Ειλικρινά και Ανθρώπινα

Στη ζωή είναι λίγα πράγματα αυτά που αξίζουν: Ένας καλός καφές, ένα καλό τσιγάρο, ένα καλό περιοδικό, ένα καλό site, ένα καλό script, μια καλή ψηφιακή κοινότητα, ένας καλός μηχανισμός αναζήτησης και τώρα προσφάτως μια πολύ καλή βιβλιοθήκη με εξειδίκευση την αναπηρία και ιδιαιτέρως στις κινητικές αναπηρίες και στις κακώσεις νωτιαίου μυελού.

Είναι πολύ όμορφο να εμπνέεις και να ενθαρρύνεις τους ανθρώπους να δημιουργούν και να λειτουργούν όμορφα εργαλεία όπως είναι το έντυπο περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ και το www.DISABLED.GR που ας μην κρυβόμαστε, εκτός από εργαλεία, είναι και παιχνίδι για το μεγάλο παιδί που κρατά την μηχανή σε λειτουργία, την πλένει και τη γυαλίζει για να φαίνεται πάντα σαν καινούρια.

Παράδοξα και ανορθολογικά:

Εάν, το «μεγάλο παιδί» έβγαινε και χρησιμοποιούσε τους όρους «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», «κοινωνικός αποκλεισμός», «παραδοτέο», «έργο» και κάποιους άλλους όρους της νέας σύγχρονης ορολογίας όλοι θα το έπαιρναν στα σοβαρά ως επαγγελματία και ως επιστήμονα.

Τώρα όμως που μιλάμε μόνο για αναπηρία και όταν αναφερόμαστε σε αυτήν αναφερόμαστε πολύ συγκεκριμένα, τότε όλοι καταλαβαίνουν αμέσως πως το «μεγάλο παιδί» δεν έχει μια σχέση με επαγγελματία ή με επιστήμονα ή με οτιδήποτε άλλο σοβαρό ή επιδοτούμενο ή χρηματοδοτούμενο. Τώρα απλώς είναι ένα γραφικό και ρομαντικό «μεγάλο παιδί» και πιθανόν είδος εν ανεπαρκεία.

Υποχρέωση για ανάπτυξη:

Από τότε που δημιουργήθηκε το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, το 1993, εκ κατασκευής ήταν υποχρεωμένο να αναπτύσσεται. Ξεκίνησε από 16 σελίδες και έχει φτάσει στις 82. Από 1.500 συνδρομητές και έχει φτάσει στους 8.300 συνδρομητές. Το www.DISABLED.GR βρίσκεται από πάντα στην κορυφή της δημοτικότητας και της επισκεψιμότητας επειδή πάντα το ίντερνετ ήταν πολύ προσπελάσιμο για ανθρώπους με σοβαρή παράλυση αλλά και πολύ πιο οικονομικό από τις έντυπες εκδόσεις.

Όμως ένα site που λειτουργεί είκοσι χρόνια και βρίσκεται συνεχώς στην κορυφή της επισκεψιμότητας κάποτε είναι υποχρεωμένο να αλλάξει: Έτσι και το www.DISABLED.GR που κάποια στιγμή η βιβλιοθήκη του είχε γεμίσει τόσα πολλά κείμενα που ήταν αδύνατον να τη διαχειριστεί ακόμη και αυτός που την έφτιαξε.

Όμως δεν είναι εύκολο να δημιουργήσεις ένα σύστημα στο οποίο υπάρχουν το λιγότερο 8.000 άρθρα και βιβλία. Όσοι αγαπούν τις εκδόσεις καταλαβαίνουν πώς οι βιβλιοθήκες πολύ δύσκολα μεταρυθμίζονται.

Οι δυσκολίες γίνονται ακόμη περισσότερες όταν δεν υπάρχουν χρήματα για να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή ενός προσπελάσιμου συστήματος βιβλιοθήκης που να ικανοποιεί τις ανάγκες των Ελλήνων αναγνωστών που ενδιαφέρονται για την αναπηρία. Όμως, επειδή η τεχνολογία είναι με το μέρος μας, τελικά βρέθηκε λύση.

Η νέα βιβλιοθήκη στον αέρα:

Περισσότερα από πέντε χρόνια, το «μεγάλο παιδί», αναζητούσε κάποια σύστημα διαχείρισης περιεχομένου κατάλληλο για να στεγάσει τη βιβλιοθήκη του www.DISABLED.GR που υπερβαίνει τα 8.000 κείμενα.

Ρώτησε τους πάντες: Ερευνητές, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, προγραμματιστές και εκατοντάδες άλλους σχετικούς και άσχετους. Η λύση όμως βρέθηκε από ένα μαγικό κομμάτι κώδικα PHP που ονομάζεται WordPress και κυκλοφορεί δωρεάν στο διαδίκτυο.

Με την βοήθεια του φίλου Σήφη Διαμαντίδη, που για την ιστορία χρειάζεται να ειπωθεί πώς βοηθάει από την πρώτη έκδοση του πρώτου τεύχους, το όνειρο για μια απολύτως προσπελάσιμη και εύχρηστη βιβλιοθήκη έγινε πραγματικότητα. Χρειάστηκαν περίπου 12 συνολικά ώρες για να στηθεί το script και για να προσαρμοστεί στις ανάγκες των αναγνωστών του www.DISABLED.GR και του ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ.

Η νέα βιβλιοθήκη του www.DISABLED.GR άρχισε να λειτουργεί από τις αρχές του Μαρτίου του 2005. Όπως πάντα, ό,τι έγινε έγινε χωρίς χρηματοδοτήσεις αφού κανείς δεν χρηματοδοτεί εθελοντές και ερασιτέχνες. Επιπλέον, η λεγόμενη κοινωνία της πληροφορίας δεν χρηματοδοτεί έργα χαμηλών τεχνολογιών. Ρίξτε μια ματιά στο ίντερνετ και θα διαπιστώσετε πώς χρηματοδοτεί μόνο την υψηλή και την πανύψηλη τεχνολογία.

Οι ψηφιακές βιβλιοθήκες και τα sites όπως το www.DISABLED.GR με 60.000 επισκέπτες το μήνα, είναι πολύ χαμηλής τεχνολογίας επινοήσεις.

Ακαδημαϊκά και επιστημονικά σάϊτ είναι μόνο αυτά που δεν έχουν επισκέπτες. Τα sites που έχουν επισκέπτες και τα περιοδικά που έχουν πολλούς αναγνώστες είναι λαϊκά.

Καινοτομία και αποδοτικότητα:

Το ζήτημα δεν είναι μόνο η καινοτομία. Το ζήτημα είναι και η αποδοτικότητα και κυρίως η αποδοτικότητα που απευθύνεται άμεσα στον ίδιο τον χρήστη. Το όφελος δηλαδή που έχει ο μεμονωμένος πολίτης που ζει κάτω από συνθήκες αναπηρίας.

Στη βάση αυτή το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ παραδίδει μαθήματα:

1. Δεν επιχορηγείται ούτε επιχορηγήθηκε ποτέ, αφού είναι τόσο πληροφοριακά και τεχνολογικά ασήμαντο.

2. Το 65% των επενδύσεων που γίνονται κάθε μήνα επιστρέφει απευθείας στους ίδιους τους συνδρομητές είτε με τη μορφή τυπογραφικού χαρτιού και έντυπου περιοδικού σε 8.300 συνδρομητές είτε με την μορφή ψηφιακού περιεχομένου σε 60.000 επισκέπτες το μήνα.

3. Καταβάλει εμπρόθεσμα τόσο το ΦΠΑ όσο και τις εργοδοτικές εισφορές. Είναι αυτονόητο πως όλοι οι μισθοί πληρώνονται εγκαίρως.

Αλήθεια, ποιος άλλος προνοιακός φορέας επιστρέφει στους πολίτες με αναπηρίες υποστηρικτικό υλικό και υπηρεσίες σε τέτοια αναλογία, με τέτοια συνέπεια και μάλιστα για 14 συναπτά έτη; Κανένας!

Και ας γελάσουμε…

Το 2004 προς το τέλος προκηρύχθηκε ένα έργο για την κατασκευή ενός portal για ένα μεγάλο υπουργείο. Η συνολική αξία του έργου ήταν 800.000 ευρώ. Η κοινοπραξία που κατέβασε πρόταση πρότεινε στο ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ να εκχωρήσει μέρος από την βιβλιοθήκη, αντί του ποσού των 4.000 ευρώ το έτος. Βεβαίως το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ χαμογέλασε. Κατανόησε την ευαισθησία των υπουργείων και των επιχειρηματιών για τα ΑμεΑ και μην μπορώντας να κάνει διαφορετικά εκχώρησε αυτό το ενημερωτικό υλικό δωρεάν. Κανείς δεν ντράπηκε.

Το χειρότερο είναι ότι αύριο θα διαβάσετε στις εφημερίδες, θα δείτε στις τηλεόρασεις και θα ακούσετε στα ραδιόφωνα για την ευαισθησία αυτού του ομίλου των επιχειρήσεων και αυτού που υπουργείου που κάνει τόσα πολλά για τα ΑμεΑ.

Συνεχίζουμε ακάθεκτοι !!!

Αμέσως μετά τις τελευταίες αλλαγές και την δημιουργία της μηχανής που θα φιλοξενήσει την ψηφιακή βιβλιοθήκη του ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ στο www.DISABLED.GR υπάρχει πολύ δουλειά για το «νοικοκύρεμα» της βιβλιοθήκης του www.DISABLED.GR που χρειάζεται γρήγορες μηχανές, ευρυζωνικά δίκτυα, πολύ γράψιμο και ακόμη περισσότερο διάβασμα.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Οι διαπραγματεύσεις της καθημερινής ζωής

Η ζωή κάτω από συνθήκες μιας σοβαρής τετραπληγίας ή ενδεχομένως και μιας υψηλής παραπληγίας είναι άθροισμα και διαδοχή μικρών ή μεγαλύτερων διαπραγματεύσεων. Συχνά ακόμη και ο αέρας που αναπνέουμε …

ΚΕΠΑ: Τα μνημονιακά ΚΤΕΟ ανθρώπων

Για να γράψω αυτό το κείμενο πληκτρολογώ με το αριστερό μου χέρι μόνο, όπως έχω μάθει να κάνω εδώ και 5 χρόνια, όταν το δεξί σταμάτησε εντελώς να λειτουργεί εξ αιτίας της σκλήρυνσης κατά πλάκας με την …

Μετρώντας ολημερίς κεραμίδια

Έχουμε ένα άθλιο σύστημα υγείας, που καταδικάζει ολικά ανάπηρους ανθρώπους να είναι ολημερίς καθηλωμένοι σ’ ένα κρεβάτι χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας. …

Oικογένειες φιλοξενίας ατόμων με άνοια

Φροντίδα ασθενών με άνοια στο σπίτι ακόμη κι αν δεν πρόκειται για συγγενείς; Για κάποιους είναι αδιανόητο. Άλλοι πάλι πρόθυμα δέχονται να τους φροντίσουν. Ο Κλάους Νιλ εργάζεται στη Διακονία της …

Οι ΑμεΑ οικότροφοι της βελγικής πόλης Geel

Για πολλούς αιώνες μια μικρή, ήσυχη πόλη του Βελγίου χρησιμοποιεί μερικές πολύ ιδιαίτερες μεθόδους για τη θεραπεία των ψυχικά αρρώστων. Οι κάτοικοι της βελγικής αυτής πόλης φιλοξενούν εδώ και …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ρομποτικοί βοηθοί της Google

Λίγες μέρες μετά την υπόσχεση της Amazon ότι θα προσφέρει στο μέλλον υπηρεσία παράδοσης προϊόντων με drone, οι New York Times αποκαλύπτουν ότι η Google αναπτύσσει ρομποτικούς εργάτες και κούριερ θα …

Άρειος Πάγος: Δεν ισχύουν οι υπερωρίες και οι προσαυξήσεις για οικόσιτους βοηθούς

Οικόσιτοι Οικιακοί μισθωτοί. Η εργασιακή τους σχέση δεν διέπεται από τις ειδικές διατάξεις για το χρόνο εργασίας των μισθωτών, για εργασία κατά τις Κυριακές, αργίες, ημέρες αναπαύσεως, υπερεργασία και …

Αυτοδιαχειριζόμενες μονάδες συγκατοίκησης Reloaded!

Όταν το 1985 βρέθηκα ως νέος τετραπληγικός από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισα και το πρόβλημα της προσπελάσιμης στέγης και της υποστήριξης από επαγγελματίες βοηθούς. Τότε ως νέος καταλάβαινα πως λύση …

Πώς να κάνετε προσβάσιμη την κουζίνα σας [video]

Μας αρέσει το μαγείρεμα, μας αρέσουν οι στυλάτες κουζίνες, αλλά χρειαζόμαστε και λειτουργικότητα στο χώρο όταν κάνουμε τα πάντα από το ύψος του αναπηρικού μας καθίσματος. Βρήκαμε λοιπόν τον τρόπο! …