Όταν πριν μερικά τεύχη γράφηκε στο ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ άρθρο για το ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ έγινε κριτική στον αρθρογράφο ότι τα ποσά που αναγράφονταν ήταν υπερβολικά.
Τα ποσά αυτά είναι πραγματικά και αντιστοιχούν στις proforma invoice που στέλνονται σε έλληνες που ζητούν να αποκατασταθούν στο εξωτερικό. Τα ποσά θα μπορούσαν να εξακριβωθούν εύκολα εφόσον σταλεί fax στα ίδια τα νοσοκομεία και εφόσον ζητηθεί το κόστος της νοσηλείας για μονάδα εντατικής παρακολούθησης συν το κόστος της τυπικής αποκατάστασης.
Έχει μετρήσει ποτέ κανείς πόσα χρήματα χρειάζεται το μήνα ένας τετραπληγικός ή ένας παραπληγικός ή ένας εξαρτημένος από αναπνευστική συσκευή ή ένας άνθρωπος με κρανιοεγκεφαλική κάκωση;
Πόσα χρήματα πρέπει να καταβάλει ένας τέτοιος άνθρωπος κάθε μήνα σε μισθούς ανειδίκευτων βοηθών ώστε να απολαμβάνει ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΜΕ ΜΙΣΘΟ 110.000 δρχ το μήνα;
1/4σοι κατηγορούν το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ ως υπεροπτικό και ως ελιτίστικο ας μάθουν μέτρημα: Οι 4 εβδομάδες έχουν 84 οκτάωρα, χωρίς να υπολογίσουμε το μεροκάματο του σαββατοκύριακου, τις άδειες του προσωπικού, τις αναρρωτικές άδειες και τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων που για ευνόητους λόγους απολύονται. Παρόλα αυτά με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις ο ανάπηρος δεν πληρώνει 84 μεροκάματα, πληρώνει 30 ημέρες δηλαδή 90 μεροκάματα.
Για όσους είναι κακοί στην Αριθμητική τα 90 μεροκάματα το μήνα μπορούν να γίνουν λιγότερα μόνο αν ΜΠΕΙ Ο ΑΝΑΠΗΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ. Θα χορηγούν όμως τα ασφαλιστικά ταμεία ΚΑΤΑΨΥΚΤΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ;
Υπό τις παρούσες συνθήκες 90 μεροκάματα κοστίζει η υποστήριξη, 24 ώρες το 24ωρο. Κάθε ημέρα απαιτεί 4 ώρες εργασίας από ειδικευμένο επαγγελματία βοηθό – για τις εργασίες ρουτίνας: μπάνιο, ντύσιμο, μεταφορές από το κρεβάτι στο κάθισμα, αλλαγή συστήματος ουροσυλλογής, αφόδευση, ορθοστασία κ.ο.κ. Ο εξειδικευμένος βοηθός απαιτείται για απλούς λόγους επιβίωσης: Απαιτείται για την αποφυγή των συνηθισμένων ατυχημάτων από κακής ποιότητας υποστήριξη (πτώσεις, ερεθισμοί του πέους ή του κόλπου ή του εντέρου κ.ά.).
Στον υπολογισμό δεν προσετέθησαν οι μισθοί του οδηγού του αυτοκινήτου του αναπήρου (και μη πει κανείς ότι οδηγός δε χρειάζεται), δεν προσετέθησαν τα εκτός έδρας και διαμονή-διατροφή του βοηθού για τις διακοπές διότι είναι πολυτέλειες και ο ανάπηρος θα εισπράξει το ΡΕ ΔΕ ΚΟΙΤΑΣ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ;
Στο κόστος της αναπηρίας προστίθενται και τα βοηθήματα που δε χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία διότι όποιος πληρώνει μισθό αναγκαστικά αγοράζει πολλά ειδικά και πανάκριβα βοηθήματα για να απασχολεί λιγότερους υπαλλήλους. Άλλωστε όσοι ζούν με βοηθούς γνωρίζουν πως η Τεχνολογία Αποκατάστασης είναι πιο αξιόπιστη ακόμη και από τον πιο επαγγελματία βοηθό.
Αν στο κόστος ζωής προστεθεί και το κόστος των μισθών για έκτακτη βοήθεια (σύντομη παραμονή σε νοσοκομείο, εξετάσεις σε ιατρικά εργαστήρια κ.ο.κ.) τότε, για αυτές τις έκτακτες ανάγκες και για όσο διαρκούν, το κόστος ζωής υπερδιπλασιάζεται.
Στο κόστος ζωής υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να προστεθεί και το κόστος α) του φοροτεχνικού, β) του επαγγελματία που τηρεί τα βιβλιάρια ενσήμων του προσωπικού και γ) το κόστος της αμοιβής του δικηγόρου για παραστάσεις στο ΙΚΑ διότι ο εργοδότης ανάπηρος ή όχι είναι το ίδιο εκτεθειμένος σε καταγγελίες του προσωπικού ή του ΙΚΑ.
Μείωση του κόστους ζωής
Το κόστος ζωής των αναπήρων μπορεί να μειωθεί και να πλησιάσει το κόστος ζωής των ικανών σωματικά μόνο εφόσον αλλάξουν πολλά και μόνο εφόσον όλα αυτά αλλάξουν ταυτοχρόνως.
Κάθε έλλειψη και κάθε ατέλεια στις κοινωνικές ασφαλίσεις, στο καθεστώς προσλήψεων υπαλλήλων, στις κοινωφελείς υπηρεσίες, στις δημόσιες επιχειρήσεις, στα μέσα μαζικών μεταφορών, στο σύστημα υγείας, στα δίκτυα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών (λ.χ. ΕΚΑΒ), στη προσπελασιμότητα των δημοσίων κτηρίων κ.ο.κ. αυξάνει το κόστος ζωής του αναπήρου – διότι ο ανάπηρος με ή χωρίς εμπόδια υποχρεούται να επιβιώσει.
Μείωση του κόστους ζωής σημαίνει οργάνωση όλων των φορέων που απαρτίζουν το δίκτυο ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ και δημιουργούν νέα συστήματα επιβίωσης και νέες ποιότητες ζωής.
Τις νέες ποιότητες ζωής δεν τις διδασκόμαστε από επιχορηγούμενα ταξίδια στο εξωτερικό. Τις διδασκόμαστε με μελέτη, διάβασμα και εργασία. 1/4λα τα άλλα είναι δικαιολογίες αμαθών και ημιμαθών που προσπαθούν να κάτι να πουν γιατί αλλιώς θα σιωπήσουν.
Αφιερωμένο εξαιρετικά στη Λίλη Κωνσταντινίδου και σε όλους τους αναγνώστες που ζούν με βοηθούς.
Νίκος Βουλγαρόπουλος, τετραπληγικός