Γερμανοί ερευνητές από το Göttingen, Heidelberg και Karlsruhe ανέπτυξαν τεχνολογία που επιτρέπει σε χειριστές αναπηρικών αμαξιδίων να χρησιμοποιούν τους μυς των αυτιών τους για να οδηγούν και να κατευθύνουν το κάθισμά τους. Δείτε το βίντεο:
Ένα μικρό τσιπ τοποθετείται στα αυτιά των χρηστών και καταγράφει τη μυική δραστηριότητα των μυών των αυτιών μετατρέποντάς τη σε σήμα που μέσω υπολογιστή πηγαίνει στο αναπηρικό κάθισμα.
Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, David Liebetanz, υποστηρίζει πως αυτό το λογισμικό, σε αντίθεση με τις άλλες εφαρμογές που έχουν μέχρι σήμερα αναπτυχθεί (πχ. χειρισμός του αμαξιδίου με κινήσεις ματιών, με εισπνοή/εκπνοή ή με γκριμάτσες του προσώπου), δεν παρεμβαίνει στην επικοινωνία του χειριστή με τους γύρω του, ούτε τον αναγκάζει να κάνει “περίεργες” κινήσεις που διαταράσσουν την κοινωνική του συμπεριφορά.
Οι 10 συμμετέχοντες που δοκίμασαν πρώτοι αυτή την εφαρμογή, χρειάστηκε να εκπαιδευτούν για 5 ημέρες, ώστε να μάθουν να χρησιμοποιούν τους μύες των αυτιών τους. Παρά το γεγονός πως οι μισοί από τους συμμετέχοντες δήλωσαν αρχικά πως δεν ήξεραν πώς να κινούν τους μύες των αυτιών, τα αποτελέσματα ήταν επιτυχή για όλους.
Η νέα τεχνολογία αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση χρηστών με κάκωση νωτιαίου μυελού και σοβαρές τετραπληγίες που δεν έχουν καμία κίνηση στα πόδια και τα χέρια τους, ενώ οι επιστήμονες φιλοδοξούν να την εξελίξουν και για το χειρισμό των ηλεκτρονικών τεχνητών μελών για ανθρώπους με ακρωτηριασμό.