Σε αφιέρωμα που δημοσιεύθηκε στο tanea.gr, στις 13 Μαΐου, παρουσιάζονται οι Έλληνες φοιτητές που διεκδίκησαν το βραβείο σχεδιασμού λογισμικού του Imagine Cup 2010, καθώς και βραβευμένοι παλαιότερων ετών. Το imagine cup θεωρείται ο μεγαλύτερος διαγωνισμός καινοτομίας στον τομέα επιστημών πληροφορικής, που διοργανώνεται από τη Microsoft σε ετήσια βάση από το 2003.
Πιο κάτω παραθέτουμε τις καινοτομίες που σχετίζονται άμεσα με την τεχνολογική υποστήριξη των ανθρώπων με αναπηρία:
dotSPECIAL Εφεύρεση: oramA Λογισμικό για παιδιά με νοητική υστέρηση (Πανεπιστήμιο Πατρών)
Το έργο αυτό δημιουργήθηκε ως η πρώτη πλατφόρμα λογισμικού για παιδιά με νοητική υστέρηση. Στόχος ήταν να έρθουν οι υπολογιστές ένα βήμα πιο κοντά στα παιδιά με νοητική υστέρηση. Αποτελείται από ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές εφαρμογές που σχεδιάστηκαν υπό την καθοδήγηση ειδικών επιστημόνων και ανθρώπων που βρίσκονται συνεχώς δίπλα στα παιδιά, και επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα στους εργοθεραπευτές να το προσαρμόσουν στις ανάγκες του κάθε παιδιού και να παρακολουθούν την πρόοδό του μέσα από τα διάφορα παιχνίδια.
Μέλη: Ερρίκος Αλκαλάι, Νικόλαος Καλλιαγκόπουλος, Αγησίλαος Σούλας, Παναγιώτης Λελούδας (Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής).
Epione Εφεύρεση: σύστημα διαχείρισης πόνου (ΑΠΘ)
Πρόκειται για ένα σύστημα διαχείρισης πόνου, μια έξυπνη λύση πάνω στη διαχείριση πόνου, που έχει τη μορφή ενός 3D περιβάλλοντος, στο οποίο βρίσκεται ο χρήστης, ενώ μια webcam αναγνωρίζει τις εκφράσεις πόνου και τις κατατάσσει σύμφωνα με μια επιστημονική κλίμακα, ενεργοποιώντας διάφορες αντιδράσεις και λύσεις του προβλήματος. Οι συντελεστές του έργου έχουν ασχοληθεί πολύ με το λεγόμενο phantom limb pain (δηλαδή τον πόνο που «αισθάνονται» κάποιοι άνθρωποι σε ακρωτηριασμένο μέλος τους), με προσομοίωση χρήσης επαυξημένης πραγματικότητας.
Μέλη: Στέφανος Ελευθεριάδης, Σταμάτης Γεωργούλης, Δημήτρης Τζιώνας, Κώστας Βρένας (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών).
Aesthisis Μουσική για άτομα με απώλεια ακοής Aesthesis (ΑΠΘ)
Το project αυτό είναι ένα πολυτροπικό μοντέλο μετάδοσης της μουσικής πληροφορίας, μέσω άλλων οδών και όχι μέσω της ακοής. Αυτό που επιχειρείται είναι μέσω δονήσεων στο σώμα ανθρώπων με κώφωση να μεταφερθεί το συναισθηματικό μέρος της μουσικής πληροφορίας, αλλά παράλληλα αυτό να συνδεθεί με οπτική πληροφορία, συμβιβάζοντας τη λειτουργικότητα με το κόστος.
Μέλη: Παρασκευάς Χουρτσίδης, Δημήτρης Φίλος, Ευάγγελος Ατματζάκης, Ιωάννα Τζιουβάρα (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών).