Imagine Cup: διαγωνισμός καινοτομίας της Microsoft

Σε αφιέρωμα που δημοσιεύθηκε στο tanea.gr, στις 13 Μαΐου, παρουσιάζονται οι Έλληνες φοιτητές που διεκδίκησαν το βραβείο σχεδιασμού λογισμικού του Imagine Cup 2010, καθώς και βραβευμένοι παλαιότερων ετών. Το imagine cup θεωρείται ο μεγαλύτερος διαγωνισμός καινοτομίας στον τομέα επιστημών πληροφορικής, που διοργανώνεται από τη Microsoft σε ετήσια βάση από το 2003.

Πιο κάτω παραθέτουμε τις καινοτομίες που σχετίζονται άμεσα με την τεχνολογική υποστήριξη των ανθρώπων με αναπηρία:

dotSPECIAL Εφεύρεση: oramA Λογισμικό για παιδιά με νοητική υστέρηση (Πανεπιστήμιο Πατρών)

Το έργο αυτό δημιουργήθηκε ως η πρώτη πλατφόρμα λογισμικού για παιδιά με νοητική υστέρηση. Στόχος ήταν να έρθουν οι υπολογιστές ένα βήμα πιο κοντά στα παιδιά με νοητική υστέρηση. Αποτελείται από ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές εφαρμογές που σχεδιάστηκαν υπό την καθοδήγηση ειδικών επιστημόνων και ανθρώπων που βρίσκονται συνεχώς δίπλα στα παιδιά, και επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα στους εργοθεραπευτές να το προσαρμόσουν στις ανάγκες του κάθε παιδιού και να παρακολουθούν την πρόοδό του μέσα από τα διάφορα παιχνίδια.
Μέλη: Ερρίκος Αλκαλάι, Νικόλαος Καλλιαγκόπουλος, Αγησίλαος Σούλας, Παναγιώτης Λελούδας (Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής).

Epione Εφεύρεση: σύστημα διαχείρισης πόνου (ΑΠΘ)

Πρόκειται για ένα σύστημα διαχείρισης πόνου, μια έξυπνη λύση πάνω στη διαχείριση πόνου, που έχει τη μορφή ενός 3D περιβάλλοντος, στο οποίο βρίσκεται ο χρήστης, ενώ μια webcam αναγνωρίζει τις εκφράσεις πόνου και τις κατατάσσει σύμφωνα με μια επιστημονική κλίμακα, ενεργοποιώντας διάφορες αντιδράσεις και λύσεις του προβλήματος. Οι συντελεστές του έργου έχουν ασχοληθεί πολύ με το λεγόμενο phantom limb pain (δηλαδή τον πόνο που «αισθάνονται» κάποιοι άνθρωποι σε ακρωτηριασμένο μέλος τους), με προσομοίωση χρήσης επαυξημένης πραγματικότητας.
Μέλη: Στέφανος Ελευθεριάδης, Σταμάτης Γεωργούλης, Δημήτρης Τζιώνας, Κώστας Βρένας (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών).

Aesthisis Μουσική για άτομα με απώλεια ακοής Aesthesis (ΑΠΘ)

Το project αυτό είναι ένα πολυτροπικό μοντέλο μετάδοσης της μουσικής πληροφορίας, μέσω άλλων οδών και όχι μέσω της ακοής. Αυτό που επιχειρείται είναι μέσω δονήσεων στο σώμα ανθρώπων με κώφωση να μεταφερθεί το συναισθηματικό μέρος της μουσικής πληροφορίας, αλλά παράλληλα αυτό να συνδεθεί με οπτική πληροφορία, συμβιβάζοντας τη λειτουργικότητα με το κόστος.
Μέλη: Παρασκευάς Χουρτσίδης, Δημήτρης Φίλος, Ευάγγελος Ατματζάκης, Ιωάννα Τζιουβάρα (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών).

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Video games: Ήρθε η ώρα της τεχνολογίας eye-tracking

Στα μέσα του 2014 κυκλοφορεί το πολλά υποσχόμενο Tobii-EyeX που ανοίγει την αυλαία για τη νέα γενιά των video games. Η τεχνολογία eye-tracking ενσωματώθηκε στο νέο τηλεχειριστήριο που βγάζει στην …

Καθαρίστε τον υπολογιστή σας με CCleaner (δείτε το video)

Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή, τόσα περισσότερα σκουπίδια μαζεύονται και πρέπει να καθαριστούν. Εάν δεν καθαριστούν τότε ο υπολογιστής μας δεν λειτουργεί σωστά ειδικά …

Προσαρμογή του Talk & Write στα Windows 7 (64 bit)

Εδώ και αρκετά χρόνια χρησιμοποιώ ένα σύστημα φωνητικής υπαγόρευσης που μετατρέπει την ομιλία σε κείμενο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το σύστημα ονομάζεται Talk & Write, κατασκευάζεται από την MLS και …

Πρωτοποριακή συσκευή που επιτρέπει σε τετραπληγικούς να σχεδιάζουν με τα μάτια [Video]

Άτομα με σοβαρή κινητική αναπηρία (πχ. πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση - ALS, τετραπληγία από κάκωση νωτιαίου μυελού) που δεν μπορούν να κουνήσουν τα χέρια τους, έχουν την ευκαιρία να γράφουν ή να …

Η Microsoft κάνει το «ποντίκι»… παρελθόν!

Νέα εξελιγμένη έκδοση του γνωστού αισθητήρα Kinect ανακοίνωσε η Microsoft πως θα κυκλοφορήσει στην αγορά, αποκλειστικά για ηλεκτρονικούς υπολογιστές με Windows! Πολύ σύντομα οι δυνατότητες που μέχρι …

Η ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δημιούργησε επιτέλους ιστοσελίδα για την ενημέρωση των ασφαλισμένων! Θα τη βρείτε στη διεύθυνση www.eopyy.gov.gr, και εκ πρώτης φαίνεται αρκετά …

Το EyeHarp στο TEDxAthens Challenge

Tο TEDxAthens Challenge, βραβεύει από φέτος μια πρωτότυπη και αξιόλογη δράση στο πλαίσιο του TEDxAthens conference. Στόχος του TEDxAthens Challenge είναι να αναδείξει και να υποστηρίξει μια αξιόλογη …