ΜΕ ΕΝΤΑΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ προχωρά η ολοκλήρωση των προγραμμάτων του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για τον τουρισμό από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός του Δ’ ΚΠΣ, με τη διατύπωση των προτάσεων και των θέσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.
«Βασικός στόχος των παρεμβάσεών μας στον τομέα του τουρισμού, για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2007-13, είναι η γενική ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας και των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα», όπως δήλωσε στη «Ν» η γενική γραμματέας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, Μαρία Γιαννίρη.
Αναλυτικότερα, σχετικά με την πορεία των έργων του μέτρου 8.1 του Γ’ ΚΠΣ, για τις οποίες τελικός δικαιούχος είναι το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, ότι σχετικά με εκκρεμότητες που υπήρχαν, στο χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από το Μάρτιο μέχρι σήμερα, έχουμε τα ακόλουθα αποτελέσματα:
– Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των προτάσεων του έργου «Ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού» Β’ Κύκλος, στο πλαίσιο της πράξης 8.1.6.1. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 5 εκατ. ευρώ. Υποβλήθηκαν συνολικά 142 προτάσεις, που ήταν αριθμός ρεκόρ. Ετσι, ο προϋπολογισμός αναμορφώθηκε και διαμορφώθηκε στο ποσό των 7.529.938 ευρώ.
Η απορρόφηση του προγράμματος κινήθηκε σε ποσοστό 120-130%. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, που εκτιμάται ότι θα συμβάλει ιδιαίτερα στη βελτίωση του επιπέδου της κατάρτισης, που είναι ασφαλώς μια από τις προκλήσεις της εποχής και ένας κρίσιμος παράγοντας για την ποιοτική βελτίωση του τουρισμού μας.
Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, της ΕΥΔ ΕΠΑΝ και του υπουργείου Απασχόλησης και κοινωνικής Προστασίας για την προκήρυξη ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για το Β’ κύκλο του «Προγράμματος συμπληρωματικής εκπαίδευσης για εργαζομένους, εποχικά άνεργους και επιχειρηματίες στον τουρισμό, με στόχο την αναβάθμιση των γνώσεών τους». Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 15.000.000 ευρώ και με την ανάπτυξη των σχετικών δράσεων, που προβλέπονται, θα ενισχυθεί με καθοριστικό τρόπο αυτή η σύνθετη και πολύπλευρη προσπάθεια για την εκπαίδευση και κατάρτιση.
Εκπαίδευση
Επίσης, όπως τονίζει η κα Γιαννίρη, «ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου του έργου ‘Δράσεις φυσικής δημοσιότητας της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης’, στο πλαίσιο της Δράσης 8.1.7. Το έργο υλοποιείται και ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 515.000 ευρώ.
Εν τω μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη (στη φάση της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών) το έργο προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή Συμβούλου Τεχνικής Ανάπτυξης, ως φορέα προγραμματισμού για τα Μέτρα 2.2.2, 2.2.3, 5.2 και 8.1 του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘Ανταγωνιστικότητα στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ 2000-2006′ (προϋπολογισμός 345.000 ευρώ).
Να σας ενημερώσω τέλος», συνεχίζει η γ.γ. του ΥΠΤΑ, «και για ένα ακόμα σημαντικό πρόγραμμα, που αφορά στο δικό μας ‘σπίτι’, δηλαδή το υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς. Στην κατεύθυνση αυτή, προωθούμε ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης των υπαλλήλων, που θα δώσει νέα «εφόδια» χρήσιμα και για τη δική μας εξειδίκευση. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.000.000 ευρώ.
Παρατηρητήριο
Επίσης, βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης δύο έργα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, δηλαδή η ‘Δημιουργία Παρατηρητηρίου Τουρισμού και Δορυφόρου Λογαριασμού’ και συμβούλου Τεχνικής Υποστήριξης του ως άνω κυρίως έργου, προϋπολογισμού 2.5000.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στο σχεδιασμό του Δ’ ΚΠΣ», η κα Γιαννίρη ανακοινώνει ότι «έχει συσταθεί η ομάδα εργασίας για την υποβολή των προτάσεων, ενώ παράλληλα προωθούνται ενέργειες για την εκπόνηση μελετών ωρίμανσης στις ακόλουθες ενότητες:
– Τουριστική ανάδειξη μέσα από πολιτιστικές διαδρομές και εκδηλώσεις. Προϋπολογισμός 230.000 ευρώ.
– Προσβασιμότητα ειδικών ομάδων (ΑΜΕΑ, άτομα τρίτης ηλικίας, άτομα με προβλήματα υγείας κ.ά.) σε τουριστικές περιοχές. Προϋπολογισμός 120.000 ευρώ.
– Χαρτογράφηση περιοχών για προώθηση νέων μορφών τουρισμού (π.χ. προπονητικός, προσκυνηματικός, αθλητικός, city breakes κ.ά.) Προϋπολογισμός 180.000 ευρώ.
– Καινοτομία στον κλάδο του τουρισμού. Προϋπολογισμός 100.000 ευρώ.
– Επέκταση και διασύνδεση τουριστικών υποδομών στην αλυσίδα υποδοχής και μεταφορών (σταθμοί υποδοχής, λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμοι, υδροπλάνα κ.λπ.). Προϋπολογισμός 180.000 ευρώ.
– Ανάπτυξη Παρατηρητηρίου τουρισμού. Προϋπολογισμός 90.000 ευρώ.
– Τουριστική Ανάπτυξης και κρουαζιέρα. Προϋπολογισμός 100.000 ευρώ.
Οι μελέτες αυτές είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ και αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στις προσπάθειες που κάναμε και στο στρατηγικό μας στόχο για την ποιότητα σε όλα τα επίπεδα του ελληνικού τουρισμού.
ΤΖΙΝΑ Ι. ΑΓΓΟΥΡΗ
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 29 Μαϊου 2006 07:00