προϊόντος, από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» (αριθ. πρωτ. Γ55/780/28.6.2010) επισήμανε πως δεν αποζημιώνει πλέον συνταγές που περιέχουν φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων, όπως αυτές καθορίζονται στην Περίληψη Χαρακτηριστικών του φαρμακευτικού Προϊόντος που εκδίδεται από τον Ε.Ο.Φ., ακόμα και εάν συνοδεύονται από έγκριση ατομικής παρηγορητικής θεραπείας Ε.Ο.Φ.
Στο έγγραφο γίνεται αναφορά στην παρ.1α του αρ.12 του Ν.3816/26.01.2010 που αναφέρει πως «το Δημόσιο, οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης και κάθε φορέας και κλάδος ασφάλισης δικαιούχων περίθαλψης εγκρίνουν και εξοφλούν ιατρικές συνταγές μόνο εφόσον αυτές περιλαμβάνουν φάρμακα που περιέχονται σε κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και μόνο για τις εγκεκριμένες ενδείξεις, όπως αυτές καθορίζονται στην περίληψη χαρακτηριστικών του φαρμακευτικού προϊόντος». Επίσης, σύμφωνα με το αρ.8 παρ.4. του Ν.3457/2006, «απαγορεύεται, με ευθύνη του θεράποντος ιατρού, η συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων και δοσολογίας, όπως αυτά καθορίζονται στην Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντος».
Η απάντηση στο περιεχόμενο του πιο πάνω εγγράφου ήρθε από τον Σύλλογο Μυασθενών Ελλάδος, που με επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης στις 15 Ιουλίου ενημερώνει τους αρμοδίους για την ανάγκη των ασθενών με Μυασθένεια GRAVIS (MG – χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα) που αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου να βρίσκονται σε συνεχή ανοσοκαταστολή με ενδεδειγμένα φάρμακα, όπως η ανοσοσφαιρίνη-IVΙG.
Ωστόσο, η ανοσοσφαιρίνη-IVΙG σύμφωνα με το γράμμα του εγγράφου του ΙΚΑ εμπίπτει στα υπό απαγόρευση φάρμακα λόγω μη συγκεκριμένων καταγεγραμμένων ενδείξεων του φαρμάκου. Είναι μία θεραπευτική αγωγή για τους ανθρώπους με MG που χορηγείται από τους θεράπovrες ιατρούς κατά περίπτωση, όταν κρίνουν ότι είναι απαραίτητη για την ανακούφιση και τη δύσκολη ρύθμιση της ασθένειάς τους, ενώ περιλαμβάνεται και στα διεθνή θεραπευτικά πρωτόκολλα.
Σημειώνεται πως για πολλούς ασθενείς αποτελεί την απαραίτητη θεραπευτική αγωγή σε φάσεις κρίσης ή υποτροπής και η διακοπή της ή η παροδική έλλειψή της μπορεί να επιβαρύνει ανεπανόρθωτα την υγεία τους.
Για επικοινωνία με τον Σύλλογο Μυασθενών Ελλάδος: www.myasthenia.gr, info@myasthenia.gr, τηλ: 2106478844
Το σχετικό έγγραφο του ΙΚΑ, αλλά και η επιστολή του Συλλόγου Μυασθενών Ελλάδος, βρίσκονται αναρτημένα στο www.disabled.gr, στη θεματική ενότητα «Κοινωνικές Ασφαλίσεις».