Τα 2003 είναι το Έτος για την ενσωμάτωση των ανθρώπων με αναπηρίες σε όλα τα κράτη που συγκροτούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, το 2003 η Ελλάδα θα αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε.
Είναι μία καταπληκτική ευκαιρία για να συγκροτηθούν πολιτικές στο πλαίσιο των οποίων η ενσωμάτωση των ανθρώπων με αναπηρίες να προκύπτει ως αυτονόητη.
Το inclusion ως έννοια και ως μεθοδολογία έχει εισαχθεί από όλους τους διεθνείς και τους παγκόσμιους οργανισμούς.
Inclusion είναι η τέχνη του συνυπολογισμού και της συμπερίληψης των ανθρώπων που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας αλλά και των κοινωνικών μειονοτήτων σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες – στο σχολείο, στην εργασία, στο σπίτι και στην κοινότητα.
Ο όρος inclusion θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά ως ενσωμάτωση.
Οι άνθρωποι με αναπηρίες συγκροτούν τη μεγαλύτερη μειονότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων, οικονομικού επιπέδου και θρησκευτικών πεποιθήσεων ζουν κάτω από συνθήκες κάποιας ανικανότητας ή αναπηρίας.
Οι πολίτες με αναπηρίες έχουν τα ίδια δικαιώματα και ικανότητες όπως και οι ικανοί σωματικά για να επιδιώξουν να ζήσουν μία ολοκληρωμένη ζωή. Ωστόσο, πολύ συχνά η απόκτηση μίας αναπηρίας συνεπάγεται τον περιορισμό των ευκαιριών για την ανάπτυξη των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με στατιστικές του US Census το 79% των ανέργων ανθρώπων με αναπηρίες με ηλικία 16-64 ετών έχουν τη βούληση και την επιθυμία να εργαστούν. Το 69% εξ αυτών δεν χρειάζεται εξειδικευμένο εξοπλισμό ή τεχνολογία. Παρόλα αυτά παραμένουν άνεργοι.
Ποιους αφορά η ενσωμάτωση;
Είναι προφανές πως η ενσωμάτωση αφορά όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως του αν ζουν ή δεν ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας. Μία πρόσφατη μελέτη που έγινε στην περιοχή του Cincinnati έδειξε πως ένας στους πέντε ανθρώπους δήλωσε πως αυτός ο ίδιος ή κάποιος άλλος με τον οποίο ζει και συγκατοικεί έχει κάποια μορφή αναπηρίας. Επιπλέον, το 90% των κατοίκων του Cincinnati θεωρούν πως η ενσωμάτωση πρέπει να είναι προτεραιότητα της Πολιτείας.
Η ενσωμάτωση είναι αναγκαία και απαραίτητη
– Στο σχολείο: Η ενσωμάτωση στην εκπαίδευση είναι κρίσιμη υπόθεση. Η συμμετοχή των μαθητών, των σπουδαστών και των φοιτητών με αναπηρίες στις σχολικές και στις εξωσχολικές δραστηριότητες είναι μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
– Στην εργασία: Υπολογίζεται πως το κόστος της εξαίρεσης των ανθρώπων με αναπηρίες από την εργασία στις ΗΠΑ είναι $ 300 δισεκατομμύρια το έτος. Ο αριθμός αυτός καθιστά την ενσωμάτωση οικονομική αναγκαιότητα και προτεραιότητα.
– Στην κοινότητα: Η κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες καταναλώνει δισεκατομμύρια ευρώ κάθε έτος. Και οι άνθρωποι με αναπηρίες συγκροτούν καταναλωτική μειονότητα αφού και αυτοί καταναλώνουν τα ίδια προϊόντα όπως λ.χ. αθλητικά, πολιτιστικά προϊόντα καθώς και διασκέδαση, αναψυχή και τουρισμό. Η ουσιαστική προσπελασιμότητα και η ανάπτυξη της νοοτροπίας της φιλοξενίας δίνει την ευκαιρία σε όλους να αποκτήσουν ένα μερίδιο από τα οφέλη και τα κέρδη της οικονομικής και της πολιτιστικής ανάπτυξης.